Απ. Βεσυρόπουλος: «Σημαντική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την άσκηση τελωνειακής αντιπροσώπευσης»

Απ. Βεσυρόπουλος: «Σημαντική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την άσκηση τελωνειακής αντιπροσώπευσης»

Με την ευρεία στήριξη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ψηφίστηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που αναμορφώνει σημαντικά το θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση της τελωνειακής αντιπροσώπευσης (εκτελωνιστές).

Η συναίνεση που εκφράστηκε στο Κοινοβούλιο αποτυπώθηκε και στη διάρκεια της διαβούλευσης αλλά και στη διαδικασία της διαμόρφωσης του νομοσχεδίου,  που έγινε από κοινή ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών Ελλάδος.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ.Βεσυρόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφέρθηκε στα βασικά στοιχεία της θεσμικής παρέμβασης με την οποία  αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο άσκησης της τελωνειακής αντιπροσώπευσης (εκτελωνιστές), όπως:

1ον) Η αναμόρφωση των όρων και των προϋποθέσεων για την τελωνειακή αντιπροσώπευση και η ρύθμιση των όρων άσκησης του επαγγέλματος του τελωνειακού αντιπροσώπου, δηλαδή του εκτελωνιστή, σύμφωνα και με τα ισχύοντα σε ενωσιακό επίπεδο.

Με αυτό το νομοσχέδιο ουσιαστικά αντικαθίστανται ο νόμος 718/1977 «Περί Εκτελωνιστών» στον οποίο περιλαμβάνονταν απαρχαιωμένες και ξεπερασμένες διατάξεις με αναχρονιστικές προβλέψεις που δεν κάλυπταν πλήρως το πλαίσιο άσκησης της τελωνειακής αντιπροσώπευσης.

«Μέσω των ουσιαστικών παρεμβάσεων μας, οι εκτελωνιστές θα πιστοποιούνται πλέον μέσα από ειδικά και σύγχρονα προγράμματα από ειδικά διαπιστευμένους φορείς και προβλέπεται μια διαρκής διαδικασία επιμόρφωσης καθόλη τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου ενώ παράλληλα καθορίζεται πλέον με σαφήνεια το είδος της ευθύνης που απορρέει αναλόγως του είδους της τελωνειακής αντιπροσώπευσης» τόνισε σχετικά ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.

2ον) Η αποσαφήνιση των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται για την εγγραφή στο Μητρώο Επαγγελματιών Τελωνειακών Αντιπροσώπων και τη λήψη αδείας, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα  να ασκήσουν το επάγγελμα του Τελωνειακού Αντιπροσώπου.

3ον) Η εναρμόνιση με την ενωσιακή τελωνειακή νομοθεσία, του θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου για ζητήματα που αφορούν στην αναστολή, ανάκληση και ακύρωση της άδειας επαγγελματία τελωνειακού αντιπροσώπου.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος τόνισε: «Η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα μέσα από θεσμικές παρεμβάσεις, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, το περιεχόμενο του οποίου ήδη έτυχε ευρείας αποδοχής στη διαδικασία της διαβούλευσης. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να μιλάει με έργα, υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις προς όφελος της κοινωνίας, με παράλληλο στόχο την ισχυροποίηση και την ανάπτυξη της οικονομίας.»

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροψεκασμός αύριο σε ορυζώνες και υγροτοπικά συστήματα του Κλειδίου

Αεροψεκασμός αύριο σε ορυζώνες και υγροτοπικά...

Στα πλαίσια των απαραίτητων ενεργειών για την...

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΥΤΕΙΑ: Ιερά Πανήγυρις και εγκαίνια του ανακαινισμένου Γραφείου- Αρχονταρίκι

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΥΤΕΙΑ: Ιερά Πανήγυρις και εγκαίνια του...

Γίνεται γνωστό στον ευσεβή λαό, πως εν όψει της εορτής...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις  για τους 27 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τους 27 Βρεφονηπιακούς...

Συνεχίζεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης σε ηλικία 87...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Τετάρτη 3 Ιουλίου...

Πέντε Νέοι Πτυχιούχοι του Δημοτικού Ωδείου Νάουσας

Πέντε Νέοι Πτυχιούχοι του Δημοτικού Ωδείου Νάουσας

Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκαν στην Εστία...

"Έφυγε" ο Χρήστος Παπαδόπουλος στα 95

Ένας από τους γνωστούς επαγγελματίες της Βέροιας, ο...

Ξεκίνησε η Α’ Περίοδος της «Φιλοξενίας Δοβρά 2024»

Ξεκίνησε η Α’ Περίοδος της «Φιλοξενίας Δοβρά 2024»

Την Τρίτη 2 Ιουλίου το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος...

Τάσος Μπαρτζώκας:  Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση στους αγρότες για ζημιές  σε θερμοκήπια και φωτοβολταϊκά  από φυσικές καταστροφές

Τάσος Μπαρτζώκας: Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση...

Από το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Τάσου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...