Στην τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά στη δήλωση των πράξεων που σχετίζονται με την παροχή εξοπλισμού από τις εταιρείες μεταποίησης και εμπορίας καφέ προς τις επιχειρήσεις εστίασης με τη μορφή του χρησιδανείου προέβη το Υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν σύντομων ενεργειών του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου. Η αλλαγή στη νομοθεσία ψηφίστηκε ως διάταξη του νόμου 4955/2022 (ΦΕΚ Α 139/14-7-22) για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2020/262 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θέσπιση του γενικού καθεστώτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης και αποτυπώνεται στο άρθρο 51 του νέου νόμου. Το θέμα είχε αναδείξει η Ελληνική Ένωση Καφέ στο Υπουργείο και η συγκεκριμένη εξέλιξη επιβεβαιώνει το κλίμα καλής συνεννόησης και συνεργασίας που προηγήθηκε, μεταξύ της διοίκησης της Ελληνικής Ένωσης Καφέ και του ίδιου του Υφυπουργού.
Μέχρι πρότινος, η νομοθεσία προέβλεπε ότι για κάθε πράξη χορήγησης εξοπλισμού σε εταιρείες εστίασης, απαιτούνταν σχετική δήλωση σε διάστημα πέντε ημερών και καταβολή τέλους χαρτοσήμου ίσου με ποσοστό 3,6% επί της αξίας της μηχανής καφέ. Ωστόσο το πλήθος των χρησιδανείων ήταν καθημερινά τέτοιο, που είχε ως αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η τήρηση του χρονικού ορίου των πέντε ημερών, προκαλώντας δυσλειτουργίες στην τήρηση της διαδικασίας και έντονη γραφειοκρατία. Με τη νέα διάταξη που ψηφίστηκε, η υποχρέωση δήλωσης των πράξεων χρησιδανεισμού θα γίνεται πλέον συγκεντρωτικά σε μηνιαία βάση και όχι ανά πράξη όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Θυμίζουμε ότι το πρόστιμο σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση δεν δηλώσει μία από τις κινήσεις χρησιδανεισμού, ανέρχεται στα 500 ευρώ ανά παράληψη. Μέσα από τη νέα διάταξη ουσιαστικά επιλύεται το ζήτημα της γραφειοκρατίας που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνεται ο έλεγχος των φορολογικών αρχών στον διακινούμενο εξοπλισμό της αλυσίδας καφέ.
Σε δήλωσή του ο Γεν. Γραμματέας της Ε.Ε.Κ. Τάσος Γιάγκογλου, εκφράζοντας την ικανοποίηση εκ μέρους του Δ.Σ. έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην σημαντική συνεισφορά του Ημαθιώτη Υφυπουργού ως προς την επίλυση χρόνιων στρεβλώσεων στο κλάδο του καφέ, όπως η επιστροφή του Φόρου Κατανάλωσης στον Καφέ σε περιπτώσεις εξαγωγών, η απαλλαγή των διπλών εγγυήσεων κατά την μεταφορά του καφέ σε και από φορολογική αποθήκη, προστασία των επιχειρήσεων του κλάδου από φαινόμενα λαθρεμπορίου και παραεμπορίου και άλλε επιμέρους διατάξεις που εξορθολογίζουν, απλοποιούν και διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου.