Σε ήπιους ρυθμούς έγινε η πρώτη, δια ζώσης, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας το απόγευμα της Δευτέρας, στο δημαρχείο.
Θέματα ενέργειας, ακρίβειας, φυσικό αέριο, λακκούβες και δρόμοι, οφειλές πολιτών και προβλήματα καθημερινότητας μπήκαν από τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους συμβούλους, με τους αρμόδιους αντιδημάρχους και τον δήμαρχο να δίνουν απαντήσεις, όπου έκριναν.
Ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, ενημέρωσε καταρχάς για τους υψηλούς λογαριασμούς του ρεύματος που οδηγούν τον δήμο σε παθητικό έναντι της ΔΕΗ, αλλά και πολλούς δήμους της χώρας, οι οποίοι (κυρίως οι αγροτικοί) έστειλαν αρμοδίως υπόμνημα, ζητώντας από την κυβέρνηση μια επιπλέον επιδότηση για την ύδρευση και τα αντλιοστάσια, την λειτουργία των οποίων δεν μπορούν λόγω ενεργειακού κόστους να σηκώσουν ούτε οι δήμοι ούτε οι αγρότες. Στη συνέχεια ενημέρωσε για την έναρξη του έργου που αφορά την τροφοδότηση της Βέροιας με φυσικό αέριο (αναλυτικά στο φύλο της Πέμπτης), ενώ τον προβληματισμό της για τα έξοδα θέρμανσης στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο εξέφρασε η κα Μπατσαρά.
Ερωτήματα καθημερινότητας
για την πόλη και τους πολίτες
Ο κ. Παυλίδης ρώτησε πότε θα έρθει ο κανονισμός του δημοτικού συμβουλίου (για την επόμενη Παρασκευή, απάντησε ο πρόεδρος), τι θα γίνει με την σκόνη στην οδό Περγάμου αλλά και με τον καθαρισμό στα Γιοτζαλίκια όπου οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων περιμένουν πότε θα καθαρίσει εκεί ο δήμος. Έθεσε επίσης θέμα αναθέσεων έργων στον Λ. Ασλανίδη από τον Δήμο και μετέφερε παράπονα πολιτών για τις κακοτεχνίες και τις λακκούβες των δρόμων. Ρώτησε τι γίνεται με το πρόγραμμα προμήθειας ποδηλάτων και αν αληθεύει ότι θα μπουν τέλη σε όσους χρωστούν στο δήμο και στη ΔΕΥΑΒ ή αν θα πρέπει να υπάρξει μία τελευταία ρύθμιση. Ιδιαίτερα σοβαρή εως συκοφαντική, χαρακτήρισε ο δήμαρχος όσα είπε ο κ. Παυλίδης για τον κ. Ασλανίδη, ο οποίος με τη σειρά του, διαβεβαίωσε εκ νέου για τη νομιμότητα της εκλογής του στο σωματείο και στην ομοσπονδία, από τους συναδέλφους του, ως ιδιοκτήτης επιχείρησης και ξεκαθάρισε ότι δεν εμπλέκεται σε καμία ανάθεση. Αντίθετα, όπως είπε ο ίδιος, αλλά και ο Λ. Ακριβόπουλος στη συνέχεια, προσφέρει πάντα την βοήθειά του, είτε με προσωπική δουλειά, είτε με τεχνογνωσία σχετικά με τις μεταλλικές κατασκευές, όπου του ζητείται και για όποια τεχνικά προβλήματα προκύπτουν στο Δήμο. Όποιες εργασίες μπορεί να έγιναν, τις ανέλαβε άλλος επαγγελματίας, πρόσθεσε. Αναφορά στους δεύτερους αγώνες στο Μακροχώρι έκανε επίσης ο κ. Ακριβόπουλος καθώς και στο τουρνουά μνήμης Αλκης Καμπανός, το όνομα του οποίου θα δοθεί και σε δημοτικό πάρκο στην περιοχή της βίλας Βικέλα.
Ο κ. Μαρκούλης αναρωτήθηκε γιατί να βιώσει ένα ακόμα δράμα η πόλη μετά και τις πρόσφατες εκσκαφές αλλων έργων, ενώ θα μπορούσε να είχε γίνει και το έργο του φυσικού αερίου, παράλληλα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω διαφορετικών χρονοδιαγραμμάτων, απάντησε ο δήμαρχος.
Επίσης ο κ. Μαρκούλης, υπερασπίστηκε την πολυφωνία και την ελεύθερη έκφραση των μέσων ενημέρωσης, λέγοντας ότι η δημοτική αρχή δεν μπορεί να είναι αντίδικη με τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους που έχουν ταχθεί για τη συνταγματική ενημέρωση των πολιτών, ενώ έκανε αναφορά και στο ρόλο των δημοτικών ιατρείων, στο πλαίσιο διαβούλευσης του νόμου για την υγεία.
Ο Δημ. Τσανακτσίδης ζήτησε ενημέρωση για τις εκδηλώσεις που θα κάνει η ΚΕΠΑ, ενώ στην ακρίβεια, στις τιμές των τροφίμων, στην εκτίναξη του πληθωρισμού, στις τιμές των καυσίμων και στην ενεργειακή κρίση αναφέρθηκε ο Γ. Μελιόπουλος, τονίζοντας το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται τα λαικά στρώματα και οι αγρότες.
Αναθέσεις ή διαγωνισμός;
Ο Γ. Μιχαηλίδης μίλησε για τα αλσύλλια και τον καθαρισμό των χόρτων με απευθείας αναθέσεις τις οποίες κάνει ο δήμος και υπέδειξε την μέθοδο των διαγωνισμών, «όπως κάνει η αντιπεριφέρεια Ημαθίας» για την κοπή των χόρτων. «Αφού δεν έχετε να κρύψετε τίποτα κάντε ένα διαγωνισμό για τα χόρτα». Πρότεινε επίσης στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής να στηρίξει ο Δήμος τους υγειονομικούς που βρίσκονται τόσους μήνες σε αναστολή, αντιμετωπίζοντας θέμα βιοπορισμού, κόβοντας ακόμα και από την εκπαίδευση των παιδιών τους. Όπως τόνισε, από αξιοπρέπεια δεν πάνε στο κοινωνικό παντοπωλείο και δεν χτυπούν πόρτες.
Πρόταση
ονομασίας δρόμων
Για την κυκλοφοριακή μελέτη ρώτησε ο κ. Γουλτιδης, ενώ ο Κυριάκος Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στην διαύγεια και στην απουσία λογοδοσίας του δημάρχου και των λαϊκών συνελεύσεων, τονίζοντας οτι ο δήμος είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τους συμβούλους για όλα τα θέματα. Πρότεινε επίσης να δοθούν σε δρόμους της Βέροιας τα ονόματα του Θανάση Γεωργιάδη και του Φώτη Καραβασίλη.
Ποντιακός ελληνισμός
Ο κ. Παλουκιδης ζήτησε να ενημερωθεί για το GIS και ο κ. Τσαναξίδης της ΛΑΣ έκανε μία αναφορά στη γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού λέγοντας ότι πρέπει να διατηρήσουμε την διάλεκτο, τους ποντιακούς χορούς και την κληρονομιά μας και να μην επιτρέψουμε σε κανένα λαό να έχει πλέον χαμένες πατρίδες. Ενόψει του υψηλού κύματος ακρίβειας ρώτησε αν υπάρχει σχέδιο παρέμβασης από το δήμο για να μην διακοπεί το ρεύμα και το νερό σε λαϊκά νοικοκυριά. Στην γενοκτονία αναφέρθηκε και ο κ. Κελεσίδης.
Ο Θόδωρος Θεοδωρίδης ζήτησε να μάθει τι ποσοστό και αναλογία πάει στους ιδιώτες εργολάβους από τον προϋπολογισμό του δήμου στο κομμάτι του περιβάλλοντος και χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση στην παιδική χαρά του Μακροχωρίου.
Έλλειψη εργατών
Ο Ηλίας Τσιφλίδης ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα στείρωσης αδέσποτων, 120 σκυλιά και 70 γάτες, και έθιξε το μεγάλο πρόβλημα με τους εργάτες γης όχι μόνο στα χωράφια αλλά και στα συσκευαστήρια και τους συνεταιρισμούς. «Όσοι χρειάζονται δουλειά να απευθύνονται στις συνεταιριστικές μονάδες και βιομηχανίες, έγιναν προτάσεις για τη διάθεση προϊόντων στην Ουκρανία για επισιτιστική βοήθεια και για διάθεση χυμών σε σχολεία, στρατό, κ.α.», είπε.
Ποδήλατα και GIS
Ο Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, απάντησε ότι για τα ηλεκτρονικά ποδήλατα ο δήμος προχώρησε σε πρόταση χρηματοδότησης 210.000 ευρώ από ΕΣΠΑ. Η πρώτη φάση του προγράμματος αφορά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και θα ακολουθήσουν οι δήμοι, όπως της Βέροιας. Το ποσό δεν αφορά μόνο την προμήθεια 38 ποδηλάτων αλλά και τη λειτουργία κλειδώματος, φόρτισης, απομακρυσμένης διαχείρισης, , μίσθωσης και άλλες εφαρμογές. Όσο για το GIS (σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών), θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2022 ενώ έγιναν συζητήσεις με πολεοδομία, πολεοδόμους, μηχανικούς και υπηρεσίες του δήμου τις οποίες διευκολύνει το πρόγραμμα.
SOS για την επιβίωση των ΔΕΥΑ
Ο Στέργιος Διαμάντης εξέπεμψε SOS για την επιβίωση των ΔΕΥΑ «που πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο» λόγω του ακριβού ενεργειακού κόστους των βιολογικών, των αντλιοστασίων και της γενικότερης λειτουργίας των επιχειρήσεων που είναι μη ανταποδοτικού χαρακτήρα, χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση. Ο πρόεδρος ενημέρωσε ότι ξεκίνησε περιοδεία ενημέρωσης κατοίκων, από χωριό σε χωριό, για τους ανείσπρακτους λογαριασμούς και τη δυνατότητα ρυθμίσεων.
Φυτοφάρμακα, καθαρισμός οικοπέδων,
παιδικές χαρές
Και πάλι το μεγάλο πρόβλημα με τα φυτοφάρμακα έθεσε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος τονίζοντας ότι κάποια ζητήματα κολλάνε λόγω ανετοιμότητας, σε κεντρικό επίπεδο σχετικά με τη διαχείριση των φυτοφαρμάκων και το πιστοποιημένο σύστημα ενώ υπάρχει και κάποια ασάφεια στη νέα νομοθεσία. «Και οι αγρότες όμως δεν θέλουν να συνεργαστούν. Όμως πρέπει να το δουν σοβαρά το πρόβλημα και να υπάρξει συνεργασία γιατί αμαυρώνουν τον ωραίο κάμπο με τις ροζ ροδακινιές και τις καλλιέργειες της Ημαθίας. Δεν μπορεί να θέλουμε από τη μία μεριά ένα brand name από την άλλη να μην συνεργαζόμαστε». Ο κ. Παπαδόπουλος έδωσε εκτενείς απαντήσεις σε θέματα που έβαλαν δημοτικοί σύμβουλοι: για την παιδική χαρά του Μακροχωρίου είπε ότι έγινε παρέμβαση στον εισαγγελέα και ότι είναι εκτός πεδίου… «Καταρχάς έκλεισε, μπήκε κλειδαριά και κόκκινες κορδέλες μέχρι την προμήθεια κάποιων υλικών, έγινε και περίφραξη και περιμένουμε να αποκατασταθεί και να λειτουργήσει. Υπάρχει όμως κακή αντιμετώπιση του δημόσιου χώρου και των παιδικών χαρών από νέους, εφήβους κυρίους, που δεν μπορεί κάποιος να πλησιάσει ούτε παρατήρηση να τους κάνει. Πρέπει να προστατεύονται οι παιδικές χαρές», τόνισε.
Για το καθάρισμα των δημοτικών οικοπέδων ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει καθημερινά σε όλο το δήμο και για τα Γιοτζαλικια που υπάρχουν αδιάνοιχτοι δρόμοι, όπου μπορούμε και όπου φαίνεται η χάραξη, τους καθαρίζουμε. Αλλά αυτή η ιστορία για τον Δήμο αν καθαρίζει ή όχι, πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή και οι ιδιώτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους. Από την 1η Μαΐου η υπηρεσία παρεμβάσεων σε κοινόχρηστους χώρους καθαρίζει και καθαρίζεται όλος ο δήμος. Ξαναλέμε ότι για τα κλαδέματα, μόνο με συνεννόηση μαζεύονται, δεν πετιούνται στους κάδους.
Όσο για τις αναθέσεις, δεν θέλετε να καταλάβετε ότι τις κάνουμε με πολύ χαμηλές τιμές και είναι νόμιμο. Βάλτε τα κάτω με στοιχεία συγκριτικά με τους διαγωνισμούς και θα δείτε ότι βγαίνουν κοστίζουν περισσότερο οι διαγωνισμοί. Γνωρίζετε όλοι καλά, ότι λειτουργούμε νόμιμα. απάντησε ο αντιδήμαρχος στα θέματα αρμοδιότητάς του.
«Το έχετε κουράσει»
Ο αντιδήμαρχος τεχνικών Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, απάντησε ότι ασφαλτοστρώνονται οι δρόμοι, όπως και η Περγάμου. «Κάνουμε ότι μπορούμε σε σχέση με τις συνθήκες, οι αναθέσεις είναι επιλογή της διοίκησης εάν κρίνει ότι είναι οικονομικότερες και πιο συμφέρουσες και μην το ξαναφέρετε το θέμα, έχει κουράσει, σας απαντάω μόνο από σεβασμό στο θεσμό. Για την κυκλοφοριακή μελέτη θα το δω σε επόμενο συμβούλιο και θα απαντήσω», κατέληξε.
Πρώην δικαστήρια
Στο θέμα του πρώην δικαστικού Μεγάρου στην πλατεία ωρολογίου αναφέρθηκε η αντιδήμαρχος Συρμούλα Τζήμα που χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση του και ζήτησε να δοθεί σύντομα λύση. Πρότεινε να συνεχιστεί η καλή αρχή με τους κυκλικούς κόμβους όπως έγινε με το Μακροχώρι και σε σημεία που σημειώνονται τροχαία, όπως η Λ. Στρατού.
ΚΕΠΑ και προγραμματισμός εκδηλώσεων
Ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος ενημέρωσε για την νέα διευθύντρια Κατερίνα Γρηγοριάδου που ανέλαβε την θέση και αναφέρθηκε στο βιογραφικό της. Έχει ξεκινήσει μία καθημερινή πολύωρη συνεργασία μεταξύ τους, όπως είπε, για προγραμματισμό εκδηλώσεων που θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον ,ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει σημαντικές δράσεις και αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες.
ΔΗΠΕΘΕ και λαογραφικό Πολυδενδρίου
Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Δ. Πυρινός συγχάρηκε την Κ. Γρηγοριάδου για την νέα της θέση και ενημέρωσε για την συμμετοχή του Θεάτρου στη γιορτή των Μουσείων με αφορμή και τα εγκαίνια του νέου μουσείου στη Βεργίνα το καλοκαίρι.
Στο λαογραφικό Μουσείο στο Πολυδένδρι αναφέρθηκε ο Θ. Δέλλας, σε έναν εξαιρετικό χώρο με πλούσια εκθέματα από την αγροτική ζωή και συγχάρηκε τον Στέργιο Μπατσιο που τον χαρακτήρισε ψυχή του μουσείου, το οποίο αξίζει να βοηθήσει ο δήμος.
Ο δήμαρχος Κ. Βοργιαζίδης , έδωσε κλείνοντας κάποιες συμπληρωματικές απαντήσεις σε θέματα που μπήκαν στη συνεδρίαση: Για τις οφειλές του δημοσίου προς τους δήμους είπε ότι το ίδιο πρόβλημα υπάρχει σε όλη την Ελλάδα και γι αυτό οι δήμοι απευθύνθηκαν στο υπουργείο εσωτερικών ώστε να βρεθούν δικλείδες είσπραξης των χρημάτων ενώ για την κυκλοφοριακή μελέτη εκτίμησε ότι θα εφαρμοστεί, όταν λυθούν τα προβλήματα με την αρχαιολογική υπηρεσία
Σοφία Γκαγκούση