Συνειδητοποιώ ότι φέτος ο οβελίας και γενικότερα το πασχαλινό τραπέζι θα έχει διαφορετική γεύση και χρώμα. «Αλμυρό» και «χρυσό» το αρνάκι ή κατσικάκι που είναι η κορωνίδα του εορταστικού τραπεζιού, με την ίδια επίσης γεύση και απόχρωση το τσουρέκι, η μαγειρίτσα, οι σαλάτες κλπ. Αν και τα περισσότερα νοικοκυριά δεν έχουν τα τελευταία χρόνια την δυνατότητα για ολόκληρο οβελία, έστω για το «αντέτι» έβαζαν έστω ένα κομμάτι στο φούρνο.
Φέτος δυστυχώς πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι θα την βγάλουν με χοιρινό, σα να ήταν Χριστούγεννα! Μάλιστα κάποιος κυνικά μου είπε ότι τέτοιο κακό και ψυχρό καιρό που έχει και μεταφορικά και κυριολεκτικά, αυτό μας ταιριάζει και τόσο μπορούμε. Σίγουρα μας αξίζουν και μας ταιριάζουν καλύτερα και θα πρέπει η κυβέρνηση με αντανακλαστικά και ουσιαστικές παρεμβάσεις να στηρίξει και την παραγωγή και την κατανάλωση.
Ζήσης Μιχ. Πατσίκας