Την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 έπεσε η αυλαία του σχεδίου δράσης «Ένα σχολείο που μας χωράει όλους», το οποίο υλοποίησε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους το 5ο ΓΕΛ Βέροιας.
Σε μια ημέρα επιλεγμένη σκόπιμα, καθώς είναι αναγνωρισμένη ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, το Σχολείο δήλωσε έμπρακτα στους πρόσφυγες μαθητές ότι τιμώντας τη μνήμη των Ποντίων προσφύγων ανοίγει την αγκαλιά του για να τους χωρέσει όλους στο πλαίσιο του έργου: «Σχολεία για όλους – Συμπερίληψη παιδιών προσφύγων στα ελληνικά σχολεία». Το συγκεκριμένο έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας», των ΕΕΑ Grants, με φορέα υλοποίησης το Ευρωπαϊκό Κέντρο Wergeland (EWC) και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Ο Διαχειριστής Επιχορήγησης για το πρόγραμμα «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας» στην Ελλάδα είναι η ΣΟΛ Crowe σε συνεργασία με την HumanRights360.
Η εκδήλωση ήταν διπλή. Η πρώτη, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του προγράμματος, αφορούσε στην υποδοχή στο σχολείο των μαθητών προσφύγων από τα Γυμνάσια της περιοχής μας. Συγκεκριμένα, η Ομάδα Σχολικής Διαμεσολάβησης, μετά το καλωσόρισμα από τον Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς, ενημέρωσε τους προσφυγόπαιδες από το Κογκό, τη Σομαλία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Ουκρανία για το πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου και τους ξενάγησε στις αίθουσες και τα εργαστήριά του. Τα παιδιά συνοδεύονταν καθ’ όλη την επίσκεψη από τις συντονίστριες εκπαίδευσης προσφύγων Βέροιας, κ. Πατρίκα Αθηνά, και Αλεξάνδρειας, κ. Σερενίδου Χρυσή, από τις εκπαιδευτικούς-συνοδούς από τα Γυμνάσια φοίτησής τους και από τους διερμηνείς της ΜΕΤΑδρασης, του προγράμματος παροχής διερμηνείας στα σχολεία, που συνετέλεσαν ο καθένας από την πλευρά του στην επιτυχή έκβαση της υποδοχής.
Ακολούθησε στη Βιβλιοθήκη του σχολείου η τελετή λήξης του προγράμματος, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Βέροιας, Βοργιαζίδης Κωνσταντίνος, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Ισότητας των Φύλων, Τζήμα-Τόπη Συρμούλα, ο πατήρ Νεκτάριος Σαββίδης ως εκπρόσωπος της Μητρόπολης, ο Διευθυντής ΔΔΕ Ημαθίας, Παπαδόπουλος Αθανάσιος, η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ, Δημητριάδου Λένα, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπ/σης και μέλος του Σχολικού Συμβουλίου του 5ου ΓΕΛ, Δέλλας Αθανάσιος, γονείς, εκπαιδευτικοί και αντιπροσωπεία μαθητών. Χαιρετισμό απηύθυνε μέσω τηλεδιάσκεψης και η επιμορφώτρια του προγράμματος, Γάτση Παναγιώτα, υπό την καθοδήγηση της οποίας σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε το πρόγραμμα. Στο μήνυμά τους όλοι τόνισαν πως η Βέροια είναι μια πόλη πολυπολιτισμική, που υποδέχεται φιλόξενα όσους αναζητούν καταφύγιο στους κόλπους της, και συνεχάρησαν τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές γιατί έκαναν το σχολείο τους «ένα σχολείο που τους χωράει όλους».
Προχωρώντας στην αποτίμηση του προγράμματος ο Διευθυντής του σχολείου, Χρυσής Σταμάτιος, παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις που υλοποιήθηκαν από τη σχολική κοινότητα του 5ου ΓΕΛ, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς:
• επιμόρφωση της Ομάδας Δράσης (Χρυσής Σταμάτιος, Διευθυντής του σχολείου, Αξούριστου Χαρίκλεια, εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών, και Σιούτη Καλλιόπη, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων) από την Ακαδημία «Σχολεία για όλους»
• επιμόρφωση του συνόλου των εκπαιδευτικών του σχολείου αλλά και εκπροσώπων των όμορων σχολείων, του Επαγγελματικού Λυκείου και του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου, και του Γυμνασίου Βεργίνας, που κι αυτό υποδέχεται μαθητές πρόσφυγες
• ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Γονέων και των Κηδεμόνων των μαθητών του σχολείου
• ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας, αρχικά σε συνεργασία με τη ΜΚΟ DataWo και στη συνέχεια με τη ΔΔΕ Ημαθίας και το Κέντρο Συμβουλευτικής του Δήμου Βέροιας
• δημιουργία γκράφιτι κατά την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας, αφιερωμένου στη μνήμη του αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού, με μήνυμα πολυγλωσσικής μορφής ενάντια στη βία
• δημιουργική γραφή των μαθητών κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και Ημέρα κατά του Ρατσισμού, που απέδωσε εξαιρετικές γραπτές και καλλιτεχνικές δημιουργίες
• σχετική αρθρογραφία στο 24σελιδο ένθετο του ΒΗΜΑΤΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ που επιμελήθηκε η σχολική κοινότητα του 5ου ΓΕΛ
• παρακολούθηση σχετικών ταινιών και συζητήσεις κριτικού αναστοχασμού από την Ομάδα Σχολικής Διαμεσολάβησης
• δράσεις πολυγλωσσικής ενσυναίσθησης από την ίδια ομάδα, με μηνύματα υποδοχής και ενσωμάτωσης των μαθητών προσφύγων στην οικογένεια του 5ου ΓΕΛ
• υποδοχή των μαθητών προσφύγων από τα γυμνάσια της περιοχής
Τέλος, έκανε ειδική μνεία στο έργο των δύο οικογενειών που φιλοξενούν μαθητές πρόσφυγες από την Ουκρανία, που δυστυχώς δοκιμάζεται σήμερα από τη βαρβαρότητα του πολέμου και απευθυνόμενος στους μαθητές πρόσφυγες έδωσε το μήνυμα της ημέρας: «Είστε ένα με μας! Είμαστε εδώ για σας!»
Η τελετή λήξης ολοκληρώθηκε με ένα δεύτερο μέρος αφιερωμένο στα παιδιά. Από τη μια η Ομάδα Σχολικής Διαμεσολάβησης παρουσίασε δείγματα από τη δημιουργική γραφή των μαθητών του σχολείου: έργα ζωγραφικής, ποιήματα, αποσπάσματα ημερολογίων και άλλα, προκαλώντας δάκρυα συγκίνησης και θαυμασμού στους παρευρισκόμενους για την ποιότητα της δουλειάς τους∙ από την άλλη οι μαθητές πρόσφυγές τους αφιέρωσαν δικές τους δημιουργίες με πολυτροπικά κείμενα, δείχνοντας πόσο κοντά βρίσκονται οι καρδιές των παιδιών όλου του κόσμου.
Για το 5ο Λύκειο ήταν μια μέρα ξεχωριστή!
Ευχαριστούμε όλους όσοι συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση του προγράμματός μας!
Την τελική εκδήλωση οργάνωσαν και συντόνισαν οι μαθητές της Σχολικής Διαμεσολάβησης: Γκαϊτατζή Στυλιανή-Θεοδώρα, Δεμερτζή Σοφία, Ζαχοπούλου Αικατερίνη, Καλαϊτζίδου Κωνσταντίνα, Νικόλοβ Νικόλαος, Φανδινάκη Γεωργία, οι εκπαιδευτικοί: Αξούριστου Χαρίκλεια, Λιακοπούλου Ευσταθία, Μοσχόπουλος Αναστάσιος, Τότσκα Αικατερίνη, και ο Διευθυντής Χρυσής Σταμάτιος.