Σύμφωνα με πολλούς μύθους και τοπικές ιστορίες , μερικές από τις οποίες δεν έχουν διασταυρωθεί ιστορικά , η ίδρυση του Μπάνσκο τοποθετείται από παλιά αν και η πρώτη επίσημη αναφορά χρονολογείται στην περίοδο της Οθωμανικής εισβολής (15ος –16ος αιώνας).
Ήταν τότε που για πρώτη φορά αναφέρθηκε ως ενιαίος οικισμός σε επίσημο έγγραφο (ένας οθωμανικός κατάλογος του 1576).
Φύγαμε από τη Βέροια στις 7 το πρωί για ένα τριήμερο για μια απόδραση στο Χιονοδρομικό Μπάνσκο στη Βουλγαρία.
Διαδρομή Βέροια – Θεσσαλονίκη - Δράμα – Νευροκόπι - Εξοχή – Μπάνσκο.
Μετά τον έλεγχο διαβατηρίων μπήκαμε στην χώρα της Βουλγαρίας. Οι Βούλγαροι εμφανίζονται στη σκηνή της ιστορίας στα μέσα του 5ου μ.Χ. αιώνα με το ρεύμα των βαρβαρικών φύλλων που εισέβαλλαν στην Ευρώπη μετά την πτώση των Ούννων.
Ασιατικός λαός μάλλον τουρανικής καταγωγής, συγγενείς με τους Ούννους και τους Αβάρους.
Εκινείτο σε ορδές τις οπoίες διοικούσε ο αρχηγός της ομάδος που οναμαζόταν Χάν, μπογιάρ ή μπολγιάρ.
Το 679 μ.Χ. με αρχηγό τον Ασπαρούχ Χάν εγκαθίστανται στην νότια ακτή του Δούναβη και υπατάσουν τα αρχαία θρακικά λείψανα και τα υπόλοιπα ελληνικά και αυτόχθονα φύλλα που κατοικούν εκεί και επεκτείνονται φθάνοντας μέχρι την ενδοχώρα της Κωνσταντινούπολης.
Ξημερώνει και το πρώτο φως της μέρας αποκαλύπτει το θαύμα της δημιουργίας , ένα ποτάμι , ορεινοί όγκοι , απέραντα δάση ντυμένα στα ολόλευκα .
Το Μπάνσκο κτισμένο σε υψόμετρο 930 μ. με τους 10 χιλιάδες κατοίκους του στους πρόποδες του όρους Πίριν στην Νοτιοανατολική Βουλγαρία , είναι ένα από τα πιο γνωστά παραθεριστικά και χειμερινά κέντρα της Βουλγαρίας .
Είναι μεταξύ εκείνων των πόλεων που η μοίρα είχε προορίσει για να διαδραματίσει αξιοσημείωτο ρόλο στην ιστορική ανάπτυξη της Βουλγαρίας ειδικά κατά την διάρκεια της βουλγαρικής αναγέννησης. Οι έντονες βυζαντινές επιρροές εμφανίζονται σε πράγματα που οι σύγχρονοι βούλγαροι θεωρούν επιτεύγματα , στα μοναδικά σπίτια banskalii με τις ψηλές τους πύλες από ξύλο πεύκου και τα σκαλιστά ταβάνια και στην αρχιτεκτονική και στα εικονοστάσια των εκκλησιών από τους τοπικούς εικονογράφους .
Τα επιτεύγματα αυτά δεν μπορούν να αγγιχτούν από την ανηλεή μετάβαση του χρόνου .
Οι έμποροι της πόλης ,στην περίοδο της Αναγέννησης, εμπορευόταν με την Βιέννη .
Αυτοί είναι που έχτισαν τα σπίτια –κάστρα .
Από εδώ κατάγεται και ο Παϊσίι Χιλεντάρσκι , που έγραψε την Σλαβοβουλγαρική ιστορία.
Σήμερα υπάρχει τρομερή ανοικοδόμηση ανέγερσης ξενοδοχείων, με την κρίση των ημερών παλλά ξενοδοχεία όμως παραμένουν άδεια από επισκέπτες
Η μέρα βροχερή και κρύα, μετά από μια τυραννική αναμονή 40 λεπτών πήραμε την καμπίνα του τελεφερίκ .
Το χιονοδρομικό του Μπάνσκο εκτείνεται σε ένα μαγευτικό τοπίο, με μεγάλες πίστες όπου πραγματικά ευχαριστιέσαι κατάβαση .
Είκοσι χρόνια εντατικής εργασίας προσπαθειών και επενδύσεων πάνω από 30 εκ. € χρειάστηκαν για να μπει στον κατάλογο των καλύτερων ευρωπαϊκών ορεινών θέρετρων .
Ένα ορεινό τοπίο απαράμιλλου κάλους , μια άγρια και πρωτόγνωρη ομορφιά μας καλωσορίζει .
Ημερήσια κάρτα 58 Λέβα πανάκριβη για το βιοτικό επίπεδο της Βουλγαρίας.
Εδώ θα βρείτε σχολές σκι και snowboarders καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού , ενώ στα σαλέ υπάρχουν εστιατόρια και μπαρ.
Η διαδρομή του τελεφερίκ μέσα από το δάσος της ερυθροελάτης ονειρεμένη. Φθάσαμε στο χιονοδρομικό.
Μπροστά μας το βουνό ξεπροβάλλει επιβλητικά , μας περιμένει να το εξερευνήσουμε.
Η πορεία στο χιόνι αρχίζει, κάτω από συνεχή χιονόπτωση.
Από τη βάση των λίφτ υψόμετρο 1598 μ . φθάσαμε στο τέρμα της πίστας σε υψόμετρο 2.220μ.
Το άφθονο χιόνι δεν έρχεται για να γεμίσει το τοπίο αλλά να το αγκαλιάσει ,να το αναδείξει .Δεν θα το πιστέψετε πόσες εκδοχές έχει το λευκό το χειμώνα .
Συναλλαγές θεϊκού και κοσμικού σε μια απαράμιλλη αρμονία. Αποθέωση της τέχνης της φύσης . Όλα αυτά κάνουν το χιονοδρομικό κέντρο τόσο μοναδικό.
Το σκι και η ορειβασία παύουν να είναι σπόρ .Είναι μέσο απλώς για την περιήγηση μας στο φανταστικό περιβάλλον .
Προχωράμε η ίδια αίσθηση η ίδια ελευθερία . Το χιόνι συνεχίζει να πέφτει ακατάπαυστα όμως εμείς η συντροφιά των ορειβατών συνεχίζει την ανοδική πορεία μέσα από τις πίστες του χιονοδρομικού.
Τώρα τα ίχνη μας μπερδεύονται με τα τραγούδια των πουλιών, με το θρόισμα των φύλλων, με τις χαρούμενες φωνές των σκιέρ .
Φύση παραμυθένια γύρω μας !
Αναχώρηση για κατάβαση.
Οι εικόνες που είχαμε την τύχη να χαρούμε αυτές τις μέρες θα μείνουν μαζί μας για πάντα .
Σουρουπώνει, νύχτωσε… Το βράδυ χαθήκαμε στα στενά της πόλης που ακόμη διατηρεί την παραδοσιακή της μορφή .
Επιστρέφοντας την Καθαρά Δευτέρα αργά το απόγευμα στην Βέροια και αναπολώντας αυτά που ζήσαμε σε αυτή την ορειβατική εξόρμηση , ο νους δεν μπορεί να αντέξει τέτοια ομορφιά , δεν μπορεί να χωρέσει την τόση αγάπη της Φύσης .
Και έχει μια έννοια να φυλάξει τούτο το θαύμα της δημιουργίας , να αποτρέψει κάθε καταστροφή , να δώσει συνέχεια στη ζωή .
Αυτό είναι το μεγάλο χρέος .
Υ.Γ.: Καλωσορίζουμε στη συντροφιά μας την Σοφούλα και τη Μαρία που ορειβατεί πρώτη φορά και τα κατάφερε κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους τους φίλους που μαζί συμμετείχαμε σε αυτή την ορειβατική εξόρμηση .
Για το Σύλλογο Χιονοδρόμων Ορειβατών Βέροιας
Τσιαμούρας Νικόλαος