Του Δ.Π.ΤΟΛΙΟΥ
Σε συνέχεια του πρώτου δημοσιεύματος σε μια λαμπρή ιστορική πορεία δεκαετιών, ο βεροιώτικος προσκοπισμός σεμνύνεται για την ανάδειξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ακαδημαϊκών δασκάλων της νεώτερης γενιάς. Συνεχίζουμε την ειδική τιμητική αναφορά α) στον συνοδοιπόρο στην Μεσευρώπη, άρτι αναδειχθέντα Επίκουρο καθηγητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ιχθυολόγο, δασοπρόσκοπο του 3ου συστήματος Βέροιας, Αρκάδιο Δημητρόγλου του Ευαγγέλου, και β) τον Ευάγγελο Μπεμπέτσο του Στυλιανού και της Αλκμήνης , Επίκουρο Καθηγητή της Γυμναστικής Αγωγής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, πρόκειται για διαφορετικές γενεές προσκόπων, που λάμπρυναν με την παρουσία τους τον βεροιώτικο προσκοπισμό, με κοινό γνώρισμα τον απόλυτα συγκροτημένο χαρακτήρα και το σταθερό αζιμούθιο στην σκέψη.
ΑΡΚΑΔΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΓΛΟΥ
Ο Αρκάδιος Δημητρόγλου γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1980 κ είναι πατέρας 2 παιδιών. Κόσμησε με την ευγένεια και την παρουσία του τον βεροιώτικο προσκοπισμό και το 3ο σύστημα Δασοπροσκόπων Βέροιας, στο οποίο διετέλεσε μέχρι και αρχηγός του Συστήματος Η πρώτη του επαφή με την προσκοπική κίνηση ήταν το καλοκαίρι του 1990 στη θερινή κατασκήνωση της ΤΕ Βεροίας στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής ως Πρόσκοπος του 3ου Συστήματος Δασοπροσκόπων Βέροιας. Τον Ιανουάριο του 1991 έδωσε την Προσκοπική του υπόσχεση στη χειμερινή εκδρομή στο ΚΚ Καστανιάς με αρχηγό το Γιάννη Δημόπουλο. Παρέμεινε στο Σύστημα μέχρι που έφυγε για τις σπουδές του στη τριτοβάθμια εκπαίδευση το 1998. Σε αυτό το διάστημα διετέλεσε ενωμοτάρχης στην ενωμοτία Ελαφιών (1993-94) και στη συνέχεια έγινε Ανιχνευτής. Το 1997 συμμετείχε στην ευρωπαϊκή ανιχνευτική δράση Eurofolk 1997 στο Βέλγιο. Κατά το διάστημα των σπουδών του βοηθούσε επικουρικά την κίνηση συμμετέχοντας σε διάφορες δράσεις και κατασκηνώσεις. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του και την επιστροφή του στη Βέροια από το Ηνωμένο Βασίλειο επαναδραστηριοποιήθηκε και ανέλαβε Αρχηγός του 3ου Συστήματος (2008-2011), μέχρι τη στιγμή που έπρεπε να αφήσει τη Βέροια και να μετακομίσει στη Χαλκίδα για επαγγελματικούς λόγους. Ως αρχηγός του 3ου Συστήματος βοήθησε στην αναδιοργάνωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Κοινότητας Ανιχνευτών με συμμετοχή σε μεγάλες δράσεις και συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΠ. Από το 2020 μέχρι σήμερα, είναι Έφορος Ανάπτυξης στη Περιφερειακή Εφορεία Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Με τον Αρκάδιο ο γράφων γνωρίστηκε μέσα στο ελληνικό προσκοπισμό, δεθήκαμε όμως αναπόφευκτα αφού ο Αρκάδιος, μαζί με την μητέρα μου και την πρωτότοκη κόρη μου, έχουν το ίδιο δύσκολο και σπάνιο όνομα, ίσως οι μόνοι στην Βέροια, ο δε πατέρας του Ευάγγελος αξιωματικός της ΕΛΑΣ ανήγειρε την μνήμη του Οσίου Αρκάδιου ναΐσκο στην περιοχή των Ασωμάτων Βέροιας. Με τον Αρκάδιο δεθήκαμε ιδιαίτερα στην διεθνή κατασκήνωση EUROFOLK 1997, όταν ταξιδέψαμε οδικής στην Κεντρική Μεσευρώπη, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο κ Ολλανδία όταν και είχε αναλάβει προσωπικά την φροντίδα του jm boy. Ο Αρκάδιος είναι ψυχή δοσμένη στο έργο του, αγαπά τον θαλάσσιο έμβιο κόσμο και μιλά με πάθος για τις συνεχής γενετικές βελτιώσεις στην αλιεία. Από τον Αρκάδιο μάθαμε οι πρόσκοποι ότι και τα ψάρια έχουν το δικό τους pedigree δηλαδή αναλυτικό γενεαλογικό χάρτη ζώου.
Ο Αρκάδιος αποφοίτησε το 2003 από το Τμήμα Ιχθυοκομίας – Αλιείας του Α.Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ στην Αγγλία, όπου απέκτησε τόσο το μεταπτυχιακό του 2004 με έρευνα πάνω στην εφαρμοσμένη βιολογία ιχθύων όσο και το διδακτορικό στη διατροφή ιχθύων το 2009. Η ερευνητική του εμπειρία ξεκινησε από τη περίοδο της πρακτικής του άσκησης στο τμήμα Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Κρήτης. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε στο Νηρέα Ιχθυοκαλλιέργειες Α.Ε. (Avramar) ως Υπεύθυνος Ερευνητικών και Καινοτόμων Δράσεων στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας (2010-2022).
Σε όλη αυτή τη διάρκεια έχει ασχοληθεί με την ανάπτυξη και τη βελτίωση της διατροφής σε όλα τα στάδια εκτροφής ψαριών (από λάρβες έως γεννήτορες) των πιο σημαντικών εκτρεφόμενων ειδών της Μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, τη τσιπούρα, το λαβράκι και το φαγκρί. Επιπλέον, με την εμπλοκή του στα προγράμματα γενετικής επιλογής του Νηρέα (τσιπούρα, λαβράκι και φαγκρί, family-based breeding programs) έχει αποκτήσει γνώσεις φυσιολογίας και διαχείρισης γεννητόρων. Με την ομάδα του τμήματος Ε & Α του Νηρέα συμμετείχε ενεργά στη συγγραφή και την υλοποίηση 12 ερευνητικών προγραμμάτων (Εθνικών και Ευρωπαϊκών). Το ενδιαφέρον του για την έρευνα στο χώρο ενισχύεται και από τη συμμετοχή του ως μέλος τόσο στην Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρμα για τις Υδατοκαλλιέργειες (ΕΤΕΠΥ), όσο και στη Παγκόσμια Εταιρεία Υδατοκαλλιεργειών (WAS) ενώ είναι κάτοχος πιστοποιητικού διαχείρισης εργαστηριακών ζώων (FELASA). Εδώ και λίγους μήνες εξελέγη επίκουρος Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Εργαστήριο Εφηρμοσμένης Υδροβιολογίας. Η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Βέροιας συνεχάρη δημόσια τον Αρκάδιο για την ανάδειξη του σε ακαδημαϊκό δάσκαλο και προσδοκά σε συνεχή και σταθερή συνεργασία και εκπαίδευση των βεροιωτών προσκόπων στο αντικείμενο του, που συνδέεται άμεσα με την προσκοπική ζωή στο βουνό και στο νερό.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ
Ο Βαγγέλης Μπεμπέτσος του Στυλιανού και της Αλκμήνης-Ηρούς Γαλανοπούλου γεννήθηκε στην Βέροια την 17 Μαρτίου 1966 και είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού συγκεκριμένα είναι Επίκουρος Καθηγητής στα ΤΕΦΑΑ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Βαγγέλης είναι πατέρας μιας κόρης της Αλκμήνης, ζει οικογενειακώς στην Κομοτηνή, είναι αδελφός τον Γιώργο Μπεμπέτσου, επίσης καθηγητή φυσικής αγωγής, ο οποίος διαπρέπει ως στέλεχος του διεθνούς χάντμπωλ και ζει στην Αυστρία. Όλη η οικογένεια είναι αφιερωμένη στην σωματική αγωγή και άθληση και είναι γνωστή στην Βέροια για την αγάπη στον αθλητισμό. Η μητέρα τους Αλκμήνη Ηρώ Γαλανοπούλου - Μπεμπέτσου υπήρξε κορυφαίο στέλεχος του ελληνικού Οδηγισμού αλλά και ψυχή του Λυκείου Ελληνίδων Βεροίας .
Με μητέρα στέλεχος στον Οδηγισμό, ήταν λογικό ο Γιώργος και ο Βαγγέλης να εγγραφούν στον προσκοπισμό από μικροί ακόμη, στα λυκόπουλα, έτσι ήρθαν στο 3ο σύστημα δασοπροσκόπων Θεσσαλονίκης και διετέλεσαν και βαθμοφόροι του 3ου Συστήματος την δεκαετία του 1970. Στην φωτογραφία της παρέλασης Οκτώβριος 1981, ο Βαγγέλης , (ενωμοτάρχης με δύο σαρδέλες στην στολή), εικονίζεται αριστερά παραστάτης στην σημαία της Τοπικής Εφορείας με σημαιοφόρο τον αξέχαστο δάσκαλο Μιχάλη Αδαλόγλου, πίσω του ο ναυτοπροσκόπος είναι ο Ιορδάνης Διαμαντίδης, ιερωμένος σήμερα, παιδί του 1ου συστήματος, πίσω από τον Αδαλόγλου ο Θεόφιλος Απλακίδης ενωμοτάρχης του 1ου συστήματος και ο αεροπρόσκοπος στην πίσω γραμμή είναι ο συμμαθητής μας Χρήστος Κιτσώνας, γιός του Γιώργου και της Μαρίκας Κιτσώνα, της δημόσιας βιβλιοθήκης Βέροιας. Ο Βαγγέλης γράφτηκε στα λυκόπουλα του 3ου της οδού Σκρά με αρχηγό τον Θανάση Στάντζο. Μεγάλωσε στις γειτονιές της Ανοίξεως δίπλα στο αρχαιολογικό μουσείο και δημοτικό φοίτησε στο 7ο σχολείο στο Κάστρο. Τον Βαγγέλη τον ζήσαμε στις κατασκηνώσεις του 1978 και του 1979 στην Καστανιά. Με ιδιότυπο χιούμορ, ευγένεια στα αστεία, στο παιχνίδι και το χαμόγελο.
Στην παρέλαση της 16 Οκτωβρίου 1978, έριχνε χιονόνερο, παρέλασε μόνο ο στρατός και οι πρόσκοποι. Είμασταν δίπλα -δίπλα με τον Βαγγέλη με κοντά παντελόνια, με τα χιονοδρομικά σκι και τα καινούργια μπουφάν του πρατηρίου που μας δώσαν να φορέσουμε. Παγώσαμε , η μητέρα του Αλκμήνη τηλεφώνησε στον Μέρκο Κούτρα για να διαμαρτυρηθεί που μας αφήσανε στην παγωνιά για να της απαντήσει ο Γερόλυκος ότι «οι πρόσκοποι δεν πεινάνε και δεν κρυώνουν». Στην 1η λυκείου ο Βαγγέλης βρέθηκε στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ, φιλοξενούμενος σε φιλοελληνική οικογένεια και την οργάνωση ΑFS για 3 χρόνια αρχικά . Εκεί απέκτησε τις πρώτες βάσεις για τις σπουδές του στον αθλητισμό τις οποίες συνέχισε τα χρόνια και μετά το Λύκειο αποκτώντας το Μάστερ του. Ο Βαγγέλης Μπεμπέτσος εργάζεται σήμερα ως Επίκουρος Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην Κομοτηνή, στον τομέα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στον Αθλητισμό, με έμφαση στην Αντιπτέριση (Μπαντμιντον) , διδάσκει «Ψυχολογία», «Εφαρμοσμένη Ψυχολογία στη Μεγιστοποίηση της Απόδοσης» ,«Θεωρία-Πράξη της Τεχνικής των Βασικών Χτυπημάτων» «Μεθοδικές Σειρές Ασκήσεων Διδασκαλίας Τεχνικής (Θεωρία – Πράξη)» -«Aθλητικοί τραυματισμοί-Συμβουλευτική στην Αποκατάσταση» «Βασικές Δεξιότητες στο Μπάτμιντον». Υπήρξε μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής πολλών Πανελληνίων Συνεδρίων Φυσικής Αγωγής, Επιστημονικών Συναντήσεων. Σε ένα εξαίρετο βιβλίο του παλιού Γενικού Εφόρου Νικόλαου Καλογερά, με τίτλο «ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ» περιγράφεται πως ο προσκοπισμός μπορεί να οδηγήσει στην πολιτική αρετή και την γνώση. Ο Ντίνος, ο Γιάννης ο Αρκάδιος και ο Βαγγέλης , ως μέλη της μεγάλης προσκοπικής οικογένειας αποδίδουν στην Κίνηση μέρος της γνώσης και της εμπειρίας τους ώστε οι νεότερες γενιές των προσκόπων να σκεφτούν με τον τρόπο σκέψης των Σπαρτιατών που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προέτρεψε την Κίνηση το 1983 στο Σαρόγλειο, « Άμμες δε γ’ εσόμεθα πολλώ κάρρονες «- («Εμείς θα γίνουμε πολύ καλύτεροί σας») .