Με στόχο την άμεση μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στους φορείς του δημοσίου, η κυβέρνηση παρουσίασε χθες τις πρωτοβουλίες της για εξοικονόμηση ενέργειας. Τα μέτρα ανακοίνωσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, παρουσία της γενικής γραμματέως Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου.
Αυτό θα επιτευχθεί με τη συντήρηση των κλιματιστικών, την ορθολογική ρύθμιση λειτουργίας των συστημάτων ψύξης και θέρμανσης αλλά και τον ορισμό ενεργειακού υπεύθυνου για όλα τα κτίρια στο σύνολο των φορέων του Δημοσίου, οι οποίοι θα ελέγχουν την ορθολογική κατανάλωση ενέργειας π.χ. να μη λειτουργούν μηχανήματα σε κλειστούς χώρους. Αυτό θα γίνει με την έκδοση σχετικής εγκυκλίου καθώς ο νόμος προβλέπει την ύπαρξη ενεργειακού υπευθύνου αλλά έχει παραμεληθεί.
Το πρόγραμμα εκτός από συντηρήσεις σε λέβητες και καυστήρες κεντρικής θέρμανσης και κλιματιστικά σε όλα τα δημόσια κτίρια, προβλέπει και παρεμβάσεις στη λειτουργία του οδοφωτισμού για μείωση της κατανάλωσης καθώς και στα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων.
Επίσης θα περιλαμβάνει συστάσεις για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας των κλιματιστικών στους 26 – 27 βαθμούς, αλλά και για σβήσιμο των φώτων και των υπολοίπων συσκευών μετά το τέλος της εργασίας.
Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι άμεσα θα αναρτηθεί ο οδηγός του προγράμματος «Ηλέκτρα», προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ που στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του δημόσιου τομέα για μείωση της κατανάλωσης των κτιρίων κατά 30% με παρεμβάσεις, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης, εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας. Το ποσοστό χρηματοδότησης ξεκινά από 50% και κλιμακώνεται υπό προϋποθέσεις έως το 70%.Σημειώνεται ότι το ενεργειακό κόστος για το δημόσιο έχει αυξηθεί κατακόρυφα την τελευταία τριετία παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα.
Σε 1,165 δισ. ευρώ, εκτιμάται το όφελος
από την εφαρμογή των μέτρων
Η δέσμη μέτρων για εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το 2022 ενώ ως το 2030 ο στόχος ανεβαίνει στο 30%. Δεδομένου ότι η ενεργειακή δαπάνη του Δημοσίου αναμένεται να φθάσει εφέτος (πριν την εφαρμογή των μέτρων) στο 1,165 δισ. ευρώ, το όφελος από την υιοθέτηση των μέτρων αποτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κα Σδούκου η ενεργειακή δαπάνη (ρεύμα)για τις 212.000 εγκαταστάσεις της γενικής κυβέρνησης (κτίρια, οδοφωτισμός και αντλιοστάσια), ήταν το 2020, 596 εκατ. ευρώ και το 2021 η δαπάνη έφθασε στα 956 εκατ. ενώ εφέτος χωρίς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν η δαπάνη θα φθάσει στο 1,165 δισ. με την κατανάλωση στα περυσινά επίπεδα.
Bonus σε όσους «πιάνουν» το στόχο
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να ελεγχθεί η εφαρμογή των συστάσεων και το εάν ένας φορέας ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές συστάσεις θα διαπιστωθεί από τη σύγκριση των αντίστοιχων περσινών λογαριασμών. Όταν διαπιστώνεται χαμηλότερη κατανάλωση από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε ο φορέας θα έχει bonus και θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα καταχωρούνται τα στοιχεία και με βάση τα αποτελέσματα αυτής της παρακολούθησης θα παρέχονται οικονομικά κίνητρα σε όσους επιτυγχάνουν τους στόχους και ποινές σε όσους αποτυγχάνουν.