Για την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στο Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας, μίλησε χθες στην πρωινή εκπομπή «Επί Τύπου και Τόπου» του Ράδιο Τύπος Fm 99,7 ο εκ νέου εκλεγείς πρόεδρος κ. Δημήτρης Ζυγουλιάνος. Μια εκλογική αναμέτρηση μεταξύ του ίδιου, του κ. Φιλίππου Γιαννούλη και του κ. Στ. Σουροβίκη που την πρώτη Κυριακή έκλεισε με 110 ψήφους για τον πρώτο, 80 ψ. για τον δεύτερο και 68 ψ. για τον τρίτο υποψήφιο.
Στη δεύτερη Κυριακή που έπεσε μέσα στο τριήμερο της αποκριάς, η αποχή ήταν μεγαλύτερη, έφτασε το 20% και η αναμέτρηση μεταξύ Ζυγουλιάνου και Γιαννούλη, έβγαλε πρόεδρο και πάλι τον κ. Ζυγουλιάνο με 130 ψ. έναντι 111 ψ. του συναδέλφου του Φίλιππου Γιαννούλη.
Για το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και τους στόχους της νέας τετραετίας μας μίλησε χθες, θέτοντας τις προτεραιότητες του Δικηγορικού Σώματος προς όφελος του Συλλόγου, του επαγγέλματος και της απονομής δικαιοσύνης.
Πώς εκτιμάται την εκλογή σας στην δεύτερη Κυριακή; Ηταν εύκολη ή δύσκολη;
Ηταν πάρα πολύ δύσκολη, διότι από την προηγούμενη τριετία, καταρχήν, κουβαλάς μια φθορά. Οσα καλά και αν πιστεύεις ότι έκανες κάποιοι θεωρούν ότι δεν ήταν καλά ή ότι υπήρχαν παραλείψεις. Είναι ένα δύσκολο εκλογικό Σώμα το Σώμα των δικηγόρων. Είναι ιδιαίτερο γιατί είσαι κάθε μέρα στη μάχη και την αντιδικία. Είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό και ο ψηφοφόρος ψηφίζει με τα δικά του κριτήρια. Εμείς πιστεύουμε ότι κάναμε μια πολύ καλή τριετία γιατί ήταν μέσα στην πιο δύσκολη περίοδο.Να σας θυμίσω τις απεργίες, τα φορολογικά μέτρα για τα οποία αγωνιστήκαμε. Επίσης θα πρέπει να πω ότι κάναμε ένα κολοσσιαίο έργο με το πρώην διοικητικό συμβούλιο, που ήταν το νέο Δικαστικό Μέγαρο όπου δημιουργήσαμε εξαιρετικούς χώρους, παρέχουμε υψηλές υπηρεσίες στους δικηγόρους και θεωρώ ότι είναι το ωραιότερο Δικαστικό Μέγαρο της Ελλάδας. Επίσης συμμαζέψαμε πάρα πολλά πράγματα, συμμαζέψαμε τον σύλλογο και κάναμε μια καλή δουλειά σύμφωνα με αυτά που πιστεύουμε εμείς. Σε ότι μπορέσαμε να βοηθήσουμε το κάναμε. Νομίζω ότι ήταν δύσκολες εκλογές γιατί ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια που ψηφίζει. Βέβαια εγώ για να πω την αλήθεια μου πίστευα ότι θα είχαν τελειώσει από την πρώτη Κυριακή αλλά αυτό δεν έγινε και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που κάναμε πρέπει να πω ότι ο μεγάλος νικητής ήταν ο κ. Σουροβίκης στον πρώτο γύρο, ο οποίος πήρε μόνος του 68 ψήφους. Στην δεύτερη Κυριακή συνεχίσαμε εγώ και ο Φίλιππος Γιαννούλης. Θεωρώ ότι η δεύτερη Κυριακή ήταν πιο δύσκολη διότι συσπειρώθηκαν οι συνάδελφοι αλλά θέλω να πω επίσης ότι το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας έπαιξε και αυτό ρόλο ως προς την αποχή των συναδέλφων.
Εμείς εκλέξαμε έξι μέλη μέσα στο Δ.Σ. που θα λειτουργήσουμε ενωτικά με σκοπό την αναβάθμιση του επαγγέλματος, την προστασία των δικηγόρων και την όσο το δυνατόν ελάφρυνση του οικονομικού κομματιού των συναδέλφων. Και αυτό θα το δούμε άμεσα.
Πιστεύετε ότι θα υπάρχει ομοφωνία και σύμπνοια στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν και τα μέλη του υποψηφίου κ. Γιαννούλη καθώς και ο ίδιος βέβαια;
Στην προηγούμενη τετραετία ήμασταν τέσσερις υποψήφιοι δικηγόροι οι οποίοι κατέλαβαν θέσεις συμβούλων με πρόεδρο εμένα και οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε και να μοιράσουμε, ό,τι μπορούμε καλύτερο να κάνουμε θα το κάνουμε. Εξάλλου αυτή είναι η αφετηρία μας.
Ιεραρχικά ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
Θα πώ ότι θέλουμε να τελειοποιήσουμε το ηλεκτρονικό μας σύστημα, το οποίο είναι πολύ σημαντικό ώστε να μπορούμε ακόμα και τα παράβολα να τα εκδίδουμε από το γραφείο μας. Που σημαίνει ότι οι συνάδελφοι από την Αλεξάνδρεια ή τη Νάουσα δεν θα χρειάζεται να έρχονται στη Βέροια για το λόγο αυτό. Και αν μπορεί και το Πρωτοδικείο να υποστηρίξει το ηλεκτρονικό κομμάτι αυτό σημαίνει κέρδος χρόνου και εξυπηρέτησης. Πιστεύω ότι στην τετραετία που θα διανύσουμε αυτό θα έχει ολοκληρωθεί . Επίσης έχουμε αναπτύξει πολύ ωραίους χώρους στο Δικαστικό Μέγαρο όπως είναι η βιβλιοθήκη όπου κάθε δικηγόρος μπορεί να δουλεύει άνετα εκεί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μ' ένα στικάκι να έχει ότι χρειάζεται.
Επίσης να σας ενημερώσω ότι αύριο Πέμπτη 6 Μαρτίου θα γίνει και ο διαγωνισμός για το κυλικείο, αφού οι διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν ολοκληρώθηκαν. Στις 6 λοιπόν του μήνα θα ανοιχθούν οι προσφορές αυτών που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον. Πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι το Πάσχα θα μπορούν οι πολίτες και οι δικηγόροι να εξυπηρετούνται και από το κυλικείο.
Προβλήματα έχουν προκύψει μέχρι στιγμής με τη λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου;
Νομίζω πως όχι. Καταρχήν έγινε ένα τεράστιο πάρκιγκ και εδώ πρέπει να ευχαριστήσω και τη Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερερειάρχη για τη συνδρομή τους , ένα πάρκιγκ που χωράει πάνω από 1.000 αυτοκίνητα. Συνεπώς το ζήτημα της στάθμευσης έχει λυθεί. Το σημαντικότερο σ' αυτό το θέμα είναι η συντήρηση του μεγάρου.
Με το ζήτημα των δύο δικαστικών κτιρίων, του νέου μεγάρου και του παλαιού στην πλατεία Ωρολογίου που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και που βρίσκονται στη λίστα των κτιρίων που μπορεί το δημόσιο να εκμισθώσει ή να μεταβιβάσει, τι γίνεται;
Για το νέο δικαστικό μέγαρο δεν πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί αυτό. Για το παλιό δεν ξέρω, έχω τις αμφιβολίες μου αν μπορεί να γίνει και ποιος θα είναι αυτός που μπορεί να το πάρει, να το διαχειριστεί ή να το νοικιάσει σ' έναν ιδιώτη.
Εσείς έχετε πρόταση ως Δικηγορικός Σύλλογος για τα παλιά δικαστήρια;
Εμείς αυτό που συζητάμε είναι η αποδέσμευσή του από το ΤΑΙΠΕΔ ώστε να δοθεί σ' ένα φορέα ο οποίος θα μπορέσει να το διαχειριστεί. Για να μπορέσει καταρχήν να προστατευτεί ως ένα κτίριο πολιτιστικής κληρονομιάς. Ενας φορέας που θα μπορεί να το διαχειριστεί και να το αναβαθμίσει. Δεν ξέρω ποιος μπορεί να είναι, ο Δήμος, η Αντιπεριφέρεια. Τώρα τι μπορεί να γίνει. υπάρχουν διάφορες σκέψεις όπως αυτή που το θέλει ως ένα μουσείο, ένα χώρο που θα συγκεντρώσει εκεί την ιστορία της πόλης. Και ως προς αυτό εμείς θα συμπορευτούμε με το Ανθρώπινο Δυναμικό και με όσους πιστεύουν σ' αυτή την ιδέα. Και πρέπει να πούμε ότι η περιοχή έχει ανάγκη να αναβαθμιστεί όσο γίνεται πιο γρήγορα γιατί με τη μεταφορά των δικαστηρίων έχει πραγματικά νεκρώσει η περιοχή. Εάν αυτό δεν δοθεί σύντομα σε κάποιον να το διαχειριστεί τότε και το ίδιο το κτίριο θα ρημάξει.
Στο δικηγορικό Σώμα βλέπουμε πολύ νέο, ηλικιακά, κόσμο κ. Ζυγουλιάνε.
Ναι, ηλικιακά πιστεύω ότι στην επόμενη τετραετία θα έχει ανανεωθεί σε τέτοιο βαθμό το Σώμα των δικηγόρων που οι συνάδελφοι άνω της 25ετίας και 30ετίας θα είναι πλέον μειοψηφία. Σήμερα το ποσοστό των νέων δικηγόρων ξεπερνάει το 50% και θεωρώ ότι στην επόμενη τετραετία πάνω από 70-75% θα είναι δικηγόροι κάτω από τα 15 (επαγγελματικά) χρόνια. Υπάρχει άλλωστε φυσιολογική ανανέωση. Και εκεί θα πρέπει να πάει ο κλάδος, στα χέρια των νέων οι οποίοι είναι καταρτισμένοι με ξένες γλώσσες, μεταπτυχιακά και με πολλά προσόντα. Βέβαια είναι μια γενιά που πέφτει στην χειρότερη επαγγελματική περίοδο από τότε που γίναν οι δικηγορικοί σύλλογοι, σε μια εποχή όπου η αντανάκλαση των προβλημάτων της οικονομίας ήρθε στο δικηγορικό Σώμα μετά από ένα ενάμιση χρόνο από την εποχή της κρίσης. Και φυσικά έχουν και αυτοί την αγωνία τους για το που θα απευθυνθούν επαγγελματικά αφού η «αγοραστική δύναμη» είναι σχεδόν μηδενική, ενώ δεν υπάρχουν έσοδα και στους συλλόγους. Μακάρι με τη συμβολή και τις προτάσεις των νέων παιδιών να βρούμε τρόπους οι οποίοι και θα αυξήσουν τα έσοδα και θα ελαφρύνουν τους δικηγόρους.
Ελλείψεις και κενές θέσεις υπάρχουν στην Ημαθία;
Ελλείψεις δεν υπάρχουν, οι οργανικές θέσεις είναι όλες καλυμμένες και νομίζω ότι από δικαστικούς υπαλλήλους είμαστε επίσης καλυμμένοι.
Πριν να κλείσουμε να σταθούμε λίγο και στο κοινωνικό έργο του Δικηγορικού Συλλόγου;
Όπως γνωρίζετε συμμετείχαμε σε πάρα πολλά πράγματα την τετραετία που πέρασε. Ο Σύλλογος συμμετείχε και ως συνδιοργανωτής σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και πιστεύω ότι το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Η άποψή μου είναι ότι από τον κόσμο ζούμε και στον κόσμο πρέπει και εμείς κάτι να προσφέρουμε. Δεν είμαστε ένα ξένο κομμάτι από το πουθενά, οι επαγγελματίες μας στηρίζουν ο κόσμος μας στηρίζει από αυτούς ζούμε και σε όλους αυτούς, το ελάχιστο από αυτό που μπορούμε να κάνουμε θα το κάνουμε. Πόσο μάλλον όταν το έχουν ανάγκη.
Σοφία Γκαγκούση