«Χάνουμε μαθητές και τμήματα από τότε που έγινε το Λύκειο στα Γιοτζαλίκια», τόνισαν στο δημοτικό συμβούλιο
Μία σύντομη παρέμβαση εκ μέρους του συλλόγου διδασκόντων του 1ου Γενικού Λυκείου Βέροιας, έκανε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας στο δημαρχείο, ο διευθυντής κ. Χρήστος Σκούπρας για ένα θέμα που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια το σχολείο και τους γονείς.
Αυτό αφορά στη συρρίκνωση του μαθητικού δυναμικού του 1ου ΓΕΛ βάσει της χωροταξικής κατανομής των μαθητών των λυκείων της Βέροιας.
Σύμφωνα με το ιστορικό στο οποίο αναφέρθηκε ο κ Σκούπρας, το 2015 το 2ο ΓΕΛ εγκαταστάθηκε στα Γιοτζαλικια και το 1ο λύκειο που βρίσκεται στο Πανόραμα στα 500 περίπου μέτρα στην ευθεία από τα Γιοτζαλίκια, αναγκάστηκε να μοιραστεί τους ίδιους μαθητές. Από το 2017 μέχρι σήμερα το 1ο λύκειο έχει χάσει 80 μαθητές, που σημαίνει πρακτικά ότι λειτουργούν με λιγότερα τμήματα. «Αυτή τη στιγμή μοιραζόμαστε τους μαθητές με το 2ο ΓΕΛ και χάνουμε οδούς που παλαιότερα ανήκαν στο σχολείο μας. Ακόμη και από την περιοχή του Προμηθέα. Ζητούμε λοιπόν από τους αρμόδιους (που δεν είναι το δημοτικό συμβούλιο) να αλλάξει η χωροταξική κατανομή και να αντιμετωπιστεί έτσι το πρόβλημα, ώστε κάθε χρόνο να παίρνουμε εναλλάξ από ένα τμήμα παραπάνω στην Α΄ Λυκείου με στόχο για φέτος να έχουμε τέσσερα τμήματα και του χρόνου να πάρει το άλλο λύκειο. Εμείς δεν θέλουμε να πάρουμε παιδιά που είναι από τις περιοχή παπάκια ή γύρω από τα Γιοτζαλίκια και τη βίλα Βικέλα, αλλά μπορεί να έρχονται στο 1ο ΓΕΛ, παιδιά που μένουν στο κέντρο της πόλης και πηγαίνουν ίσως στο 3ο – 4ο γυμνάσιο (και μετέπειτα Λύκειο). Να δοθούν αυτές οι οδοί στο 1ο ΓΕΛ και τα παιδιά να συνεχίσουν για το λύκειο στο Πανόραμα, αφού έτσι κι αλλιώς πάλι λεωφορείο θα πάρουν», εξήγησε ο κ. Σκούπρας.
Από το θέμα, πρόσθεσε, προκύπτει κι ένα στοιχείο μείωσης του μαθητικού πληθυσμού και σίγουρα όλα τα λύκεια θα αρχίσουν να έχουν λιγότερα τμήματα. «Όμως, στο αίσθημα του δικαίου και της ίσης αντιμετώπισης ζητούμε να εξεταστεί ποιες οδοί ανήκουν και σε ποια σχολεία».
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο υποδιευθυντής του σχολείου κ. Ράλλης, τονίζοντας, ότι λόγω αυτών των συνθηκών, τα τμήματα όλο και συρρικνώνονται γι αυτό απαιτείται μια νέα κατανομή για να μην «εξαφανιστεί» το σχολείο. Επεσήμανε επίσης ότι οι μαθητές αντί να διαλέγουν σχολείο ανάλογα με το γνωστικό επίπεδο, αξιολογούν την απόσταση αλλά και την οικονομική επιβάρυνση από το εισιτήριο για να μπορούν να πάνε στο σχολείο τους, λόγω αδυναμίας των νοικοκυριών.
Ο δήμαρχος Κ. Βοργιαζίδης ευχαρίστησε για την ενημέρωση και υπογράμμισε κυρίως το πρόβλημα της υπογεννητικότητας που μοιραία θα οδηγήσει σε συρρίκνωση το σύνολο των σχολείων.
Ο κ. Σκούπρας πρόσθεσε ότι και ο Δήμος λαμβάνοντας αποφάσεις για την κατανομή στα σχολεία της πόλης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν και τις μελλοντικές επιπτώσεις. «Γι αυτό λέμε ότι πρέπει να το δούμε εκ νέου και συνολικά το ζήτημα»
Παρέμβαση αντιδημάρχου Παιδείας
Η αντιδήμαρχος Παιδείας Συρμούλα Τζήμα, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την παρέμβαση του συλλόγου διδασκόντων, ωστόσο, όπως είπε, το πρόβλημα φαίνεται να οφείλεται σε δύο πυλώνες: «Πρώτον στο γεγονός ότι όλο και περισσότερο συρρικνώνονται τα γενικά λύκεια της Βέροιας λόγω της μείωσης του μαθητικού δυναμικού, κάτι που θα πρέπει να προβληματίζει όλους, όπως τόνισε, καθώς το πρόβλημα διογκώνεται με γεωμετρική πρόοδο και δεύτερον, τα περισσότερα λύκεια σήμερα στην πόλη έχουν τρία τμήματα στη Α΄ λυκείου και πέρυσι όσα έκαναν και τέταρτο τμήμα, ήταν αυτά που είχαν πρόσφυγες. Φέτος που άλλαξε η χωροταξική δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες. Το ζήτημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη ευαισθησία από την διεύθυνση Β/ θμιας εκπαίδευσης που είναι και η κατ εξοχήν αρμόδια Υπηρεσία, ώστε μπροστά στην προσπάθεια για λύση, μην δημιουργηθεί άλλο πρόβλημα. Θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της και να αφουγκραστεί και την κοινωνία σε σχέση με αυτό, ενώ σημαντικό είναι και το κόστος του εισιτηρίου μετακίνησης».
Παρέμβαση Παυλίδη για μετακίνηση
Ο κ. Παυλίδης και ως πρόεδρος των Αστικών, ανέφερε πως, είτε πάνε στο 1ο, είτε στο 2ο, είτε σε άλλα Λύκεια, οι μαθητές πληρώνουν εισιτήριο και υπάρχουν νόμοι και χιλιομετρικές αποστάσεις. «Επειδή μου ζητούσατε να βάλω αστικό για Προμηθέα για κάποια λίγα παιδιά, κάνουμε ολόκληρο κύκλο για να πάμε στο 3ο και 4ο λύκειο», είπε υπερθεματίζοντας στην ανάγκη νέας κατανομής.
Σοφία Γκαγκούση