Μέτρα για την προστασία των καταναλωτών οφειλετών στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο ζητάει ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης με Ερώτηση που συνυπέγραψε με πρώτο υπογράφοντα τον συνάδελφό του Βουλευτή Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών της ΝΔ κ. Δημήτρη Καιρίδη.
Αναλυτικότερα, απευθυνόμενοι στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι συνυπογράφοντες Βουλευτές της ΝΔ ζητούν ενημέρωση για το αν αυτοί προτίθενται να διασφαλίσουν την ομαλή διευθέτηση της αποπληρωμής των συγκεκριμένων δανείων με τρόπο που να αποτελεί ασπίδα προστασίας των καταναλωτών έναντι της «απροθυμίας» των τραπεζών και των funds, που διαχειρίζονται τα «κόκκινα δάνεια», να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες δίκαιου καταμερισμού του κινδύνου από τη μεταβολή της ισοτιμίας.
Υπογραμμίζουν δε ότι θα μπορούσε να αναληφθεί μια νομοθετική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση που θα υποχρεώνει τις Τράπεζες και τα funds, που διαχειρίζονται αυτά τα δάνεια, να προβούν σε μια νέα συμφωνία βάσει της αρχής της αναλογικότητας, το νέο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί ως προς τα επιτόκια, την ισοτιμία ευρώ – ελβετικού φράγκου όσο και τη δεινή οικονομική κατάσταση που υφίστανται όλοι.
Όπως τονίζουν, ενώ την περίοδο 2006-2008 περίπου 70.000 δανειολήπτες έλαβαν στεγαστικά δάνεια με ρήτρα ελβετικού φράγκου, συνολικής αξίας 7 δισ. Ευρώ, τον Ιανουάριο του 2015, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας με μια αιφνιδιαστική απόφασή της, «ξεκλείδωσε» την ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου με αποτέλεσμα οι χιλιάδες αυτοί δανειολήπτες να βρεθούν ξαφνικά να χρωστούν περισσότερα από όσα είχαν αρχικά δανειστεί αν και πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους!
Ως εκ τούτου, τονίζει ο κ. Τσαβδαρίδης και οι συνυπογράφοντες Βουλευτές της ΝΔ, η ανάγκη επίλυσης του ζητήματος είναι πλέον επιτακτική, καθώς η πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (16-6-2022) να αυξήσει το επιτόκιό της, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα έχει φέρει πλέον σε απόγνωση τους χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο, οι οποίοι βρίσκονται σε στάση περαιτέρω αναμονής μέχρι να δουν πού θα «κλειδώσει» η ισοτιμία με το ευρώ και ποια θα είναι η νέα επιβάρυνση της δόσης του δανείου τους.
Τα δάνεια αυτά δε, δημιουργούν ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα που αυτή τη στιγμή αφορά περί τους 200.000 πολίτες, δανειολήπτες, εγγυητές και συνεγγυητές, οι οποίοι δεδομένης της εξαιρετικής τρέχουσας διεθνούς, ευρωπαϊκής και εγχώριας οικονομικής και ενεργειακής συγκυρίας χρήζουν πλέον άμεσης προστασίας.