Μια ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη εκδήλωση διοργάνωσε το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ Ν. Ημαθίας «ΑΙΓΕΣ ΒΕΡΓΙΝΑ», με την παρουσίαση του παραμυθιού “Η Ποντικίνα η Πικασίνα” της Βεροιώτισσας ψυχολόγου, Ευδοξίας Αδαμίδου, το απόγευμα του Σαββάτου στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η ημέρα της παρουσίασης δεν ήταν τυχαία καθώς στις 2 Απριλίου τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Η ψυχολόγος – συγγραφέας, παρέχει της υπηρεσίες της εθελοντικά ως Επιστημονική Συνεργάτης στα μέλη του συλλόγου μας και τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν στο σωματείο μας. Η αίθουσα του φουαγιέ της Στέγης γέμισε με μέλη – αθλητές του συλλόγου, μέλη του ΔΣ του συλλόγου κι εθελοντές, εκπροσώπους της τοπικής αρχής κι άλλων συλλόγων και φορέων της πόλης. Στην παρουσίαση παραβρέθηκε η εκπρόσωπος του Αντιπεριφεριάρχη Ημαθίας και σύζυγός του Όλγα Καλαϊτζίδου, η Αντιδήμαρχος Παιδείας Συρμούλα Τζήμα, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Δημήτρης Πυρινός, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο Διευθυντής του ΚΔΗΦ «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ» Βαλάντης Καραγιάννης, διευθυντές σχολείων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, η πρόεδρος του Ομίλου Προστασίας Απόρου Παιδιού Βεροίας Κατερίνα Γαλλίκα, εκπρόσωποι της Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό οι κυρίες Λουκία Μήτσα, Καλλιόπη Μέλλιου και Ειρήνη Αναγνώστου, η εκπρόσωπος του ΚΕΜΑΕΔ Σοφία Δαμιανίδου, ο χορηγός Νίκος Σουρλόπουλος, συγγενείς, φίλοι, μαθητές κ.α. όπου όλοι τους στηρίζουν τις δράσεις και τους αθλητές μας.
Ο διευθυντής του ΕΝΕΕΓΥΛ Κυριάκος Παπαγεωργίου χαιρέτισε και συντόνισε την εκδήλωση. Παρουσίασε το βιογραφικό της συγγραφέως που στη συνέχεια πήρε τον λόγο. Η κα Αδαμίδου αναφέρθηκε στο πως γεννήθηκε η ιδέα του παραμυθιού, στα άτομα που συνεργάστηκε, στις ζωγραφιές που επιμελήθηκε ο γιός της, με την ψυχολογική υποστήριξη της κόρης της, στην κεντρική αλήθεια του παραμυθιού (την εσωτερική δύναμη της ποντικίνας να νικήσει), στις λέξεις και τα σύμβολα, στην ταύτιση του αναγνώστη με τον ήρωα και στα οφέλη που αποκομίζει το παιδί διαβάζοντάς το. Έπειτα τον λόγο πήρε η πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου ΑμεΑ Ν. Ημαθίας «ΑΙΓΕΣ ΒΕΡΓΙΝΑ» κα Έφη Καραγιάννη, η οποία παρουσίασε τις δράσεις του συλλόγου, μίλησε για το βιβλίο κι ενημέρωσε ότι το βιβλίο θα διασκευαστεί σε θεατρική παράσταση που θα την απολαύσουμε τον Μάιο και τέλος ότι στις 11 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι 2οι Αγώνες Φιλίας υπό την Αιγίδα της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, οι οποίοι εντάχθηκαν στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της ομοσπονδίας και θα συμμετέχουν 450 περίπου μαθητές, τυπικής εκπαίδευσης και ΑμεΑ. Στη συνέχεια ο Ψυχολόγος Αθανάσιος Δάλλας ανέπτυξε το θέμα «Παραμύθι και ειδική αγωγή». Ανέφερε τα οφέλη που προσφέρει η ανάγνωση παραμυθιών όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους. Επίσης αναφέρθηκε στην δομή, την πλοκή και τους συμβολισμούς του βιβλίου. Τέλος μίλησε για τον ρόλο του ειδικού παιδαγωγού και την αξιοποίηση της ανάγνωσης παραμυθιού ως τεχνική στον ευρύτερο τομέα της ειδικής αγωγής. Ο καθηγητής φωτογραφίας – καλλιτέχνης οπτικοακουστικών μέσων Χρήστος Μητσιάνης επιμελήθηκε τον σχεδιασμό του παραμυθιού και γι αυτό μίλησε. Αναφέρθηκε ποιος ήταν ο ρόλος του στο βιβλίο, στην δύναμη της εικόνας και τέλος στην επεξεργασία και σχεδιασμό του εντύπου. Έπειτα τον λόγο πήραν δύο άνθρωποι από τον χώρο του θεάτρου, οι οποίοι μίλησαν για την «Πικασίνα στο σανίδι». Η Ειδική Παιδαγωγός – Δασκάλα Θεατρικής Αγωγής Μαρία Κυροπούλου και ο Ηθοποιός – Σκηνοθέτης – Δάσκαλος Θεατρικής Αγωγής Πέτρος Μαλλιάρας. Η κα Κυροπούλου μίλησε για την ομάδα της «τα Αστεράκια», τις πρώτες αναγνώσεις του παραμυθιού, τα συναισθήματα που γεννήθηκαν κι έπειτα πως έφτασαν στην δραματοποίησή του.
Ο κος Μαλλιάρας μίλησε για το πώς γεννήθηκε το «Τελευταίο πορτραίτο», που πρόκειται για την ηρωίδα του βιβλίου, της Ποντικίνας, με την ιστορία να συνεχίζεται, αλλά χωρίς να αποκαλύπτει τίποτα παραπάνω καθώς αποτελεί έκπληξη. Έκπληξη για όλους ακόμη και για την ίδια την συγγραφέα που όλοι θα παρακολουθήσουμε στην σκηνή του θεάτρου, στις 22 Μαΐου. Ακολούθησε η ομιλία της φιλολόγου Χαράς Σκουμποπούλου, η οποία παρουσίασε τις βιωματικές δράσεις των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, με αφορμή το βιβλίο. Όπως είπε συγκινήθηκε για το μήνυμα που περνάει και το προτείνει καθώς σήμερα τιμάται και η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την αφήγηση του παραμυθιού, από τον Μουσειολόγο – Ξεναγό – Αφηγητή, Γιώργο Αδαμίδη, που με τον εκφραστικό του τρόπο παρέσυρε το κοινό στον κόσμο της Ποντικίνας. Η μουσικός Ελένη Αναγνώστου με τους μαθητές της, ανάμεσα στις αφηγήσεις του παραμυθιού έδωσαν μία καλλιτεχνική νότα με αγαπημένα τραγούδια. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με ένα θερμό χειροκρότημα κι όλοι οι παρευρισκόμενοι τίμησαν τον πλούσιο μπουφέ που με πολύ μεράκι έφτιαξε το Δ.Σ του σωματείου και το επιμελήθηκε η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του σωματείου & διακοσμήτρια Αθηνά Τζιούρτζια.