Μια χρήσιμη και «εύγευστη» εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αρκετοί συμπολίτες μας που γέμισαν το απόγευμα του Σαββάτου(04/6) το Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Βέροια, στο κλείσιμο της «4ης Ιατρικής Εβδομάδος» προς τιμήν του Αγίου Λουκά του Ιατρού με θέμα: «Υγιεινή και παραδοσιακή διατροφή». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας, ο οποίος φέτος συμμετέχει ενεργά στα «ΚΗ´ Παύλεια» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή.
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Βασίλειο Διαμαντόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε σύντομα στο ιατρικό και ποιμαντικό έργο του Άγιου Λουκά του Ιατρού και την πρόεδρο του περιφερειακού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Βεροίας Ευσεβία Γκουντή - Δουλγέρογλου, η οποία μίλησε για την συνεισφορά του Ερυθρού Σταυρού, ενώ έκλεισε τον χαιρετισμό της με την πληροφορία ότι η σύζυγος του Αγίου Λουκά ήταν Ερυθροσταυρίτισσα.
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ο οποίος μεταξύ άλλων στην σύντομη ομιλία του θύμισε ότι ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας αν και μεγαλουργούσε, ξεριζώθηκε χωρίς να μπορεί να πάρει τίποτα μαζί του εκτός από τις εικόνες του, τις παραδόσεις του, τα έθιμά του, αλλά και την φημισμένη κουζίνα του, ακολουθώντας τον δρόμο της προσφυγιάς. Ευχαρίστησε θερμά τους ομιλητές και συνεργάτες για την κοινή διοργάνωση της εκδήλωσης, αφού έτσι έχουν την ευκαιρία να τιμήσουν όλοι μαζί την επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή και τις παραδόσεις των προγόνων στις αλησμόνητες πατρίδες.
Στο πρώτος μέρος της εκδήλωσης ο Αθανάσιος Τόπης, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Υποψ. Διδ. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανέπτυξε το θέμα: «Η διατροφική αξία της νηστείας στην Ορθόδοξη Εκκλησία και η ευεργετική της επίδραση στην πνευματική ζωή και στην υγεία των πιστών», επισημαίνοντας μέσα από στοιχεία πανεπιστημιακών ερευνών, αλλά και της επαγγελματικής του εμπειρίας ότι η θρησκευτική νηστεία συμβάλει στην ισορροπημένη διατροφή και την καλή υγεία.
Στο δεύτερος μέρος της εκδήλωσης μίλησαν για την παραδοσιακή και μικρασιατική διατροφή, η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας Αναστασία Παυλίδου, η σεφ Δανάη Κουκόλη και η οινολόγος Γεωργία Πανανοπούλου. Με αναφορές σε προσωπικά βιώματα και μνήμες από γιαγιάδες που έφεραν από την Μικρά Ασία τα μυστικά και την τέχνη της νόστιμης και γεμάτης αγάπη κουζίνας.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, απένειμε τα αναμνηστικά των «ΚΗ´ Παυλείων» στους συντελεστές της εκδήλωσης εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του για τη συμμετοχή τους. Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες «τίμησαν» τα καταπληκτικά μικρασιάτικα εδέσματα που μαγείρεψαν με την απαράμιλλη αγάπη και τέχνη βεροιώτισσες μικρασιάτισσες.
Ζήσης Μιχ. Πατσίκας