Το διαβάσαμε στο larissanet: Για πρώτη φορά πανελλαδικά έγινε μηχανική συγκομιδή ροδάκινων για βιομηχανική χρήση. Η έλλειψη εποχικών εργατικών χεριών οδηγεί στην πλήρη εκμηχάνιση των δεντροκαλλιεργειών (βερίκοκο, ροδάκινο, αμύγδαλο, ελιά).
Ο Ελευθέριος Δαμασιώτης (ιδιοκτήτης Φυτωρίων), πρωτοπόρος στην πλήρη εκμηχάνιση των δεντροκαλλιεργειών μίλησε για τα πρώτα αποτελέσματα και τη θετική ανταπόκριση των βιομηχανιών.
«Σε δέντρα ηλικίας 1,5 χρόνου είχαμε παραγωγή 800 κιλά ανά στρέμμα» σημειώνει και εξηγεί πως στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο η φύτευση έγινε σε αποστάσεις 3,20 μέτρα ανά σειρά, πλάτος 0,75 μ. και ύψος 1,5 μέτρο. Όλες οι εργασίες πλέον (φύτεμα, κλάδεμα και συγκομιδή) γίνονται με μηχανικό τρόπο.
Ο κ. Δαμασιώτης επισημαίνει πως ο κάθε παραγωγός, με το νέο μοντέλο μπορεί να διαχειριστεί μόνος του μέχρι 200 στρέμματα πυκνής φύτευσης δεντροκαλλιεργειών. Και υπενθυμίζει πως δεν απαιτούνται εργατικά χέρια, τα οποία είναι δυσεύρετα τα τελευταία χρόνια.
Όσον αφορά το αποτέλεσμα υπήρξε θετική ανταπόκριση από τη βιομηχανία για τα ροδάκινα, αλλά και τα βερίκοκα που συγκομίστηκαν με μηχανικό τρόπο νωρίτερα φέτος. Τα ποσοστά απομοίωσης είναι 20 έως 22%, που σημαίνει πως είναι εφάμιλλο με το χέρι.
Να που η βιομηχανία και η τεχνολογία μπορεί να δώσει εν μέρει λύση στο τεράστιο πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών. Βέβαια δεν ξέρουμε αν δίνει λύση και στο οικονομικό… Πόσο κοστίζει άραγε το «μεροκάματο» της μηχανής;