-Νέα αύξηση 20% στο ψωμί – Τι λέει στον “ΛΑΟ” ο πρόεδρος των Αρτοποιών, Δ. Κόγιας
Σαν ηφαίστειο που σιγόκαιγε από το φθινόπωρο του 2021 με σταδιακά ξεσπάσματα μέχρι να ξεκινήσουν οι εκρήξεις των τελευταίων δυο μηνών περίπου, μοιάζει ο καταιγισμός ανατιμήσεων σε όλα τα είδη της εφοδιαστικής αλυσίδας στην αγορά, που καίει (φωτιά και…λάβα) τις ήδη χτυπημένες, από την πανδημία, τσέπες των καταναλωτών. Στη μεγάλη έκρηξη της ακρίβειας συνέβαλε τα μέγιστα η ενεργειακή κρίση που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις όσον αφορά τις αυξήσεις τιμών σε ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα, παρασύροντας στο χορό των ανατιμήσεων όλο και περισσότερα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Και το τελικό χτύπημα έρχεται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πόλεμο που συμπληρώνει ήδη ένα μήνα και οδηγεί σε παρατεταμένη αναταραχή στην αγορά, η οποία δεν φαίνεται να ομαλοποιείται ούτε εύκολα, ούτε σύντομα.
Καταιγισμός ανατιμήσεων σε όλα, πλαφόν και φαινόμενα αισχροκέρδειας
Τα καύσιμα παραμένουν στα ύψη, οι λογαριασμοί του ρεύματος τριπλασιάζονται ενώ η αγορά έρχεται αντιμέτωπη και με ενδεχόμενες ελλείψεις βασικών προϊόντων, όπως αλεύρι, ηλιέλαιο, ζάχαρη, για τα οποία προς το παρόν αρχίζει να λειτουργεί το πλαφόν ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια τους. Παράλληλα, σκάνε και φαινόμενα αισχροκέρδειας με τα πρώτα πρόστιμα να είναι τσουχτερά σε όσους παρανομούν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Όλα αυτά, απασχολούν από την αρχή της εβδομάδας την πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ ο πρωθυπουργός μετά την προχθεσινή διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα ελλείψεων, ο εφοδιασμός της αγοράς είναι επαρκής και ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα είναι εντατικοί ώστε να αποτραπεί κάθε φαινόμενο κερδοσκοπίας.
Η επάρκεια ωστόσο δεν εμποδίζει την ακρίβεια, όπως δείχνει η άνοδος και στις τιμές των γεωργικών - κτηνοτροφικών προϊόντων που εκτός των άλλων, επηρεάζονται από το υψηλό κόστος των ζωοτροφών που πιθανό να περιορίσει την παραγωγή κρέατος και να αυξήσει την τιμή του, ενώ η ραγδαία αύξηση του καλλιεργητικού κόστους (ενέργεια, λιπάσματα, λειτουργικά) αλλά και τα καιρικά φαινόμενα, έχουν προκαλέσει γενναίες ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά.
Τοπικές καλλιέργειες ηλίανθων και πρόσθετη στήριξη αγροτών
«Προφανώς και είναι αδύνατον να απορροφηθεί το σύνολο των αυξήσεων που έχουν την αιτία τους μακριά από την πατρίδα μας, αλλά οι παρεμβάσεις στήριξης -για τις οποίες έχουμε ήδη πάρει αποφάσεις- είναι από τις πιο δυναμικές και από τις πιο πολυεπίπεδες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και σε αυτές θα προστεθούν και άλλες για την επάρκεια της αγοράς, για κάποιες εισαγωγές από εμπόλεμα κράτη, οι οποίες τώρα θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού ή να παραχθούν και εδώ, όπως για παράδειγμα με την καλλιέργεια ηλίανθων για το ηλιέλαιο, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μεγάλη ζήτηση. Θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε παραπάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα, που βρίσκονται σε αγρανάπαυση. Όπως και για την πρόσθετη στήριξη των παραγωγών μας, ειδικά ως προς τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, θα υπάρχουν και σε αυτόν τον τομέα μέσα στις επόμενες μέρες συγκεκριμένες ανακοινώσεις», προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Νέα αύξηση 20% στο ψωμί- Εκτιμήσεις Σωματείου Αρτοποιών
Μέχρι τότε οι καταναλωτές βρίσκονται μέρα με τη μέρα, μπροστά σε νέο μπαράζ αυξήσεων σε βασικά αγαθά.
Το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα κατατάσσονται ως γνωστόν στην πρώτη σειρά της λίστας με τα καθημερινά ψώνια καθώς, ακόμα και συμβολικά, η οικογένεια πρέπει να έχει τον άρτον τον επιούσιον. Και ο άρτος αναμένεται εντός των ημερών, ίσως και από σήμερα σε κάποιους φούρνους να πάρει νέα αύξηση κατά 20%. Ζητήσαμε από τον κ. Δημήτρη Κόγια, αντιπρόεδρο της ομοσπονδίας αρτοποιών Ελλάδας και πρόεδρο του σωματείου αρτοποιών Ημαθίας, μια εκτίμηση της κατάστασης.
Όπως είπε, από το 2002 δεν υπήρξε καμία αύξηση στο ψωμί, η τιμή του οποίου παρέμενε σταθερή έως το 2020. Η τιμή του ανέβηκε στα 80 λεπτά το 2021 και προς το τέλος της ίδιας χρονιάς, πριν τις γιορτές, πήγε στο 1 ευρώ.
Η νέα αύξηση στο ψωμί, κατά 20%, αναμένεται εντός των ημερών στους φούρνους κι αυτό διότι ανεβαίνουν με ιλιγγιώδη ρυθμό οι τιμές στις πρώτες ύλες, στο αλεύρι, στο ηλιέλαιο, ελαιόλαδο, στα τυροκομικά, στη ζάχαρη, το γάλα κ.α. «Είναι αδύνατον να κρατηθούν οι τιμές, με αυτούς τους ρυθμούς… Το μαλακό αλεύρι από 16 ευρώ το 25κιλο τσουβαλάκι ανέβηκε τις τελευταίες ημέρες τα 24 ευρώ. Το δοχείο του τυριού (π.χ. για τα πιτοειδή) ανέβηκε κατά 30%, τα ηλιέλαια και γενικώς τα λάδια είναι στα ύψη, ότι και να προμηθευτούμε είναι πολύ ακριβότερο. Κρατάμε όσο μπορούμε, για να κρατήσουμε και τον κόσμο μας, όμως αυτές οι αυξήσεις δεν μας επιτρέπουν να παραμείνουμε στα ίδια. Πέρα από τις τιμές που αγοράζουμε τα υλικά, το μεγάλο πρόβλημα είναι το ενεργειακό... Οι λογαριασμοί μας στο ηλεκτρικό ρεύμα έχουν τριπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, το πετρέλαιο από 1.200 ευρώ που αγοράζαμε τον τόνο, πήγε στις 2.000 ευρώ, δηλαδή πήρε 800 ευρώ πάνω. Όταν όλα τα έξοδα διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται, πώς μπορούμε να παραμείνουμε στις ίδιες τιμές; Και πάλι κάνουμε οριακά ότι μπορούμε για να κρατήσουμε τον κόσμο μας, να έρχεται στους φούρνους της γειτονιάς, να προτιμάει τα παραδοσιακά αρτοποιεία κι όχι τα σούπερ μάρκετ όπου τα αρτοσκευάσματα και τα έτοιμα ψωμιά είναι αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης. Κρατάμε γερά γιατί θέλουμε τον κόσμο στα μαγαζιά μας και πραγματικά στεναχωριόμαστε πολύ με όλο αυτό που συμβαίνει, διότι κάθε αύξηση έχει επιπτώσεις και στον κλάδο μας», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου.
Ανησυχία γενικότερης επισιτιστικής κρίσης;
Αυτό πάντως, που μέχρι στιγμής συμβαίνει, μοιάζει με ένα μικρό κομμάτι από το παζλ της παγκόσμιας εικόνας. Η ανησυχία μιας γενικότερης επισιτιστικής κρίσης άρχισε να διαφαίνεται, ενώ καμπανάκι κινδύνου χτυπάει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου εκτιμώντας ότι η εκτόξευση των τιμών των τροφίμων σε όλο τον κόσμο και η έλλειψη σιτηρών πιθανό να οδηγήσει σε μια αποδιοργάνωση παγκόσμιων διαστάσεων.
Σοφία Γκαγκούση