Το ροδάκινο και η μυρωδιά του έχει συνδυαστεί από τους περισσότερους με το καλοκαίρι, ειδικά για όλους εμάς τους πολίτες της Ημαθίας που έχουμε περάσει από το χωράφι ή το εργοστάσιο, και για αυτό, όταν ξεκινάμε να βλέπουμε ροδάκινα να μεταφέρονται από τους παραγωγούς προς στους συνεταιρισμούς ή στους πάγκους της μαναβικής αισθανόμαστε ότι πλέον το καλοκαίρι έφτασε.
Το ροδάκινο έχει αρκετά είδη, καθώς εκτός από τον κλασσικό γιαρμά, υπάρχει και το λευκόσαρκο ροδάκινο όπως και το νεκταρίνι.
Ανεξάρτητα από το είδος του πάντως, είναι ένα φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, και για το λόγο αυτό το συστήνουμε για συχνή κατανάλωση, διότι η ενυδάτωση αποτελεί πρωταρχικό μέλημα τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες.
Σχεδόν το 90% το φρούτου αποτελείται από νερό, και αυτό το καθιστά μια πολύ καλή επιλογή για όσους φροντίζουν το δέρμα τους και την επιδερμίδα τους, έχοντας μια έμμεσα αντιρηγαντική δράση.
Επιπλέον, ένας μεγάλος καρπός ροδάκινου έχει σχετικά λίγες θερμίδες και μεγαλύτερη ικανότητα πρόκλησης κορεσμού από άλλα φρούτα, εξαιτίας του νερού και των φυτικών ινών που περιέχει και για το λόγο αυτό μπορεί να αποτελέσει μια καλή επιλογή και για όσους προσπαθούν εν όψει καλοκαιριού να ελέγχουν το βάρος τους.
Το ροδάκινο επίσης είναι πλούσιο σε Βιταμίνη C, καθώς ένα φλιτζάνι από κομμάτια φρέσκου ροδάκινου περιέχει 10,2 mg βιταμίνη C, δηλαδή 17% της απαιτούμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Επιπλέον, το ροδάκινο είναι πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες, που βοηθούν και στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς και τον έλεγχο των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα, αφού ως γνωστόν οι διαλυτές φυτικές ίνες από τα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλλουν σε αυτό.
Εντάξτε το ροδάκινο στη διατροφή σας
Για όλους τους παραπάνω λόγους εντάξτε τα ροδάκινα καθημερινά στη διατροφή σας τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι φρούτα που μεταφέρονται εύκολα και μπορούν να καταναλωθούν και με τη σάρκα (ειδικά τα νεκταρίνια).
Κόψτε τα κομματάκια και προσθέστε τα στο γιαούρτι σας ή αλέστα τα με μια μερίδα γαλακτοκομικού και φτιάξτε smoothies.
Μπορείτε επίσης να τα αλέσετε με πάγο και να φτιάξετε δροσερές γρανίτες ή να τα προσθέσετε σε πράσινες σαλάτες μιας και ταιριάζουν όμορφα με τη ρόκα και δίνουν gourmet πινελιές στο πιάτο σας. Καλή σας απόλαυση!
Θρεπτική αξία ροδάκινου ( 100 gr )
Θερμίδες ροδάκινου: 40-60 ( ανάλογα με το μέγεθος )
Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
Λίπος: λιγότερο από 1 γραμμάριο
Υδατάνθρακες: 14 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 2 γρ
Βιταμίνη C: 17% της Ημερήσιας Αξίας (DV)
Βιταμίνη Α: 10% του DV
Κάλιο: 8% του DV
Νιασίνη: 6% του DV
Βιταμίνη Ε: 5% του DV
Βιταμίνη Κ: 5% της DV
Χαλκός: 5% του DV
Μαγγάνιο: 5% του DV
Επίσης, μικρότερη ποσότητα μαγνήσιο, φώσφορος, σίδερο και μερικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Επιπλέον, είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά – ευεργετικές φυτικές ενώσεις που καταπολεμούν τις οξειδωτικές βλάβες και βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τη γήρανση και τις ασθένειες. Όσο πιο φρέσκο και ώριμο είναι το φρούτο, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει.
Τρώμε λοιπόν ροδάκινο το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βοηθά στην πέψη, κάνει καλό στην καρδιά, μπορεί να αποτρέψει ορισμένους τύπου καρκίνου, μειώνει τα συμπτώματα αλλεργίας, είναι ευεργετικό στα μάτια, βοηθά στη μείωση του στρες, παράγει την υγεία του εγκεφάλου, πολλά οφέλη για το δέρμα, κάνει καλό στις έγκυες γυναίκες και τέλος ακόμη ένα καλό που κάνει είναι ότι βοηθά στην τοπική μας οικονομία.