Toυ Δ. Π. Τόλιου
Συνεχίζοντας την περιδιάβαση στον γαλαξία των πολιτών του ποιοτικού βεροιώτικου προσκοπισμού, ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στον στρατηγό ε.α. Αλέξανδρο Τρομπούκη του Μενέλαου και της Δανάης. Στην γειτονιά πέριξ της Μητροπόλεως, στο σπίτι της οδού Τρύφωνος 5, στην Παναγία Φανερωμένη, γύρω από την παλιά Μητρόπολη της δεκαετίας του 1950 μεγάλωσε ο γεννημένος στην Βέροια το 1954, χαμογελαστός και ευγενικός Αλέξανδρος , μέσα στο περιβάλλον του τότε Δεσπότη Βέροιας κυρού Αλεξάνδρου, στον οποίο οφείλει το όνομα του, βαφτισμένος «αρχιερατικοίς χερσί», αφού ο πατέρας του Μενέλαος Τρομπούκης, υπήρξε επί χρόνια ο γραμματέας της Μητροπόλεως Βεροίας. Λένε οι παλιοί βεροιώτες, πως ο Μενέλαος βοήθησε από την θέση του κόσμο και και κοσμάκι κ ήταν αγαπητός στους βεροιείς.
Η παιδική παρέα του Αλέξανδρου είναι τα αδέλφια του ο Νίκος και Θάνος και οι παιδικές φίλες, η μετέπειτα σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, η Μαρία Θεοδωρίδου, οι αδελφές Κουνούπη, η Σοφία Ευσταθίου .
παρέλαση 25η Μαρτίου 1970 Ακέλας της 6ης Αγέλης Προσκόπων
Τον Αλέξανδρο με την έντονη κοινωνική και ποιοτική ζωή μπορείς να τον συναντήσεις είτε στο κονάκι των Φανών της Σκρκας στην Κοζάνη, είτε σε συναυλίες των Μεγάρων Μουσικής, είτε να παρακολουθεί τον λόγο του Βαλσαμίδη στην Νάουσα αλλά και στην Λεπτοκαρυά, τα ζεστά καλοκαίρια δίπλα στα ΚΑΥΥ. Για την ακρίβεια κινείται και συνεχίζει και κάνει προσκοπισμό χωρίς να φορά την στολή του Ακέλα, όντας πρόσκοπος στην ψυχή. Ο Αλέξανδρος Τρομπούκης εισήχθη στην Σχολή Ευελπίδων το 1972 και αποφοίτησε το 1976 ως Ανθυπολοχαγός. Το έτος 2003 και μετά από 31 χρόνια υπηρεσίας, αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του υποστρατήγου.
Το 2006 ανακλήθηκε στην ενεργό υπηρεσία και υπηρέτησε ως προϊστάμενος Πολιτικής Άμυνας –Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ) στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας για 4 χρόνια. Τα χρόνια αυτά η συμβολή του στην απόκτηση υποδομών της προσκοπικής Κατασκήνωσης της Καστανιάς σε υλικό δεν περιγράφεται .Από το 2009 μέχρι το 2014 δίδαξε ως καθηγητής στη Σχολή Μετεκπαίδευσης της Ελληνικής Αστυνομίας στη Βέροια, το μάθημα της Πολιτικής Αμυνας. Κατοικεί μόνιμα στη Βέροια και παρακολουθεί ενεργά τα κοινά , τα δρώμενα της πόλης εκφραζόμενος δημόσια για αυτά με συνεχή δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό και έντυπο λόγο.
Στο Μητροπολιτικό γραφείο, ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος στο κέντρο με το μικρό Αλέξανδρο Τρομπούκη. Από αριστερά ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος και ο γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης Μενέλαος Τρομπούκης με τη σύζυγό του Δανάη. Δεξιά και αριστερά Βασίλειος και Αθανάσιος Τρομπούκης ανεψιοί του Μενέλαου, Άνοιξη 1957.
Από την ηλικία των 8 ετών, το έτος 1962, εντάχθηκε στον προσκοπισμό αρχικά ως λυκόπουλο, ενώ από το 1963 και για 10 συνεχή χρόνια συμμετείχε μαζί με τα αδέλφια του Νικόλαο και Αθανάσιο στις καλοκαιρινές προσκοπικές κατασκηνώσεις στη Μεθώνη Πιερίας. Το 1970 έγινε Ακέλας στην 6η Αγέλη Λυκοπούλων που συγκεντρωνόταν κάθε Κυριακή στον ισόγειο χώρο του 3ουΔημοτικού Σχολείου Βέροιας. Το 1971 με απόφαση του αείμνηστου περιφερειακού εφόρου Δημητρίου Παπαδοπούλου εκπροσώπησε την προσκοπική κοινότητα της Ημαθίας στην Αθήνα, στις εκδηλώσεις των 150 χρόνων από την επανάσταση του 1821.
Από το έτος 1982 συμμετείχε σε όλες τις συναντήσεις Παλαιών Προσκόπων στην Καστανιά όπου εκτελούσε και χρέη ιεροψάλτη στις θ. Λειτουργίες. Από το 1995 που μετετέθη ως αντισυνταγματάρχης επιτελής στο Β’ Σώμα Στρατού ήταν μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης της Π.Ε. Ημαθίας και το 1996 συνέβαλε στην οργάνωση του συνεδρίου των μελών επιτροπών κοινωνικής συμπαράστασης Π.Ε. Ημαθίας στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ημαθίας. Από το 2008 και για 2 χρόνια εργάσθηκε ως επικεφαλής ομάδας μαζί με τους παλαιούς προσκόπους Βασίλειο Φωκά, Σπύρο Τελλίδη και Μιχάλη Αδαλόγλου για την δημιουργία και έκδοση του υπέροχου φωτογραφικού λευκώματος ‘’Προσκοπική Βέροια 1918-2010’’ που παρουσιάστηκε στην Βιβλιοθήκη Βέροιας το έτος 2010. Ο Αλέξανδρος ασχολείται με την συγγραφή Ιστορικών και ποικίλου κοινωνικού περιεχομένου άρθρων που δημοσιεύονται τακτικά στον τοπικό –ηλεκτρονικό τύπο της Ημαθίας αλλά και σε εφημερίδες - περιοδικά πανελλήνιας εμβέλειας. Έλαβε μέρος ως εισηγητής ιστορικών θεμάτων σε πολλές ημερίδες και συνέδρια σε διάφορες πόλεις.
Γενέθλια 18.1.1962 είναι τα αδέλφια του ο Νίκος και Θάνος και οι παιδικές φίλες, η μετέπειτα σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, η Μαρία Θεοδωρίδου, οι αδελφές Κουνούπη, η Σοφία Ευσταθίου
Το έτος 2006 εκδόθηκε (α΄ έκδοση) το βιβλίο του με τίτλο ‘’Ο Μακεδονικός Αγώνας στην Κεντρική Μακεδονία’’ (1904-1908) το οποίο παρουσιάστηκε από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Από το έτος 2004 παρουσιάζει δική του εβδομαδιαία εκπομπή στο ραδιοφωνικό σταθμό ‘’ Παύλειος Λόγος’’ (90,20FM) της Ιεράς Μητροπόλεως Βέροιας και Ναούσης με Ελληνικά Ιστορικά θέματα. Η αγάπη του για την Βέροια, την ιστορία της, τα πρόσωπα και τους θεσμούς της είναι ξέχειλη και η κοινωνική του δραστηριότητα μας κάνει να καμαρώνουμε για τον Ακέλα της 6ης Ομάδος Προσκόπων. ΑΙΕΙΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ ! (Κείμενο Δ.Τόλιος, φωτογραφίες αρχείο Μέδουσα Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας και Α.Τρομπούκη)
* Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κυρός Μητροπολίτης Βεροίας Αλέξανδρος Δηλανάς (Σάμος 1878-Βέροια 1958) μέσα στο περιβάλλον του οποίου μεγάλωσε ο Αλέξανδρος Τρομπούκης, υπήρξε μια σπουδαία μορφή της Εκκλησίας. Σε ηλικία 32 ετών εκλέγεται επίσκοπος του Οικουμενικού Θρόνου της επαρχίας Εφέσου υπό τον τίτλο του Μυρίνης. Όπου υπάρχουν έστω και δύο παιδιά χτίζει σχολείο. Οργανώνει δίκτυα πληροφοριών και αντίστασης στην Μικρά Ασία. Αμέσως μετά την εκλογή του ως Μητροπολίτης συλλαμβάνεται και οδηγείται στα ενδότερα της Μ. Ασίας. Κρατείται εξόριστος μέχρι το 1918.
Οι αγώνες του είναι παράλληλοι με τον εθνομάρτυρα Χρυσόστομο Σμύρνης , αλλά ο Αλέξανδρος φτάνει με τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής στον Πειραιά. Το 1934 βρίσκεται στη Ν.Ζίχνη ως Μητροπολίτης. Το 1943 τοποθετείται στη Μητρόπολη Βεροίας και Ναούσης. Καθοριστική ήταν ἡ στάση του και στην ταραγμένη περίοδο του εμφυλίου πολέμου, πού επακολούθησε μετά την αποχώρηση των Γερμανών και την απελευθέρωση της Ελλάδος από τις κατοχικές δυνάμεις. Κίνητρο των ενεργειών του μακαριστού Μητροπολίτου ήταν ὁ γνήσιος πατριωτισμός του και ἡ αγάπη του προς το ποίμνιό του πού κινδύνευε από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών του αδελφοκτόνου εμφυλίου πολέμου. Επί αρχιερατείας του πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 1900 χρόνια από την επίσκεψη του Απ. Παύλου στη Βέροια (1951) και η θεμελίωση του Μητροπολιτικού μεγάρου, το οποίο δεν πρόλαβε να εγκαινιάσει, λόγω του θανάτου του (1958). Τον Αύγουστο του 1951 έρχεται η εικόνα της Παναγίας Σουμελά που μέχρι τότε παρέμενε στη Θεσσαλονίκη μέχρι να τελειώσει η μονή και βρει τη θέση της μεταξύ των Ποντίων. Ο Αλέξανδρος Δηλανάς ο από Μυρίνης, Ανέων, Περγάμου, Ζιχνών , Κυρός Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης, ετάφη στη Βέροια, στη Μακεδονία που αγάπησε, στη δεύτερη πατρίδα του, κοντά σε ένα ποίμνιο που τον λάτρεψε. Στη σορό του αποδόθηκαν τιμές αρχηγού κράτους. Το ποίμνιό του τον συνόδεψε με κατήφεια κρατώντας άσπρες λαμπάδες. Περισσότερα στις αναρτήσεις του Αλέξανδρου Τρομπούκη στο διαδίκτυο. Για τον Δεσπότη Αλέξανδρο και την σχέση του με τον Παπά Ανυπόμονο, Ελασίτη συνεργάτη του Αρη Βελουχιώτη, Αρχιμανδρίτη Γερμανό Δημάκο έχει γράψει και ο Δ.Τόλιος στον ΛΑΟ στο φύλλο της 10.1.2014