Εκδικάστηκε σήμερα Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022 στο ακροατήριο
του Α' Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βέροιας η υπόθεση του τραυματισμού του
Γιάννη Αβραμίδη ο οποίος συνέβη κατά την ώρα της προπόνησης του στο ΔΑΚ του Μακροχωρίου «Δημήτριος Βικέλας». Πρόκειται για μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει όχι μόνο την
Βέροια αλλά ολόκληρη την Ελλάδα.
Ήταν 2 Μαϊου του 2019 όταν ο 17χρονος τότε Γιάννης Αβραμίδης και ενώ έκανε προπόνηση στο αθλητικό Κέντρο Βέροιας επιχειρώντας άλμα επί κοντώ, κατά την πτώση του χτύπησε με το κεφάλι σε σίδερο αντιστήριξης της βάσης του πήχη. Ο νεαρός αθλητής σωριάστηκε στο έδαφος αιμόφυρτος, με σπασμούς, χωρίς αισθήσεις. Μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο της Βέροιας και άμεσα διασωληνωμένος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Έκτοτε ξεκίνησε ο μακρύς αγώνας για να ξεπεράσει το πρόβλημά του.
Ενώπιον του Πλημμελειοδικείου Βέροιας κλήθηκαν ως κατηγορούμενοι και παρουσιάστηκαν με τους συνηγόρους υπεράσπισης, Κωνσταντίνο Γιοβανόπουλο και Γεώργιο Παπαστεργίου ο τότε προπονητής του Γιάννη καθώς και ο τότε πρόεδρος του ΚΑΠΑ, του δημοτικού φορέα, στου οποίου την ευθύνη βρίσκονταν μεταξύ άλλων και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του ως άνω σταδίου.
Ο πατέρας
Πρώτος μάρτυρας στην υπόθεση κλήθηκε ο πατέρας του Γιάννη, Μιχαήλ Αβραμίδης ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: “Βρισκόμουν στην επιχείρηση που εργάζομαι. Γύρω στις 18.15 χτύπησε το τηλέφωνό μου. Μου ανακοίνωσαν ότι ο γιός μου είχε ένα ατύχημα και μου ζήτησαν να πάω στο ΕΑΚ. Τρελάθηκα έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Ενώ βρισκόμουν ήδη εν κινήσει για το στάδιο με κάλεσε έτερος προπονητής και μου είπε να πάω απευθείας στο νοσοκομείο γιατί είχαν μεταφέρει το παιδί μου εκεί. Όταν έφτασα στο νοσοκομείο της Βέροιας, εκεί βρισκόταν ήδη ο Δήμαρχος και άλλοι προπονητές. Μου είπαν πως το παιδί μου τραυματίστηκε αφού εκτέλεσε το άλμα, ωστόσο το κοντάρι τον έριξε εκτός του στρώματος. Χτύπησε στο κεφάλι, έτρεχε αίμα. Έχουμε δώσει μια δυνατή μάχη για να σωθεί το παιδί μου η οποία κόστισε περί το 1.000.000 ευρώ.”
Η μητέρα του Γιάννη
Ακολούθως ενώπιον του Δικαστηρίου κατέθεσε η μητέρα του μικρού Γιάννη η οποία αναφέρθηκε σε ελλιπή συντήρηση των τμημάτων του στρώματος πτώσης και των παρελκόμενων μερών του. “Δεν ήταν άτυχη στιγμή”, ανέφερε. “Δεν είχε ατύχημα στο δρόμο το παιδί μου για θεωρηθεί μια άτυχη στιγμή. Πρόκειται για ένα ατύχημα το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν αυτοί στους οποίους εμπιστευτήκαμε το παιδί μας ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους”. Η κυρία Θεοδωράκη αναφέρθηκε στους σιδερένιους στυλοβάτες στους οποίους προσέκρουσε το παιδί της, επιμένοντας δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές που έπρεπε να τηρούνται. “Δεν ήταν καλυμμένοι με σφουγγάρι”, ανέφερε.
Οι μάρτυρες
Μεταξύ των μαρτύρων που εξετάστηκαν κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, ήταν συναθλητές του Γιάννη καθώς και η Σοφία Υφαντίδου η οποία εκείνη την ώρα βρισκόταν στάδιο και προπονητής της τυγχάνει ο κατηγορούμενος προπονητής του Γιάννη. “Αφού ο Γιάννης βρέθηκε στο έδαφος και χτύπησε, ο προπονητής μας έτρεξε κοντά του, φρόντισε να του δοθούν οι πρώτες βοήθειες και δεν τον άφησε στιγμή από τα μάτια του” ανέφεραν όσοι ήταν παρόντες την ημέρα εκείνη στο στάδιο.
Οι απολογίες
Κατά την απολογία του ο πρώτος κατηγορούμενος και προπονητής του Γιάννη, Κυριάκος Μηνάς, ανέφερε ότι ήταν δίπλα ακριβώς και είδε ό,τι συνέβη. “Ήταν η άτυχη στιγμή. Ο Γιάννης εκείνη την ημέρα τα πήγαινε πολύ καλά. Ήταν το τέταρτο άλμα του, έφυγε από την πορεία του, έπεσε στην άκρη του στρώματος, δεν σταθεροποιήθηκε, συνέχισε την πτώση εκτός στρώματος και χτύπησε με το κεφάλι στην άκρη του στυλοβάτη” Σε ερώτηση του Δικαστή, αν θα μπορούσε να είχε προβλέψει αυτή την εξέλιξη, ο κατηγορούμενος απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι στο ίδιο στρώμα είχε προπονηθεί για πολλά έτη από τον ίδιο και ο γιός του, επίσης αθλητής.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος, τότε πρόεδρος της ΚΑΠΑ Στέργιος Διαμάντης, κατά την απολογία του ανέφερε ότι το στρώμα στο οποίο εκτελούνται οι προπονήσεις αλμάτων επί κοντώ είχε αγοραστεί και δωρηθεί από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ως όφειλε είχε τις προδιαγραφές που απαιτούνται για την χρήση του. Ως προς την συντήρηση των αθλητικών χώρων ευθύνης του Νομικού Προσώπου που εκπροσωπεί ανέφερε ότι αυτή γίνεται κάθε φορά που γίνεται αναφορά και κρίνεται αναγκαία.
Η υπεράσπιση
Αφού έλαβε τον
λόγο ο Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, συνήγορος του προπονητή, κατά την έναρξη της
αγόρευσής του ανέφερε: “Θεωρώ ότι πρέπει να πω ότι η υπεράσπιση συνθλιμμένη από
το ατύχημα δεν αντιδικεί, αντίθετα συμπάσχει με τον Γιάννη Αβραμίδη. Σήμερα
αντιδικούμε με την κατηγορία ως τίθεται από την κυρία Εισαγγελέα”. Ακολούθως ο
Γεώργιος Παπαστεργίου, ως υπεράσπιση του έτερου κατηγορουμένου, εισαγωγικά
ανέφερε: “Σε κανέναν να μη συμβεί ό,τι συνέβη στην οικογένεια αυτή” και
συνέχισε αναφερόμενος στα ISO και τις προδιαγραφές που τηρεί το συγκεκριμένο
στρώμα.
Η απόφαση
Το Δικαστήριο αφού άκουσε προσεκτικά όλους του παράγοντες και μάρτυρες, παρόντος του Γιάννη ο οποίος σήμερα είναι ένα υπέροχο παιδί 20 ετών που αφού έκανε ως πραγματικός μαχητής το “άλμα της ζωής του” και συνεχίζει ακόμη σήμερα να δίνει τον αγώνα του με φορά ολοταχώς προς την νίκη, έκρινε τους κατηγορούμενους, σε πρώτο βαθμό, ένοχους για σωματική βλάβη από αμέλεια χωρίς να τους αναγνωρίσει ελαφρυντικές περιστάσεις. Έκαστος καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκισης, με αναστολή έκτισης της ποινής. Αμέσως μετά, οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση κι έτσι η υπόθεση θα κριθεί και από Ανώτερο Δικαστήριο. Έως το αμετάκλητο της απόφασης, ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας.
Ο δικηγόρος της οικογένειας του Γιάννη που παραστάθηκε για την υποστήριξη του κατηγορούμενου, Ιωάννης Πουλτσίδης μετά το πέρας της δίκης ανέφερε “το δικαστήριο έκρινε ένοχους αμφότερους του κατηγορούμενους, διαπίστωσε ότι υπέπεσαν σε αμέλειες που οφείλονταν σε δικές του εγκληματικές παραλείψεις οι οποίες ήταν σε άμεση σχέση με τον τραυματισμό του Γιάννη”.
Αντώνης Μπιδέρης