Η Ημαθία γίναμε για μια ακόμη φορά πρώτη «αρνητική» είδηση στα κεντρικά δελτία. Όλη η Ελλάδα μιλά από χθες για τις ζωοτροφές Ημαθίας και το ημαθιώτικο κύκλωμα καρουζέλ, με απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για το Δημόσιο.
Τι είναι όμως αυτό το Καρουζέλ;
Στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές ίσως η πιο συνηθισμένη πρακτική της απάτης «καρουζέλ» είναι εκείνη στην οποία η «εταιρεία-φάντασμα» διοχετεύει αγαθά που αγόρασε ενδοκοινοτικά σε άλλη εγχώρια επιχείρηση, χρησιμοποιώντας εταιρείες ως μεσολαβητές, με σκοπό την εξαγωγή των αγαθών (ενδοκοινοτική παράδοση) στη χώρα αρχικής προέλευσης και στον ίδιο αρχικό προμηθευτή. Έτσι, τα εμπορεύματα κινούνται «κυκλικά» και επαναλαμβανόμενα. Η Α πωλεί στην Β μετά στην Γ και πάλι πίσω στην Α. Το αποτέλεσμα είναι ότι η «εταιρεία-φάντασμα» εισπράττει μεν, αλλά δεν αποδίδει τον ΦΠΑ, τον οποίο οι φορολογικές αρχές πρέπει να καταβάλουν στην άλλη επιχείρηση. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως και στην συγκεκριμένη, η διακίνηση των αγαθών δεν είναι πραγματική, δηλαδή πραγματοποιείται εικονικά. Τα ίδια αγαθά και εμπορεύματα με την παραπάνω μεθοδολογία, μπορεί να κάνουν πολλούς κύκλους, γι’ αυτό και η απάτη ονομάζεται Καρουζέλ.
Σ.Σ.: Θεώρησα απαραίτητο μιας μικρή περιγραφή της απάτης Καρουζέλ, γιατί παντού αναφέρεται και θεωρείται δεδομένη η γνώση της, ενώ φυσιολογικά ο πολύς κόσμος γνωρίζει μόνο το χριστουγεννιάτικο καρουζέλ.
Ζήσης Μιχ. Πατσίκας