Ο πολιτιστικός τουρισμός στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο επίκεντρο της συνάντησης της Τοπικής Ομάδας Υποστήριξης των πρόσθετων δράσεων του έργου CHRISTA
Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή φορέων και επιχειρήσεων από τον χώρο του τουρισμού και του πολιτισμού της Κεντρικής Μακεδονίας.
Την έναρξη των εργασιών της συνάντησης κήρυξε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος, ο οποίος αναφέρθηκε στη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων, πρακτικών και ιδεών, που εξασφαλίζει το έργο CHRISTA. «Το έργο CHRISTA μπορεί να μας υποστηρίξει, να μας δώσει τη δυνατότητα να δούμε την επόμενη μέρα, να δούμε πως δημιουργείται το τουριστικό προϊόν, πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε την εξωστρέφεια που χρειάζεται για να μπούμε στη νέα εποχή όπως διαμορφώνεται πλέον», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης.
Ο κ. Θάνος αναφέρθηκε επίσης στο νέο ΕΣΠΑ: «Θέλουμε να δούμε κι εμείς από την πλευρά μας πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το χώρο, την περιοχή, τους οργανισμούς τουρισμού, όλους τους εμπλεκόμενους στο κρίσιμο για την Κεντρική Μακεδονίας κομμάτι του τουρισμού και του πολιτισμού».
Η υπεύθυνη του έργου CHRISTA, Λαμπρινή Τσώλη, στέλεχος του Τμήματος Επιστημονικοτεχνικής Υποστήριξης και Υλοποίησης Προγραμμάτων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, σημείωσε ότι το έργο CHRISTA χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διαπεριφερειακής Συνεργασίας INTERREG EUROPE 2014-2020, και επισήμανε ότι δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού, αποτέλεσαν έμπνευση για κάποιους από τους εταίρους του έργου, ενώ κάποιες έχουν ήδη αναδειχθεί ως καλές πρακτικές στην Ευρώπη.
Η κ. Αλεξάνδρα Γαϊτανάκη, στέλεχος του Τμήματος Τουριστικού Σχεδιασμού και Συντονισμού της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε αναλυτικά την “ανάδειξη τουριστικών εμπειριών του προορισμού "Κεντρική Μακεδονία", μέσω καινοτόμων ενεργειών ψηφιακής τουριστικής προβολής”. Ανέδειξε τις ομορφιές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τις προτεραιότητες και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται προκειμένου να καταστεί ένας προορισμός επισκέψιμος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και εστίασε σε ψηφιακές εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί για τον πολιτιστικό τουρισμό, οι οποίες είναι καινοτόμες, αλλά ταυτόχρονα είναι και χρήσιμες, και εύχρηστες για τον τουρίστα, τον πολίτη, τον ίδιο τον κάτοικο της πόλης της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.
Η κ. Σοφία Μιζαμτσή, MSc Οικονομική και Περιφερειακή Ανάπτυξη, εκ μέρους του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε τη δράση του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας στην περίοδο της πανδημίας. Η κ. Μιζαμτσή υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της πανδημίας προέκυψαν πρωτόγνωρες παράμετροι και ανάγκες, προκλήσεις στις οποίες ανταποκρίθηκε το Κέντρο Πολιτισμού, με άριστα προγραμματισμένες δράσεις και καμπάνιες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην υποστήριξη τόσο του πολιτιστικού τομέα της περιοχής όσο και των ανθρώπων, και αναδείχθηκαν ως καλή πρακτική στην Πλατφόρμα Εκμάθησης Πολιτικής του προγράμματος INTERREG EUROPE όπου αναρτώνται καλές πρακτικές από όλη την ΕΕ που έχουν αξιολογηθεί από ειδικούς (experts). Η ίδια τόνισε ότι ο πολιτισμός συμβάλλει ώστε οι κοινωνίες να είναι πιο υγιείς, μπορεί να είναι το μέσο για νέες συζητήσεις για να διασφαλιστεί ότι οι κοινότητες ανακάμπτουν και γίνονται ισχυρότερες από πριν, ενώ η μουσική, το θέατρο και οι πολιτιστικές εκφράσεις γενικά μπορούν να παίξουν ρόλο σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο στις κοινωνίες.
Η Πρόεδρος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μυκωνίου επισήμανε τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε το Κέντρο Πολιτισμού από την έναρξη της πανδημίας, τις δυνατότητες που προσέφεραν οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών για τη διασκέδαση του κοινού και την επαφή των ανθρώπων με τον πολιτισμό, τους καλλιτέχνες αλλά και μεταξύ τους, τη διαδραστικότητα που υπήρχε, τις χιλιάδες προβολές που είχαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε, και θετικά μηνύματα που έστελναν άνθρωποι από όλον τον κόσμο. «Το Κέντρο Πολιτισμού έγινε η παρέα των ανθρώπων που ήταν έγκλειστοι στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έγινε η ανθρώπινη συντροφιά τους» σημείωσε η κ. Μυκωνίου, επισημαίνοντας την απήχηση που είχε η αξιοποίηση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως ο Λευκός Πύργος και η Ροτόντα, αλλά και τουριστικών σημείων όπως οι καταρράχτες της Έδεσσας, χώροι οι οποίοι αξιοποιήθηκαν και στους οποίους πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις. «Καταφέραμε να κρατήσουμε ψηλά το ηθικό του κοινού» είπε η κ. Μυκωνίου.
Η κ. Μυρτώ Σαϊτάκη, Γεωγράφος MSc Σχεδιασμός, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού, παρουσίασε το θεσμό της τουριστικής αριστείας, στο πλαίσιο του περιφερειακού προτύπου ποιότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η κ. Σαϊτάκη αναφέρθηκε στους λόγους που οδηγούν στην αριστεία σήμερα, σημειώνοντας ότι οι επιχειρήσεις που ακολουθούν στρατηγικές αριστείας – που περιλαμβάνουν διαδικασίες βράβευσης - γνωρίζουν ότι πρόκειται για κάτι παραπάνω από ένα εργαλείο αναγνώρισης. Στη συνέχεια, ανέδειξε την αριστεία στον τουρισμό και το μοντέλο λειτουργίας θεσμού τουριστικής αριστείας στο πλαίσιο του περιφερειακού προτύπου ποιότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επισημαίνοντας τους κεντρικούς στόχους, τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, τα κίνητρα για τη συμμέτοχη στην αριστεία, την πλατφόρμα για το σήμα και την αριστεία, και τέλος τη συμμετοχή στο θεσμό της τουριστικής αριστείας.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με συζήτηση σχετικά με τις παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν και με αναφορά στις προοπτικές ανάπτυξης του βιώσιμου πολιτιστικού τουρισμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Το έργο “CHRISTA Culture and Heritage for Responsible, Innovative and Sustainable Tourism Actions / Πολιτισμός και κληρονομιά για υπεύθυνες, καινοτόμες και βιώσιμες τουριστικές δράσεις” χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διαπεριφερειακής Συνεργασίας INTERREG EUROPE 2014-2020 και έχει ως στόχο την τόνωση του πολιτιστικού τουρισμού. Το έργο προωθεί την τεχνογνωσία σχετικά με την προστασία και διατήρηση των στοιχείων φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και την αξιοποίησή τους για την ανάπτυξη και την προώθηση καινοτόμων, βιώσιμων και υπεύθυνων στρατηγικών τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων της άυλης και βιομηχανικής κληρονομιάς. Οι πρόσθετες δράσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο της 5ης πρόσκλησης του Προγράμματος Διαπεριφερειακής Συνεργασίας INTERREG EUROPE 2014-2020 για το έργο CHRISTA, αποσκοπούν στην καταγραφή των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19 όπως εφαρμόστηκαν στις περιοχές των εταίρων του έργου, την ανταλλαγή καλών πρακτικών σχετικά με τα μέτρα προστασίας που ελήφθησαν για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού μεταξύ των επισκεπτών σε σημεία πολιτισμού και κληρονομιάς, και την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού στη μεταπανδημική εποχή μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς. Με οκτώ εταίρους από οκτώ διαφορετικές χώρες, το έργο επιδιώκει να επηρεάσει και να βελτιώσει τις πολιτικές αναφορικά με τον πολιτιστικό τουρισμό στις περιοχές προορισμού. Για περισσότερες πληροφορίες για τις πρόσθετες δράσεις του έργου CHRISTA μπορείτε να επισκεφτείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.interregeurope.eu/