Μεγάλη είναι πλέον η προτίμηση των υποψηφίων προς τις σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής, έκανε γνωστά μιλώντας στην ΕΡΤ ο σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού Κωνσταντίνος Κότιος.
Ο ίδιος επισήμανε ότι, παράλληλα, «καθίζηση» εμφανίζεται την τελευταία δεκαετία, στο αντίστοιχο ποσοστό προτίμησης που αφορά τις ανθρωπιστικές σπουδές. Μικρή αλλά επίσης αξιοσημείωτη κάμψη εμφανίζεται και στις θετικές επιστήμες, όσο και σε αυτές της Υγείας.
Η μεγαλύτερη διακύμανση στις προτιμήσεις παρατηρείται, συγκεκριμένα, τα τελευταία έξι έτη, σημείωσε ακόμη ο κ. Κότιος.
Ο ίδιος απέδωσε τη «στροφή» των υποψηφίων προς το πεδίο της Πληροφορικής, στο ότι επηρεάζονται από τον ολοένα και αυξανόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό που ακούν ότι έρχεται.
«Ένας ψηφιακός μετασχηματισμός που έρχεται στην εκπαίδευση δεν απαιτεί μόνο γνώσεις πληροφορικής, αλλά μεταπτυχιακές σπουδές, σε όλα τα πεδία και σε πλήθος επαγγελμάτων», είπε ακόμη.
«Ναι μεν έχουμε πολλούς αποφοίτους σχολών πληροφορικής, ωστόσο πολλές εταιρείες δυσκολεύονται να βρουν εξειδικευμένα στελέχη στο κομμάτι του προγραμματισμού» παρατήρησε ο σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
Ερωτηθείς για το φαινόμενο με τις κενές θέσεις που παρατηρείται ότι υπάρχουν ακόμα και σε παραδοσιακές σχολές των μεγάλων πόλεων της χώρας, ο ίδιος υπογράμμισε: «Τα παιδιά κάνουν διαφορετικές επιλογές πλέον. Ωστόσο αυτό έχει να κάνει και με την προσφορά των θέσεων. Για παράδειγμα, οι Φιλολογικές σχολές είναι πολλές στο Μηχανογραφικό συνολικά, και οι προσφερόμενες θέσεις υπερκαλύπτουν τη ζήτηση».
Σημείωσε δε, ότι αναμένονται τα επόμενα χρόνια και νέες ανακατατάξεις στον λεγόμενο «ακαδημαϊκό χάρτη».
Πηγή: ΕΡΤ