-«Τα ενοίκια έχουν φτάσει στο Θεό», λένε οι γονείς, που αιμορραγούν για να βρουν τα 400 - 500 ευρώ για μια γκαρσονιέρα
Ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα, από το υπουργείο Παιδείας τα αποτελέσματα για την εισαγωγή υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ - ΕΠΑΛ και μέσω της ειδικής κατηγορίας υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις, καθώς και τα αποτελέσματα για την εισαγωγή υποψηφίων στα Δημόσια ΙΕΚ, μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.
Οι ενδιαφερόμενοι πληροφορήθηκαν τα αποτελέσματα και μετά την ανακοίνωση των βάσεων που δίνει τέλος στην αγωνία τόσο των υποψηφίων, όσο και των γονιών, για τη σχολή στην οποία τελικά περνούν, ξεκινάει το σαφάρι της φοιτητικής στέγης. Αυτό που απασχολεί την πλειοψηφία των οικογενειών, δεδομένου ότι η οικονομική κατάσταση στα νοικοκυριά δεν είναι πλέον ανθηρή. Ειδικά, με την ακρίβεια που βιώνουμε στα είδη πρώτης ανάγκης και όχι μόνο, αλλά και την ενεργειακή κρίση, το εισόδημα είναι μετρημένο για τα απαραίτητα της κάθε ημέρας και για τους λογαριασμούς. Εννοείται πως η αύξηση του κόστους ζωής έχει παρασύρει προς τα πάνω - παράλογα ενίοτε – και τις τιμές των ενοικίων στα φοιτητικά σπίτια, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά, αναλογικά, και σε άλλες πόλεις όπου λειτουργούν πανεπιστημιακά τμήματα και ΤΕΙ.
Τα ενοίκια έχουν φτάσει στο Θεό, λένε οι γονείς που ψάχνουν να βρουν σπίτι εκτιμώντας ότι ακόμα και σε σχέση με πέρυσι, οι τιμές έχουν ανέβει «κατακόρυφα» στις περιοχές με μεγάλη ζήτηση. Έτσι, οι οικογένειες καλούνται να πληρώσουν ποσά που δεν διαθέτουν, για λίγα μόλις τετραγωνικά, για σπίτια που να μπορεί να διαβιώσει κάποιος… Μάλιστα, όσο πιο κοντά στα πανεπιστημιακά ιδρύματα βρίσκονται, τόσο «μακρά» ακριβότερα ενοικιάζονται, ενώ ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι φοιτητές στην περιφέρεια, όπου εκτός από το οικονομικό, έχουν και το πρόβλημα της έλλειψη κατοικιών.
400 με 500 ευρώ το μήνα για φοιτητικό σπίτι
Αρκετοί είναι οι γονείς και στη Βέροια, που καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για ένα δωμάτιο (στούντιο), με ένα μπάνιο που ίσα –ίσα χωράει να κινηθεί ένα άτομο. Οι τιμές που «διαπραγματεύονται» σκληρά στην Αθήνα είναι γύρω στα 400 με 500 ευρώ κι όποιος προλάβει, και κάπου εκεί στα 350 ευρώ για στούντιο και 400 -450 ευρώ το μήνα για γκαρσονιέρα, κυμαίνονται τα ενοίκια στην Θεσσαλονίκη.
Αν υπολογίσει κανείς και το κόστος ζωής ενός φοιτητή, γίνεται αντιληπτό ότι η τσέπη των γονιών θα πρέπει να αιμορραγήσει για να σπουδάσει ένα παιδί, με αμφίβολη μάλιστα την σύντομη επαγγελματική του αποκατάσταση μετά τις σπουδές, με τα σημερινά δεδομένα στη χώρα μας.
Δυστυχώς η έννοια «λογικό μίσθωμα» δεν υπάρχει πλέον, μας λένε οι γονείς που τρέχουν και δεν προλαβαίνουν, που όσο κι αν το ζυγίζουν ξέρουν καλά που γέρνει η πλάστιγγα. «Θα στερηθούμε εμείς αλλά το παιδί δεν μπορούμε να μην το στείλουμε να σπουδάσει», απαντούν, ως γνωστόν οι περισσότεροι, απέναντι στα όποια ερωτήματα και διλήμματα μπαίνουν στο οικογενειακό τραπέζι!
Σοφία Γκαγκούση