-Η ελάχιστη βάση εισαγωγής αφήνει αρκετούς υποψήφιους «εκτός» πανεπιστημίων
Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις, έδωσε χθες το μεσημέρι η ανακοίνωση των βαθμολογιών από το Υπουργείο Παιδείας, μέσω των πινάκων που αναρτήθηκαν σε όλα τα λύκεια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, της χώρας, είτε μέσω της σχετικής ιστοσελίδας, αλλά και των SMS, για όσους είχαν κάνει τη σχετική αίτηση.
Πολλοί κάτω από τη βάση και λίγοι πάνω από 18
Σύμφωνα να τα πρώτα στατιστικά στοιχεία, από τις βαθμολογίες των υποψηφίων, φαίνεται να υπάρχει πτωτική τάση, αφού σχεδόν το 60% των υποψηφίων έγραψε κάτω της βάσης, με τα μαθηματικά να σπάνε όλα τα ρεκόρ. Ανάλογη είναι και η εικόνα σε ιστορία, λατινικά και φυσική καθώς τα ποσοστά κάτω της βάσης είναι εξαιρετικά υψηλά. Στην Ιστορία κάτω της βάσης έγραψε το 47.96% , στα Λατινικά το 45.13% και στη Φυσική το 47.39% . Καλύτερα είναι η εικόνα στην Νεοελληνική Γλώσσα και στα Αρχαία αλλά σε αυτά τα μαθήματα είναι πολύ λίγα τα άριστα γραπτά. Χαρακτηριστική επίσης περίπτωση, η Νεοελληνική Γλώσσα όπου μόνο 55 υποψήφιοι κατάφεραν να πάρουν βαθμούς από 19 έως 20 , ενώ στα Αρχαία Ελληνικά άριστα έγραψαν μόνο 65 άτομα.
Σημαντική μείωση καταγράφηκε και στο ποσοστό των υποψηφίων που έγραψαν πάνω από 18 σε σχέση με πέρυσι, ενώ εκτός από την Ιστορία και τη Χημεία, η μεγαλύτερη μείωση αριστούχων, σύμφωνα με το Alfavita, εντοπίζεται στο μάθημα της Πληροφορικής (-5,74%), και στο μάθημα της Φυσικής (-3,86%), ενώ μικρότερη αλλά σημαντική είναι η μείωση των αριστούχων στο μάθημα της Οικονομίας (-3,99%). Στα Αρχαία οι αριστούχοι μειώθηκαν σε ποσοστό 1,56% και στη Νεοελληνική Γλώσσα 0,11%.
Οι αριστούχοι στην Ιστορία αυξήθηκαν φέτος κατά 1,91% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στη Χημεία αυξήθηκαν κατά 2,29%.
Υπενθυμίζεται ότι το μάθημα της Κοινωνιολογίας αντικαταστάθηκε φέτος με το μάθημα των Λατινικών, στο οποίο το 17,96% των υποψηφίων πέτυχε βαθμολογία άνω του 18. Πέρσι στο μάθημα της Κοινωνιολογίας υπήρξε ο μεγαλύτερος αριθμός αριστούχων με ποσοστό 27,55%. Ήταν αναμενόμενο ότι στα Λατινικά δεν θα καταγράφονταν τόσο μεγάλος αριθμός υποψηφίων με βαθμολογία πάνω από 18, δεδομένου ότι αυξήθηκε η ύλη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές που εξεταζόταν το μάθημα πριν αντικατασταθεί, ενώ άλλαξε και ο τρόπος εξέτασης του μαθήματος.
Κατά τις εκτιμήσεις, τα δύο χρόνια πανδημίας και τηλεκπαίδευσης, η αύξηση της εξεταστέας ύλης υπό αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες και το γεγονός ότι τα παιδιά για πρώτη φορά μετά από δύο χρονιές έδωσαν γραπτές εξετάσεις (οι προαγωγικές είχαν αναβληθεί λόγω πανδημίας) επηρέασε τις επιδόσεις των υποψηφίων που στοχεύουν κυρίως στις υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές, ενώ λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) αναμένεται να είναι αρκετοί αυτοί οι υποψήφιοι οι οποίοι θα μείνουν ‘εκτός’ των πανεπιστημίων και ιδιαίτερα αυξημένος φαίνεται να είναι ο αριθμός των κενών θέσεων που θα προκύψει στα πανεπιστήμια της περιφέρειας.
Η εικόνα των βαθμών ανά επιστημονικό πεδίο
Ο Οικονομόλογος – Αναλυτής Κ. Ρηγόπουλος, που έδωσε στοιχεία για την πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων, ανά επιστημονικό πεδίο, εκτιμά τα εξής:
· 1ο πεδίο (ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών) : Στη Γλώσσα οι επιδόσεις των υποψηφίων δεν είχαν μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά ενώ στα Λατινικά πτώση υπήρξε στα ποσοστά των πολύ υψηλών βαθμολογιών σε σύγκριση με την Κοινωνιολογία. Στα Αρχαία Ελληνικά μόλις το 5,7 % είναι πάνω από 17 και στο μάθημα της Ιστορίας τα δεδομένα δεν είχαν σημαντικές αλλαγές.Αναμένεται να υπάρξει πτώση των βάσεων στις μεσαίες σχολές ενώ δεν θα επηρεαστούν ιδιαίτερα οι υψηλόβαθμες όπως οι Νομικές σχολές και τα τμήματα Ψυχολογίας.
· 2ο πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών):Το 55 % των βαθμών στο μάθημα της Γλώσσας συγκεντρώνεται στις μεσαίες βαθμολογίες από 13 έως 17. Στα Μαθηματικά όπως ήταν αναμενόμενο μείωση έχουμε στις βαθμολογίες πάνω από 17 σε σχέση με την περσινή χρονιά.Στη Φυσική και τη Χημεία οι επιδόσεις των μαθητών δεν σημείωσαν ιδιαίτερες αλλαγές.Πιθανόν είναι να δούμε πτώση των βάσεων κυρίως στις μεσαίες σχολές.
· 3ο πεδίο (επιστημών υγείας και ζωής): Και σε αυτό το επιστημονικό πεδίο το μάθημα της Γλώσσας δεν έχει μεγάλες αποκλίσεις με την προηγούμενη χρονιά ενώ στη Βιολογία υπήρηξε αλλαγή προς τα κάτω στις βαθμολογίες πάνω από 18 όπως ακριβώς συνέβει και στο μάθημα της Φυσικής με το 13% να βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα και με το 50% να είναι κάτω από τη βάση.Στη Χημεία το 37% των βαθμών είναι κάτω από το 10 ενώ το 24% βρίσκεται στα υψηλά βαθμολογικά επίπεδα (17 και άνω).Η πτωτική τάση των βάσεων θα κάνει την εμφάνισή της και σε αυτό το πεδίο.
· 4ο πεδίο (επιστημών οικονομίας και πληροφορικής):Στα Μαθηματικά τα οποία και δυσκόλεψαν περισσότερο τους υποψηφίους το ποσοστό κάτω από τη βάση αγγίζει το 73%.Ελάχιστες διαφορές προκύπτουν στα μαθήματα της Οικονομίας και της Πληροφορικής με μια μικρή μείωση να παρουσιάζεται στους βαθμούς από 17 έως 20.Στη Γλώσσα τα στατιστικά είναι παρόμοια με αυτά του 2021.Αναμένεται να σημειωθεί σημαντική πτώση των βάσεων εξαιτίας των πολύ χαμηλών βαθμολογιών στα Μαθηματικά.