Ο νέος αυτός Άγιος της εκκλησίας μας καταγόταν από κάποιο χωριό άγνωστο μέχρι τώρα, της Μητροπολιτικής περιφέρειας της Βέροιας. Γεννήθηκε το 1762 και πιθανότατα να καταγόταν από τη σημερινή Φυτειά.
Τιμόθεος είναι το όνομα που πήρε ο άγιος στη μοναχική του κουρά. Στην κοσμική του ζωή ο άγιος παντρεύτηκε αλλά η σύζυγός του πέθανε και τότε αυτός αποφάσισε να περάσει την υπόλοιπη επίγεια ζωή του στο Άγιο Όρος.
Στην αρχή αναζήτησε κατοίκηση στα Κελιά και τις Σκήτες των Καρυών ενώ αργότερα επέλεξε το μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου, το επονομαζόμενο Κωνσταμονίτου, όπου ηγούμενος ήταν ο συντοπίτης του Φιλάρετος.
Λίγο πριν την Επανάσταση του 1821, βρισκόταν σε Μετόχι της περιοχής Καλαμαριάς της Θεσσαλονίκης. Με την κήρυξη της Επανάστασης, φυλακίστηκε μαζί με άλλους μοναχούς στο Κανλή-Κουλέ (Λευκός Πύργος) ύστερα από διαταγή του Μπαϊράμ πασά, Τούρκου διοικητή της Θεσσαλονίκης.
Στη φυλακή, ο Τιμόθεος βασανίσθηκε σκληρότατα και εκεί παρέδωσε την άγια ψυχή του το 1822, σε ηλικία 60 χρόνων περίπου.
Το λείψανό του όπως και των άλλων φυλακισμένων πετάχτηκε για τροφή στα άγρια θηρία.
Φωτεινός σταυρός όμως παρουσιάστηκε στον ουρανό «πιστοποιώντας» την αγιότητα του Τιμοθέου αλλά και των άλλων μαρτύρων.
Το συναξάρι του δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1892 από τον Ρώσο επίσκοπο Πορφύριο Ουσπένσκυ εβδομήντα χρόνια μετά το μαρτύριό του, ενώ ο συμμοναστής του Τιμόθεου, Δοσίθεος ο Λέσβιος, συνέθεσε νέο συναξάρι. Η ακολουθία του συντάχθηκε από τον Μοναχό Πορφύριο τον Σιμωνοπετρίτη στο Άγιο Όρος.
Η μνήμη του τιμάται στις 12 Ιουνίου.
Ο Ναός στη Βέροια
Στο δυτικότερο σημείο της Βέροιας (στην οδό που φέρει το όνομα ενός από τους μακροβιότερους Δημάρχους της πόλης, του Αντώνη Κεμιντζέ) στη γειτονιά της Αγίας Κυριακής (παλιότερα Κεμάλ -Μπέη) βρίσκεται ο ναός του Οσίου Τιμοθέου που εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργεί ως ενοριακός.
Στη θέση του σημερινού ναού υπήρχε για πολλά χρόνια μικρός ομώνυμος ναΐσκος που ανήκε στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που υπήρχαν στον ευρύτερο χώρο. Τη δεκαετία του 1990 ο ναΐσκος και ο στενός περίβολός του παραχωρήθηκαν στην Ιερά Μητρόπολη Βέροιας.
Με προσωπική εργασία του ιερέα Τιμόθεου Χαλκιά και την ασταμάτητη συνδρομή των πιστών της συνοικίας ο Ναός και ο γύρω χώρος άλλαξαν όψη. Κατασκευάσθηκαν εντυπωσιακή πύλη με δύο εικονοστάσια-προσκυνητάρια εκατέρωθεν, αίθουσα εκδηλώσεων και σύμφωνα με τα αγιορείτικα πρότυπα μία «Φιάλη Αγιασμού» και ένα παρεκκλήσι αφιερωμένο στους Άγιους Καυσοκαλυβιώτες που τιμώνται στο Άγιο Όρος.