Η Βέροια, έβδομη σε πληθυσμό πόλη της Μακεδονίας στα χρόνια της τουρκοκρατίας, ήταν από τις επαρχιακές πόλεις με αξιόλογες επιδόσεις στην πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση, με πλήθος εκδηλώσεων των σωματείων και των συλλόγων από την εύρωστη και οργανωμένη ελληνική κοινότητα. Μεταξύ άλλων και το θέατρο , το οποίο ήταν και ένας χώρος συγχρωτισμού των κατοίκων της πολυπολιτισμικής πόλης. Τις παραστάσεις παρακολουθούσαν άτομα από τις άλλες εθνικότητες, ενώ δεν έλειπε η παρουσία των διοικητικών αρχών της πόλης. Τα μέλη της «Σχολικής Εφορείας των Εκπαιδευτηρίων της Ελληνικής Κοινότητος», μαζί με τα μέλη του φιλανθρωπικού και πολιτιστικού συλλόγου «Αθηνά», ήταν οι διοργανωτές των θεατρικών παραστάσεων, οι οποίες απέδιδαν και ένα μέρος από τα έσοδα για τα αυτοδιοίκητα «εκπαιδευτικά καταστήματα».
Από την εφημερίδα Φάρος της Μακεδονίας1 στο φύλλο 748 με ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου 1883 στη σελίδα 2, σε στήλη με τίτλο ΘΕΑΤΡΑ, πληροφορούμαστε ότι πραγματοποιήθηκαν τρεις θεατρικές παραστάσεις για τα σχολεία αλλά και το ευρύτερο κοινό. Παρουσία των διοικητικών αρχών της πόλης και κατοίκων από τις άλλες δύο βασικές εθνοτικές κοινότητες της Οθωμανικής και της Εβραϊκής. Διαφαίνεται, τουλάχιστον στον τομέα του πολιτισμού, μια συνεργασία και αρμονική συνύπαρξη των κοινοτήτων, που είχε επέλθει στα τέλη του 19ου αιώνα:
Λίαν επιτυχώς εδιδάχθησαν επί της σκηνής εν τη πόλει ημών προς όφελος των σχολείων «ο εξηνταβελώνης» δις, η «παράδοξος απολύτρωσις» και ο «Φάκας». Το συρεύσαν πλήθος εκατέρου του φύλου ήτο άπειρον και μάλιστα την πρώτην παράστασιν ετίμησαν δια της παρουσίας των αι πολιτικαί διοικητικαί αρχαί και πλείστοι των συμπολιτών ημών Οθωμανών και Ιουδαίων.
Η ενταύθα εφορεία των ελλ. εκπ. καταστημάτων εκτιμώσα τα φιλόμουσα ταύτα αισθήματα εκφράζει δημοσίως τον έπαινον προς τους αποτελέσαντας τον θίασον, επί τω ζήλω μεθ ού αντέλαβον το του έργου και επί τη αφίση επιτυχία, ως και προς τας σεβαστάς πολιτικάς αρχάς, και προς το φιλόμουσον κοινόν, και προς τους συμπολίτας ημών Οθωμανούς και Ιουδαίους επί τω ενδιαφέροντι αυτών προς υποστήριξην του κοινωφελούς τούτου έργου.
Εν Βερροία τη 22 Φεβρουαρίου 1883
Οι Έφοροι των Ελλ. Εκπαιδ. Καταστημάτων
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΙΤΟΓΛΟΥ
ΚΩΝΣΤ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΚΗ
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
1 Η εφημερίδα Ερμής/Φάρος της Μακεδονίας ήταν η πρώτη Ελληνική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης που εξέδωσε ο τυπογράφος Σοφοκλής Γκαρπολάς. Το πρώτο φύλλο εκδόθηκε το 1875, έξι χρόνια μετά μετονομάστηκε σε Φάρος της Μακεδονίας και από το 1895 σε Φάρο της Θεσσαλονίκης ενώ συνέχισε μέχρι το 1912 λίγους μήνες πριν την απελευθέρωση.