Η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Ημαθίας (ΕΤΕΠΑ), σε συνεργασία με το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ) και με την υποστήριξη του Veria Tech Lab της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας διοργανώνουν εξειδικευμένα επιμορφωτικά προγράμματα για τα μέλη του Επιμελητηρίου Ημαθίας και τους εργαζόμενους σε αυτά.
Τα σεμινάρια έχουν την εξής θεματολογία:
1) Παγκόσμιες Ηλεκτρονικές αγορές: Συμμετοχή Ελληνικών Επιχειρήσεων και προώθηση των πωλήσεων τους.
2) Ηλεκτρονική ασφάλεια και προστασία για επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου.
Και τα δύο προγράμματα θα είναι διάρκειας 16 ωρών με μέγιστο όριο συμμετεχόντων 30 άτομα.
ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΕΔΩ: https://forms.gle/juyp7cnUzGEbkKFB9
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Η μέθοδος διδασκαλίας είναι εξ αποστάσεως μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας του ΑΠΘ είτε με ZOOM.
Στους συμμετέχοντες θα απονέμεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης ή βεβαίωση παρακολούθησης από το ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ. Για την απονομή του πιστοποιητικού οι συμμετέχοντες θα υποβληθούν σε γραπτή εξέταση/αξιολόγηση. Ενώ το ποσοστό απουσιών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνόλου των διδακτικών ωρών.
Επιστημονικός Υπεύθυνος/Διδάσκων: Δρ. Σταμάτιος Τζελέπης, Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Δρ. Σταμάτιος Τζελέπης είναι Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής, κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στην επιστήμη της Πληροφορικής και κάτοχος Διπλώματος στη Διοίκηση επιχειρήσεων. Έχει 30 έτη επαγγελματικής εμπειρίας ως Μηχανικός Λογισμικού. Υλοποίησε έργα πληροφορικής και ανάπτυξης λογισμικού σε τράπεζες, ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε οργανισμούς του Δημοσίου. Συμμετείχε, επίσης, σε 4 ερευνητικά έργα Ελλάδος και Ευρώπης.
Πιο αναλυτικά:
1. ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΟΥΣ
Στόχος προγράμματος: Η εκμάθηση της λειτουργίας των παγκόσμιων ηλεκτρονικών αγορών, η διαδικασία τοποθέτησης προϊόντων σε αυτές και η οργάνωση και η διαχείριση των πωλήσεων και των πληρωμών. Η πώληση προϊόντων στο εξωτερικό συχνά απαιτεί και την τοποθέτηση τους στις παγκόσμιες ηλεκτρονικές αγορές (Amazon, Walmart, AliExpress, Etsy, eBay Wish κλπ.). Το πρόγραμμα επιδιώκει να γνωρίσει στις ελληνικές επιχειρήσεις τον τρόπο λειτουργίας αυτών των αγορών, το πώς θα επιλέξουν την πιο κατάλληλη για τα προϊόντα τα οποία διαθέτουν αλλά και να τους φέρει σε επαφή με συγκεκριμένες τεχνικές Marketing που θα βοηθήσουν την προώθηση των πωλήσεων τους. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
• Εκμάθηση των σύγχρονων ηλεκτρονικών παγκόσμιων αγορών (online marketplaces Amazon, Etsy, AliExpress, eBay, Wish, Walmart)
• Τοποθέτηση και διαχείριση προϊόντων
• Τεχνικές προώθησης πωλήσεων και marketing σε αυτές. Επιλογή της κατάλληλης marketplace ανάλογα με τις δυνατότητες των μελών του Επιμελητηρίου Ημαθίας.
Αναγκαιότητα: Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις επιδιώκουν την προώθηση των προϊόντων τους στο εξωτερικό. Οι πωλήσεις στο εξωτερικό απαιτούν συχνά την τοποθέτηση των προϊόντων στις παγκόσμιες ηλεκτρονικές αγορές. Η γνωριμία με τον τρόπο λειτουργίας τους και η εκπαίδευση γύρω από την τοποθέτηση προϊόντων και τις τεχνικές προώθησης και marketing σε αυτές εκτιμάται ότι είναι αναγκαίες για τη σωστή διαχείριση των πωλήσεων.
Μαθησιακά αποτελέσματα: Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος οι επιμορφούμενοι θα μπορούν:
• Να αναγνωρίζουν τις κυριότερες ηλεκτρονικές αγορές.
• Να επιλέγουν την πιο κατάλληλη για την τοποθέτηση και την προώθηση των προϊόντων τους. Να γνωρίζουν τα συστήματα πληρωμών και να διαχειρίζονται τις πληρωμές.
• Να γνωρίζουν βασικές αρχές marketing προσαρμοσμένες για την κάθε ηλεκτρονική αγορά
Σε ποιους απευθύνεται: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μέλη του Επιμελητηρίου Ημαθίας που επιθυμούν να γνωρίσουν και να δραστηριοποιηθούν στις σύγχρονες παγκόσμιες ηλεκτρονικές αγορές (online marketplaces)
Δομή και περιεχόμενο προγράμματος:
1. Τι είναι η διαδικτυακή αγορά online marketplace
2. Παρουσίαση των κορυφαίων online marketplace
3. Πλεονεκτήματα των παγκόσμιων ηλεκτρονικών αγορών
4. Πωλήσεις σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα έναντι πωλήσεων σε OnLine Marketplace
5. Μεγιστοποίηση πωλήσεων σε OnLine Marketplace
6. Γενικές στρατηγικές μάρκετινγκ για OnLine Marketplace
7. Επιλογή της πιο κατάλληλης OnLine Marketplace για την κάθε επιχείρηση
8. Κορυφαία εργαλεία για τη διαχείριση των πωλήσεων σε ηλεκτρονικές αγορές
9. Εξέταση του ποσοστού προμήθειας και τελών
2. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Στόχος του προγράμματος: Στόχος του προγράμματος είναι ότι οι συμμετέχοντες του προγράμματος θα ενημερωθούν για την προστασία και ασφάλεια ενός ηλεκτρονικού καταστήματος καθώς και ποιες διαδικασίες πρέπει να ακολουθηθούν κατά τη λειτουργία του καταστήματος για αν επιτευχθεί αυτό. Επίσης θα πληροφορηθούν σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβούν όταν το κατάστημα τους γίνει στόχος ηλεκτρονικής επίθεσης.
Αναγκαιότητα προγράμματος: Οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου είναι ευάλωτες σε απειλές για την ασφάλεια στο Internet, επειδή αυτές οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού και των πιστωτικών καρτών των πελατών, τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τις διευθύνσεις αλληλογραφίας και τα ονόματα χρήστη και τους κωδικούς πρόσβασης. Επίσης ευαίσθητα δεδομένα θα μπορούσαν επίσης να κρατηθούν για λύτρα. Ο χρήστης του ηλεκτρονικού καταστήματος απαιτεί τα δεδομένα να μη διατεθούν σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα ή να αποκαλυφθούν Ο ιδιοκτήτης του ηλεκτρονικού καταστήματος πρέπει να λαμβάνει τα δεδομένα όπως αυτά του στάλθηκαν. Ο ιδιόκτητης πρέπει να είναι βέβαιος για την ταυτότητα του πελάτη. Όλα αυτές οι συνθήκες για να ικανοποιηθούν απαιτούν τη δημιουργία και το λειτουργία πολύπλοκων πληροφοριακών συστημάτων και επιχειρησιακών διαδικασιών και λειτουργιών, τις οποίες τα μέλη του Επιμελητηρίου Ημαθίας οφείλουν να γνωρίζουν καθώς και τις δράσεις στις οποίες πρέπει να προβούν αν γίνουν στόχος κυβερνοεπίθεσης.
Σε ποιους απευθύνεται: Στα μέλη του Επιμελητηρίου Ημαθίας που επιθυμούν να ενημερωθούν και να εφαρμόσουν σύγχρονες πολίτικες ηλεκτρονικής ασφάλειας στο ηλεκτρονικού τους κατάστημα.
Μαθησιακά αποτελέσματα: Να μπορούν να δημιουργήσουν τις πολιτικές ασφάλειας και προστασίας. Να επιλέγουν τη βέλτιστη τεχνολογική λύση για την ηλεκτρονική ασφάλεια του καταστήματος. Να γνωρίζουν τις διαδικασίες και πολιτικές ασφάλειας των συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών. Να μπορούν να διαχειριστούν με τις κατάλληλες ενέργειες περιστατικό κυβερνοεπίθεσης στο δικό τους ηλεκτρονικό κατάστημα.
Δομή και περιεχόμενο προγράμματος:
1. Εκμάθηση των τεχνικών Transport Layer Security (TLS), Secure Sockets Layer (SSL), and HTTPS authentication.
2. Αποφυγή των λογισμικών Malware and ransomware. Όπου παραμένετε κλειδωμένοι έξω από όλα τα σημαντικά δεδομένα και τα πληροφοριακά συστήματά του ηλεκτρονικού καταστήματος
3. Αποφυγή του Εskimming. Αναφέρεται σε μεθόδους κλοπής στοιχείων πιστωτικών καρτών και προσωπικών δεδομένων από σελίδες επεξεργασίας καρτών και πληρωμής σε ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου
4. Αποφυγή του Cross-site scripting (XSS). περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός κακόβουλου κώδικα σε μια ιστοσελίδα.
5. Πως να εμποδίσετε το Phishing. Όπου αναφέρονται σε μεθόδους κλοπής δεδομένών
6. Εκμάθηση των τρόπων δράσεων έναντι των social engineering attempts.
7. Εφαρμογή πρόσθετων στοιχείων ελέγχου ταυτότητας.
8. Δημιουργία σχεδίου για συνεχή ενημέρωση των πολίτικων ασφάλειας
9. Εκμάθηση των απαραίτητων ενεργειών που πρέπει να γίνουν μετά από ηλεκτρονική επίθεση σε ηλεκτρονικό κατάστημα
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σεμινάρια μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 2331029774, κ. Δαληγγάρος Βασίλης, vd@icci.gr