-Παρουσιάστηκε στη Στέγη το νέο βιβλίο του «Η Βέροια στην Κατοχή και στον Εμφύλιο 1940-1949»
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Απριλίου στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 7 το απόγευμα η παρουσίαση του καινούριου βιβλίου του Νικολάου Καλλιγά «Η Βέροια στην Κατοχή και στον Εμφύλιο 1940-1949», σε συγκινητικό κλίμα, παρουσία συμπολιτών μας και ανθρώπων του ευρύτερου χώρου των γραμμάτων και της εκπαίδευσης.
Πρόκειται για το 2ο βιβλίο του συγγραφέα - μετά θάνατον -, το οποίο βασίζεται στις χειρόγραφες σημειώσεις του ίδιου στα 18 50φυλλα τετράδια που έχει αφήσει πολιτιστική παρακαταθήκη στην πατρίδα του τη Βέροια, και στο οποίο παρουσιάζονται με ειλικρίνεια και πιστότητα τα τραγικά γεγονότα της δεκαετίας του ’40 που έχουν ανεξίτηλα σημαδέψει τον τόπο μας. Πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό «ντύνει» το κείμενο του βιβλίου, καθιστώντας το πιο ολοκληρωμένο και συνεπώς αξιόπιστο.
Την παρουσίαση προλόγισε η Σοφία Σίμπου, η οποία αναφέρθηκε στα βασικά βιογραφικά στοιχεία του αείμνηστου Νικολάου Καλλιγά, καθώς και σε αποσπάσματα διθυραμβικών κριτικών που έχουν γίνει πάνω στο έργο του, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε συγκινημένη και η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών της πόλης μας, Αναστασία Παυλίδου.
Το εν λόγω βιβλίο παρουσίασαν – από τη δικιά του σκοπιά ο καθένας – ο καθηγητής-ιστορικός Παύλος Πυρινός, ο γιατρός και τέως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αναστάσιος Βασιάδης, ο εκδότης Χρήστος Ζαμπούνης και ο εκδότης και ανιψιός του συγγραφέα Γεράσιμος Καλλιγάς, ο οποίος ανέλαβε την έκδοση του βιβλίου σε 3.000 αντίτυπα κόστους 5 ευρώ το καθένα, με σκοπό τα έσοδα να διατεθούν σε φιλανθρωπικούς συλλόγους της πόλης μας.
Πρώτος πήρε τον λόγο ο κ.Πυρινός, ο οποίος ένθερμα σκιαγράφησε την προσωπικότητα του Νικολάου Καλλιγά και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προσφορά του συγγραφέα μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι ο Νικόλαος Καλλιγάς «γράφει αληθινά», με απλότητα και σοφία, ενώ ένα αίσθημα δικαιοσύνης διακρίνει τον λόγο του. Ο συγγραφέας, όπως τόνισε ο κ. Πυρινός, «αγωνίζεται μέσα στα ανθρώπινα σύνορα», ενώ ολοκλήρωσε τον λόγο του δηλώνοντας ότι αν η Βέροια είχε κι άλλους Καλλιγάδες, θα ήταν καλύτερη και σε άλλους τομείς.
Στη συνέχεια, ο κ. Βασιάδης ξεκίνησε τον μεστό λόγο του συσχετίζοντας τα γεγονότα του βιβλίου με την τωρινή κατάσταση στην Ουκρανία, ενεργοποιώντας αυτομάτως την ευαισθησία του θεατή. Ο γνωστός ιατρός στάθηκε επίσης και στο «κατόρθωμα» του Νικολάου Καλλιγά να ταυτίσει στο συγκεκριμένο εγχείρημά του τις έννοιες της «βιβλιοπαρουσίασης» και «βιβλιοκριτικής» που σπάνια είναι ταυτόσημες. Μέσα από τις συγκλονιστικές αφηγήσεις και τον παραστατικό τρόπο γραφής του συγγραφέα, ο αναγνώστης μεταφέρεται στο τότε και «βιώνει» τα συνταρακτικά γεγονότα που πραγματεύεται το βιβλίο, σημείωσε ο κος Βασιάδης.
Τρίτος πήρε τη σκυτάλη ο διάσημος εκδότης Χρήστος Ζαμπούνης, ο οποίος με τη σειρά του χαρακτήρισε το βιβλίο επίκαιρο και πολύτιμο, καθώς αποτελεί πηγή γνώσεων για τον τόπο μας. Ο κ. Ζαμπούνης τόνισε πως το εν λόγω βιβλίο, αν και καταπιάνεται και με το θέμα του Εμφυλίου, καταφέρνει να μη δημιουργεί διχασμό, κάτι που άλλωστε αποτελεί και βαρόμετρο της αξίας του. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στον Νικόλαο Καλλιγά, ο κος Ζαμπούνης δήλωσε πως έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερο συγγραφικό χάρισμα.
Την παρουσίαση ολοκλήρωσε ο κ. Γεράσιμος Καλλιγάς, ο οποίος αναφερόμενος αρχικά στην αξία της προσφοράς στον συνάνθρωπο και του πόσο αυτή υπερτερεί της αξίας του χρήματος, έδειξε στο κοινό της Βέροιας επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό μέσα από το βιβλίο του θείου του, τονίζοντας σε κάθε ντοκουμέντο τη μαγεία της φωτογραφίας που καταφέρνει να μετατρέψει το παρελθόν -στιγμιαία έστω- σε παρόν και να μας πλημμυρίσει με το αίσθημα της νοσταλγίας και της συγκίνησης για μία εποχή που μόνο εύκολη δεν χαρακτηρίζεται, αλλά παρ’ όλα αυτά ήταν αληθινή.
Ο ζεστός και συνάμα «γλυκός» λόγος του συγγραφέα, όπως τόνισαν οι ομιλητές της εκδήλωσης, καταφέρνει να παρουσιάσει τα γεγονότα εκείνης της περιόδου με ουδέτερο τρόπο, πράγμα σπάνιο για ένα τέτοιο εγχείρημα, γεγονός που αναμφίβολα το καθιστά πολύτιμο θησαυρό για τους ανθρώπους της πόλης μας και όχι μόνο.
Ο Νικόλαος Καλλιγάς, αν και παρών στην παρουσίαση του 1ου βιβλίου του «Αναπολώντας στους Δρόμους της Παλαιάς Βέροιας» το 2014, δεν ήταν μαζί μας το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα της Στέγης προκειμένου να μιλήσει αυτοπροσώπως για το έργο του, καθώς απεβίωσε στις 22 Ιουνίου 2020. Εντούτοις, τα λόγια του θα ηχούν πάντα μέσα από το έργο του: «Να προτιμάτε πάντα την ειρήνη όσο βάρβαρη και δύσκολη κι αν είναι κάποιες φορές».
Ελευθερία Χαρά Ζέρβα