Του Δημητρίου Π. Τόλιου
Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης δεν είναι βεροιώτης, αλλά γέννημα θρέμμα της Θεσσαλονίκης. Η μοίρα τον έφερε να συνδέσει τα ωραία χρόνια της νιότης του με τον βεροιώτικο προσκοπισμό σε κρίσιμες εποχές. Είναι ο Αρχηγός της κατασκήνωσης των βεροιωτών στην Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής τον Ιούλιο του 1974, κατά την τουρκική εισβολή και επιστράτευση με υπαρχηγό τον Θανάση Στάντζο. Οδήγησε τους κατασκηνωτές και τον εξοπλισμό τους με φορτηγά από δευτερεύοντες δρόμους, από την Ολυμπιάδα πίσω στην Βέροια, αφού ο κεντρικός οδικός άξονας ήταν βατός μόνο στην κίνηση των στρατιωτικών οχημάτων προς την Θράκη.
1973 1ο ΤΖΑΜΠΟΡΕΤΟ ΕΝΩΜΟΤΑΡΧΩΝ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ. ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ ΔΗΜ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΡΑΚΛΗΣ, Δ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ, ΑΝ. ΦΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ,
ΠΑΝ. ΑΞΑΡΛΗΣ , ΣΠ.ΤΕΛΛΙΔΗΣ, Γ. ΚΟΓΙΑΣ.
Με τον Μιχαηλίδη συνεργάσθηκε ο γράφων, ο Νίκος Ουσουλτζόγλου και ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, στην δράση κοινωνικής προσφοράς ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 1984, στα Κορέστια της Καστοριάς το 1984, τον τόπο που μαγνήτισε τον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο τα επόμενα χρόνια και αποτύπωσε στην κάμερα την μετεμφυλιακή Ελλάδα. Με τον Δημήτρη Μιχαηλίδη, συναντήσαμε στην Μακεδονία την σπουδαία εθνολόγο Κική Ιωάννου, διευθύντρια αργότερα του Λαογραφικού Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας Θράκης και διαβήκαμε τα βουνά της Καστοριάς, θυμάμαι το εγκαταλειμμένο Μπαπτσιώρι, το Μαλι-μάδι, μέναμε σε πάνινα αντίσκηνα που είχε προσφέρει η Ερυθρά Ημισέληνος στον σεισμό του 1977 στην ελληνική πολιτική προστασία και είχαν ζωγραφισμένη την ερυθρά ημισέληνο, σταυροκοπιόνταν ο παπά Σωτήρης (παπά Γαύρος) που πέρασε και μας είδε. Ο Δημήτρης Νικολάου Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1950 στην Θεσσαλονίκη, από οικογένεια προσφύγων.
Σπούδασε και εργάστηκε κυρίως στη Θεσσαλονίκη (Καλαμαριά & Κέντρο), όπου και διαμένει. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε τεχνικά θέματα (1974), στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (1982), εξειδικεύτηκε στην Περιβαλλοντολογία (1984) και την Ασφάλεια στην Εργασία (1985), και σήμερα ως συνταξιούχος δεν έχει τυπικές εργασιακές υποχρεώσεις. Διετέλεσε ελεύθερος επαγγελματίας-σύμβουλος σε έργα τοπικής αγροτικής ανάπτυξης, συνεργάτης του ΣΒΒΕ για τον πρωτογενή τομέα, διευθυντής διά βίου μάθησης στη Γεωργική Βιοτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης, προϊστάμενος Κέντρου Πληροφόρησης Αγροτικών Θεμάτων-Carrefour ΕΕ, προϊστάμενος ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού σε επιχειρήσεις, Καθηγητής Μέσης εκπαίδευσης, καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Διευθυντής σε μεγάλη ΔΕΚΟ, εργοταξιάρχης σε Τεχνική Εταιρεία και εργολάβος ιδιωτικών τεχνικών έργων (κυρίως εργοστάσια). Έχει καταγράψει σε βιβλία που εξέδωσε ο οργανισμός ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ (του ομίλου Skywalker) τις «Σκέψεις για την Αγροτική Ανάπτυξη», τις «Σκέψεις για την Κοινωνική Οικονομία», τις «Σκέψεις για την ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» και τις «Σκέψεις εν μέσω Covid-19». Εκδίδει και κυκλοφορεί το newsletter ΑγροΝέα κάθε Τρίτη- Παρασκευή από το 2000 συνεχώς, ενώ αρθρογραφεί σε πολλά μέσα για θέματα Εθελοντισμού, Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Νεανικής & Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, Κοινωνικής Οικονομίας (Συνεργατισμού), Τοπικοποίησης (locality) & Τοπικής Ανάπτυξης. Έδωσε την προσκοπική του υπόσχεση στο νεοιδρυθέν (1966) 19 ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Αναλήψεως Θεσσαλονίκης, όπου συμμετείχε με τον Βεροιώτη Σπύρο Τελλίδη. Μετείχε στην προσπάθεια εξάπλωσης του προσκοπισμού στην ύπαιθρο (Π. Πανίδης) ως ιδρυτής του 1 ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης (1968) και του Συστήματος Προσκόπων Νέας Ραιδεστού.
Μετείχε στην προσπάθεια βελτίωσης του κοινωνικού αποτυπώματος του προσκοπισμού στην τοπική κοινωνία της Βεροίας . Με οδηγίες του τότε Τοπικού Εφόρου Βεροίας Τάσου Φελλόπουλου και του ΠΕ Ημαθίας Τάκη Βλαχόπουλου, ως Βοηθός Εκπαιδευτής Σχολής Βαθμοφόρων Προσκόπων ( με αρχηγό τον Άγγελο Βαλταδώρο, στο ΚΕΓΕ Μακροχωρίου 1973), ως στέλεχος του 1 ου Τζαμπορέτου Ενωμοταρχών Περιφερειακής Εφορείας Ημαθίας (1973, Καστανιά), ως βαθμοφόρος της θερινής κατασκήνωσης στην Μεθώνη Πιερίας (1973) και ως αρχηγός κατασκήνωσης της Π.Ε. Ημαθίας στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής (1974).
Ο Θανάσης Στάντζος ήταν πολύτιμος συνεργάτης σε εκείνη την πορεία. Μου εξηγεί ο Δημήτρης Μιχαηλίδης: Όταν η διοίκηση του προσκοπισμού της Ημαθίας συνειδητοποίησε την ανάγκη να ανοιχτεί ο προσκοπισμός στην κοινωνία μια ζύμωση που έγινε στα συνέδρια της Εφορείας Περιοχής αποφασίσθηκε το άνοιγμα στην τοπική κοινωνία. Σήμερα λέγεται social impact μιας οργάνωσης. Τα βήματα ήταν πνευματική θωράκιση της αλλαγής με Σχολές Βασικής Εκπαίδευσης, Εκπαίδευση Ενωμοταρχών (Τζαμπορέττο). Συμμετοχή στην κορυφαία δραστηριότητα κοινωνικοποίησης, στην κατασκήνωση (Μεθώνη), πραγματοποίηση πρότυπης επιδεικτικής κατασκήνωσης (Ολυμπιάδα). Δυστυχώς η επιστράτευση και οι πολιτειακές αλλαγές έστρεψαν το ενδιαφέρον αλλού και διακόπηκε εκείνη η προσπάθεια με εμπνευστή τον Βλαχόπουλο και τον Φελλόπουλο.
Ο Μιχαηλίδης ήταν ο συνεχής κοινωνικός ακτιβιστής σε όλες τις προσπάθειες αυτές. Διετέλεσε Αρχηγός Αγέλης Λυκοπούλων (Μπαγκήρας), Αρχηγός Ομάδας Αεροπροσκόπων (Πάνθηρας), Αρχηγός Συστήματος, Έφορος στην Τοπική Εφορεία Αναλήψεως Θεσσαλονίκης, Έφορος στην Εφορεία Προσκόπων Περιοχής Μακεδονίας (με Εφορο τον Πέτρο Πανίδη), Αρχηγός κατασκήνωσης Προσφοράς Υπηρεσίας στα Κορέστια Καστοριάς, Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Χαλκιδικής, Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Θεσσαλονίκης (με Εφορο τον Στάθη Πολυχρονιάδη) Πρόεδρος στην Ένωση Παλαιών Προσκόπων Αναλήψεως.
1974 ΚΕΓΕ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ 1η σειρά Δ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, Ν.ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ, Α.ΒΑΛΤΑΔΩΡΟΣ,ΜΠΟΥΔΑΛΗΣ (Πτολεμαίδα), ΣΤ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΣΠ.ΤΕΛΛΙΔΗΣ (εκπαιδευόμενοι μεταξύ άλλων: Φελλόπουλος, Π.Κωνσταντινίδης, Θ.Νίτσος, Τ.Βλαχόπουλος, Θ.Στάντζος, Γ.Κόγκας, Μ.Κούτρας, Ν.Κοτρίδης, κα)
Σήμερα προσφέρει εθελοντικά σε εθελοντικές οργανώσεις, όπως σε ενώσεις νέων αγροτών, σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις-ΚοινΣΕπ και συνεταιρισμούς, στην Ένωση Παλαιών Προσκόπων Θέρμης, στο Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, στο Παρατηρητήριο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, στην Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας-ΠΕΣΚΟ, είναι ιδρυτικό μέλος στον Καταναλωτικό Συνεταιρισμό ΒιοςCOOP, και συνεργάζεται στον Αγροτικό Ανθοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Αθηνών καθώς και στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής. Μέχρι την πανδημία του κορονοϊού έκανε περίπου 200 ομιλίες-εισηγήσεις ετησίως σε όλη την Ελλάδα, πιστός στην υπόσχεση ως πρόσκοπος να προσφέρει εθελοντικά στην κοινοτική οργάνωση, καθόσον ο προσκοπισμός είναι οργάνωση κοινωνικής διαπαιδαγώγησης. Στην διάρκεια της πανδημίας με φορέα τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής (όπου αποκλείστηκε με την καραντίνα) και την τεχνική υποστήριξη του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα πραγματοποίησε περισσότερες από 200 δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις τα 2,5 χρόνια (2020, 2021 2022) του covid-19.
2017 ΚΑΣΤΑΝΙΑ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΗΓΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΝΗΝΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ.
ΦΛΑΜΟΥΡΤΖΟΓΛΟΥ, ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΣΤΑΝΤΖΟΣ.
Τώρα προετοιμάζει το ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ 2040 (18/5/2022, διαδικτυακά https://us02web.zoom.us/j/86961294184?pwd=NGhna3orcUFvRnIrQzJpV01mVlp0d), για να συμβάλει στο να καταστούν οι αγροτικές περιοχές της ΕΕ ισχυρότερες, πιο συνδεδεμένες, ανθεκτικές και ευημερούσες συμβιωτικά με τις αστικές κοινωνίες. Επίσης προετοιμάζει το AgroBus, μια καθημερινή εκπομπή (21.00-22.00) στο web tv stend για την Τοπική Ανάπτυξη, πάντα πάνω στις πανανθρώπινες αξίες του προσκοπισμού και της πλήρους συμμετοχής της κοινωνίας, ενώ κάθε Τετάρτη, στις 21.00 συζητάει ανοιχτά δημόσια διαδικτυακά για θέματα τοπικής ανάπτυξης.
1973 ΤΕΛΛΙΔΗΣ, ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΚΟΓΙΑΣ.
Το 2017 ανέβηκε στην Καστανιά με αφορμή την συνάντηση των Προσκόπων Βέροιας για τα 100 χρόνια και αγκάλιασε παλιούς φίλους και συνεργάτες. Ο προσκοπισμός της Ημαθίας αποδίδει τιμή και χαρά στον Δημήτρη για την ποιοτική, συνεργατική, πρωτοποριακή συμβολή του στην προσκοπική ιστορία του.