Το Σχολείο Σκηνοθεσίας είναι ένα Εργαστήριο Θεατρικής έρευνας, που εγκαινίασε το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας το καλοκαίρι του 2020. Οι νέοι δημιουργοί της τέχνης του θεάτρου έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πρακτικά μαθήματα, διαλέξεις, masterclasses και παραστάσεις. Να συναντηθούν και να μοιραστούν με τους δάσκαλους τους τις καλλιτεχνικές τους αγωνίες και ειδικότερα να ερευνήσουν την πολύ ευαίσθητη θέση του σκηνοθέτη μέσα στο σύμπαν του θεάτρου. Το Σχολείο Σκηνοθεσίας επιστρέφει για 3η χρονιά με στόχο να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο ώστε να λειτουργήσουν τρεις κύκλοι μαθημάτων και να δοθεί έμφαση στα εξής: την πρακτική εφαρμογή της μεθόδου εργασίας, τη συνεργασία με τους ηθοποιούς, τον κώδικα δεοντολογίας και τη δημιουργική επικοινωνία με το κοινό.
Θεματική
Την πρώτη χρονιά, μέσα στο δυστοπικό τοπίο της πανδημίας, ο στόχος μας ήταν η συνάντηση και η επικοινωνία. Τον δεύτερο χρόνο, μέσα σε μια περίοδο που ο ρόλος του σκηνοθέτη κλονίστηκε, στόχος ήταν η μελέτη των ορίων και η ανάγκη δημιουργίας ενός κώδικα δεοντολογίας.
Η τρίτη χρονιά μας βρίσκει αντιμέτωπους με τις κοινωνιολογικές επιπτώσεις της πανδημίας και με μια εμπόλεμη πραγματικότητα. Είναι η στιγμή να δούμε με ποιον τρόπο η κοινωνική διάσταση της τέχνης του θεάτρου μπορεί να σταθεί απέναντι στους ηθικούς τριγμούς της κοινωνίας. Να δούμε πώς η δύναμη του λόγου, βασικού πυλώνα της θεατρικής δράσης, μπορεί να αποτελέσει έναν πυλώνα ηθικής των ανθρώπων. Έτσι λοιπόν, επιλέγουμε να εργαστούμε με οδηγό τον Άμλετ του Σαίξπηρ, ώστε να ερευνήσουμε τα παραπάνω ζητήματα. Ο σαιξπηρικός ήρωας, κατά τη διάρκεια ενός επεκτατικού πολέμου στην Δανία, βιώνει την απόλυτη ηθική κατάπτωση και πασχίζει να κρατήσει ακέραιο τον εαυτό του. Μήπως τελικά αυτή η προσπάθεια είναι που δημιουργεί έναν καλλιτέχνη; Άλλωστε, όπως είπε πρόσφατα ο Σωτήρης Τσαφούλιας: «Καλλιτέχνης δεν γίνεσαι όταν πιάσεις ένα μικρόφωνο, ένα πινέλο ή ένα στιλό. Ο τρόπος που αντιμετωπίζεις την ασχήμια, τη μεταβολίζεις και τη δίνεις πίσω ως καλοσύνη ή ως φως, ο τρόπος που στέκεσαι απέναντι στις σκοτεινές στιγμές της ζωής σου, για μένα σε κάνει καλλιτέχνη, ανεξαρτήτως επαγγέλματος.»
Διδάσκοντες
Στο 3ο Σχολείο Σκηνοθεσίας θα διδάξουν οι: Στεφανία Γουλιώτη, Σοφία Καραγιάννη, Γεωργία Μαυραγάνη, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Ελεάννα Τσίχλη, Χριστίνα Χατζηβασιλείου και θα πραγματοποιηθεί masterclass από τους Όλγα Ντέντα και Φάνη Σακελλαρίου.
Χρονική διάρκεια
Από Κυριακή 3 Ιουλίου έως και Σάββατο 16 Ιουλίου 2022.
Το Σχολείο Σκηνοθεσίας απευθύνεται:
- σε επαγγελματίες σκηνοθέτες
- σε νέους σκηνοθέτες, που έχουν στο βιογραφικό τους τουλάχιστον μία επαγγελματική σκηνοθεσία
- σε τελειόφοιτους και απόφοιτους δραματικών σχολών, θεατρολογικών πανεπιστημιακών τμημάτων πρακτικής κατεύθυνσης, οι οποίοι θα πρέπει να συμπεριλάβουν στην αίτησή τους βίντεο από εργασία σκηνοθεσίας (στο πλαίσιο μαθήματος ή πτυχιακή)
Δήλωση συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν ένα βιογραφικό σημείωμα, με ενσωματωμένη μια φωτογραφία τους και, όσοι ενδιαφέρονται για τη σκηνοθεσία, να στείλουν ηλεκτρονικά βίντεο δουλειάς στη διεύθυνση: dipethever@yahoo.gr Η επιλογή θα γίνει βάσει των βιογραφικών.
Επικύρωση Εγγραφής
Όσοι ενδιαφερόμενοι επιλεγούν, θα χρειαστεί να επικυρώσουν την συμμετοχή τους, με κόστος 50€ για κάθε άτομο.
Διαμονή και μετακίνηση
Η διαμονή στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας και οι μετακινήσεις με λεωφορείο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων θα είναι εξασφαλισμένες.
Δηλώσεις συμμετοχής έως και την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022.
Διοργάνωση: Υπουργείο Πολιτισμού - Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας σε συνεργασία με το Δήμο Νάουσας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.