Του Μάκη
Δημητράκη
Στα 1914, δύο μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση της Βέροιας από τους Τούρκους, «άνοιξε» στην πόλη μας το εξοχικό κέντρο - ταβέρνα «ΑΛΣΟΣ» που αργότερα έγινε γνωστό με την ονομασία «ΣΚΡΕΤ».
Βρισκόταν μερικές εκατοντάδες μέτρα δυτικότερα της πλατείας Ωρολογίου στο δρόμο προς τους Στρατώνες.
Ένας Βεροιώτης ο δημιουργός
Δημιουργός του κέντρου ο ανήσυχος Βεροιώτης Αντώνης Λάζος, που οραματίσθηκε «κάτι» το πρωτοποριακό για την εποχή του. Αγόρασε ένα κομμάτι γης από κάποιον Τούρκο, κάτοικο της Βέροιας, και έστησε την επιχείρησή του δίπλα από το σπίτι του. Λίγο αργότερα και αφού αγόρασε και την παρακείμενη έκταση «μεγάλωσε» την επιχείρησή του, που λειτούργησε σε τρία επίπεδα λόγω του επικλινούς έδάφους.
Στο πρώτο επίπεδο σύχναζαν οι οικογένειες, στο δεύτερο τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια και στο τρίτο τα ερωτευμένα, τα «παράνομα» ζευγαράκια όπως συνήθιζαν να λέγονται.. Σε όλα τα «επίπεδα» υπήρχαν δέντρα, λουλούδια ,πίστα χορού, ενώ στο πρώτο και τρίτο επίπεδο υπήρχε και μικρό σιντριβάνι.
Νέο ξεκίνημα
Στις αρχές της δεκαετίας του 1940, η επιχείρηση «πέρασε» στα τρία παιδιά του Αντώνη Λάζου που καθένα είχε και διαφορετικό επίθετο!
Ο Κώστας Λάζος, ο Μενέλαος Λαζόπουλος (υποκοριστικό του Λάζος) και ο Θωμάς Σκρέτης που πήρε για επώνυμο το παρατσούκλι του πατέρα του. Σκρέτης = ο σφικτός, ο τσιγκούνης. Από το παρατσούκλι αυτό πήρε και την ονομασία το εξοχικό κέντρο που λειτούργησε εξυπηρετώντας τη μεγάλη τους πελατεία με μεγάλη υπευθυνότητα. Και τα τρία αδέρφια - γνωστά στη βεροιώτικη κοινωνία - ξεχώριζαν για την εργατικότητα, τη συνέπεια και τη φιλική διάθεση.
Οι ντόπιοι μόνιμοι θαμώνες αλλά και οι πολλοί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαμβάνουν τις νοστιμιές της κουζίνας. Ποικιλία από ορεκτικά, κάθε είδους κρεατικά - όλα στα κάρβουνα – και συχνά αρνάκι στη σούβλα, κοκορέτσι και κεμπάπ.
Το «κέντρο» διέθετε πλούσια δισκοθήκη και πολύ συχνά διοργανώνονταν χοροί και άλλες εκδηλώσεις (γάμοι, αρραβώνες κ.ά.).
Αλλαγή …μενού και…Παλιά Βέροια
Το 1983 οι εγκαταστάσεις του ΣΚΡΕΤ νοικιάσθηκαν στον γνωστό επιχειρηματία Γιάννη Τσιλιγκερίδη ο οποίος μετέτρεψε το κέντρο σε ψαροταβέρνα. Έτσι λειτούργησε για μια δεκαετία.
Ακολούθησε μια περίοδος 15 χρόνων περίπου που το ΣΚΡΕΤ εκμισθώθηκε πρώτα στον επιχειρηματία Γιώργο Θώμογλου και στη συνέχεια στους επιχειρηματίες Νίκο Λαβδάνη και Νίκο Λώλο οι οποίοι άλλαξαν το όνομα του εξοχικού και το ονόμασαν «Παλιά Βέροια». Στις σχετικές όμως συζητήσεις των περισσότερων Βεροιωτάδων παρέμεινε με την παλιά ονομασία «»ΣΚΡΕΤ», κάτι που και στις μέρες μας συμβαίνει αν και δεν λειτουργεί. Συνεχίζει και σήμερα να αποτελεί σημείο αναφοράς της Βέροιας.
Έπαψε να λειτουργεί το 2010.