Φωτό: Με τον Πελαργό βεροιώτη δικηγόρο Θεσσαλονίκης Καλογήρου Ορέστη στην Καστανιά
Ο ημαθιώτικος προσκοπισμός είχε τουλάχιστον για μια δεκαετία, φύλακα άγγελο του, τον Περιφερειακό Έφορο του (1971-1977), βουλευτή, δικηγόρο, Τάκη Βλαχόπουλο. Ο Βλαχόπουλος διάγει την 10η δεκαετία της ζωής του (γεν.13.8.1931) και αποτελεί κόσμημα για την Ημαθία και την Βέροια. Την αγάπησε με πάθος και όραμα. Είναι κρίμα που δεν θήτευσε Δήμαρχος της πόλης. Οι ιδέες του, η λαχτάρα του να δει να εφαρμόζονται πρωτοπόρες σκέψεις στην Βέροια ήταν ανεξάντλητες. Παραπέμπω στο βιβλίο του ΑΞΙΖΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ με πρόλογο του Κωστή Στεφανόπουλου. Η νιότη της ψυχής του ακόμη και σήμερα που περπατά πέρα δώθε στο μπαλκόνι της κατοικίας της οδού Ελιάς είναι φανερή.
Στην Καστανιά στην πρώτη συνάντηση των παλιών προσκόπων μετά την μεταπολίτευση 1973
Είμαι σίγουρος τώρα που βλέπει το Βέρμιο χιονισμένο, νοερά κατεβαίνει με τα σκι τον δρόμο της Καστανιάς, παρέα με τον αχώριστο φίλο του Μιχάλη Μαρμαρά, τον συνιδρυτή της χιονοδρομίας στην Βέροια. Δ. Βλαχόπουλος-Μιχ. Μαρμαράς-Τηλ. Κανελλίδης, τρίδυμο σχέσης με την πόλη που μόνο στους πίνακες του Βαφείδη και του Σωζερίδη συναντά πια κανείς. Ο Βλαχόπουλος υπήρξε οραματιστής και αναλώθηκε στην πολιτική του σταδιοδρομία για να υλοποιήσει τα οράματα του. Πρωταθλητής στίβου, αρχηγός της ομάδας μπάσκετ ΒΕΡΜΙΟΝ, παίκτης του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του συνδέσμου φιλάθλων, μέλος του ΓΑΣ Βέροια, ιδρυτικό μέλος της χιονοδρομίας της Βέροιας, διοργανωτής 6 φεστιβάλ παραγωγής με στόχο την προβολή του νομού και των γεωργικών προϊόντων του.
Πολιτεύθηκε με μετριοπάθεια και σύνεση, είχε υποστηρικτές σε όλη την πολιτική σκηνή , από την δεξιά ως την αριστερά και οφείλω να δηλώσω, αυτό που γνωρίζω από πρώτο χέρι, ότι μετά την νομιμοποίηση του ΚΚΕ στην πατρίδα μας μεταπολιτευτικά, επιμελήθηκε την προετοιμασία φακέλων επιστροφής πολιτικών προσφύγων από την Σοβιετική Ένωση αν και γνώριζε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το κόμμα του οποίου υπήρξε βουλευτής. Η αγάπη που υπηρέτησε ο Τάκης Βλαχόπουλος τον προσκοπισμό της Βέροιας ήταν παροιμιώδης. Όχι μόνο βέβαια τον προσκοπισμό, αλλά τον εθελοντισμό, τον αθλητισμό. Στον προσκοπισμό τον έζησα από το 1977 και μετά, όταν πλέον από την θέση του βουλευτή, βοηθούσε με κάθε τρόπο την Κίνηση με έργα ουσίας όπως η ανάπτυξη των υποδομών στην κατασκήνωση στην Καστανιά, η απόκτηση ιδιόκτητων προσκοπικών κτιρίων αλλά και η πραγματοποίηση μεγάλων δράσεων της Ενώσεως Παλαιών Προσκόπων Βέροιας όπως αυτή του 1980 όταν κατάφερε και συγκέντρωσε 30 βουλευτές παλιούς προσκόπους στην Καστανιά, στην πανελλήνια συνάντηση παλαιών προσκόπων , στιγμές που έζησα και εγώ νεαρός πρόσκοπος. Κάθε φορά που αντιμετώπιζε ο προσκοπισμός πρόβλημα στα ζητήματα του, τον αναζητούσε για να το επιλύσει.
Έτσι το 1ο μας σύστημα με αρχηγό τον Σ. Τελλίδη μεταφέρθηκε στις εργατικές κατοικίες το 1980 , στο κτήριο των γραφείων του οικισμού, όταν είχε καταφέρει ο Βλαχόπουλος να παραχωρηθεί από τον ΟΕΚ το ακίνητο για να στεγασθεί και για να γνωρίσουν την προσκοπική ζωή και οι νέοι της κάτω πλευράς της πόλης. Γέμισε το σύστημα μας από προσκόπους παιδιά των οικογενειών των εργατικών κατοικιών που έτρεξαν να γνωρίσουν την ωραία προσκοπική ζωή σε μια γειτονιά που δεν είχε αναπτυχθεί ο αστικός ιστός. Οι παλιοί πρόσκοποι της Βέροιας τον αναζητούσαν τα καλοκαίρια στις συναντήσεις τους ειδικά οι Πελαργοί βεροιώτες πρόσκοποι της Θεσσαλονίκης τον έβαζαν στο κέντρο της παρέας και των πορειών προς την Σουμελά και τον απολάμβαναν να τους διηγείται ιστορίες της πολιτικής ζωής, όπως εκείνη που ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου αντίκρισε από το ελικόπτερο στην πορεία προς την Σουμελά το στρατιωτικό αεροπλάνο Χάρβαντ, αναρωτήθηκε για την ύπαρξη στρατιωτικού αεροδρομίου στην περιοχή , για να του εξηγήσει ο Βλαχόπουλος ότι ήταν δική του ιδέα και πράξη να ανεβάσει η πολεμική αεροπορία ένα τέτοιο αεροπλάνο στην προσκοπική κατασκήνωση για να εκπαιδεύονται οι αεροπρόσκοποι (που είχαν αρχηγό τον αείμνηστο δικηγόρο Τάσο Κανελλίδη).
Το αεροπλάνο Χάρβαντ που εγκατέστησε η πολεμική αεροπορία στην Καστανιά με ενέργειες του Βλαχόπουλου για να εκπαιδεύονται οι αεροπρόσκοποι
Επιλέγοντας να χτίσει το εξοχικό του σπίτι μαζί με μερικούς ακόμη παλιούς προσκόπους όπως τον Ξεν. Δεληφώτη δίπλα σχεδόν στο κατασκηνωτικό κέντρο, χαίρονταν και αισθανόταν όλα αυτά τα χρόνια την προσκοπική ζωή και στις προσωπικές του στιγμές. Πριν μερικά χρόνια αμέσως μόλις του το πρότεινα δέχθηκε και συνδιοργανώσαμε στην Ελιά το πνευματικό μνημόσυνο του βεροιώτη παιδικού του φίλου ιατρού Τάκη Κασαμπαλή, με εκτενή αναφορά στο επιστημονικό, κοινωνικό, ορειβατικό, προσκοπικό έργο του γιατρού, συνοδεία φυσαρμόνικας του λυκόπουλου Π. Αναγνώστη στο αγαπημένο τραγούδι του Κασαμπαλή «κόκκινο γαρύφαλλο». Για να αποδειχθεί ότι τελικά ΑΞΙΖΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ η πορεία του στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Βέροιας και της Ημαθίας! (φωτο από το βιβλίο ΑΞΙΖΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ και το αρχείο Δ.Π.Τόλιου)
ΣΣ Ο Δημήτρης Βλαχόπουλος του Κωνσταντίνου γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1931 γεννήθηκε στη Βέροια,σπούδασε νομικά και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Εξελέγη βουλευτής στην Ημαθία με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 1974 συγκεντρώνοντας 16.088 σταυρούς. Επανεξελέγη με το ίδιο κόμμα στις εκλογές του 1977. Έγινε ένας από τους πρώτους Έλληνες βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου υπηρέτησε από τον Ιανουάριο του 1981 ως τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου.Ως ευρωβουλευτής μετέσχε στην Επιτροπή Νεότητας, Πολιτισμού, Παιδείας, Πληροφοριών και Αθλητισμού, από τις 8 Φεβρουαρίου ως τις 18 Οκτωβρίου 1981.