Γράφει ο Παύλος Πυρινός
Ο αείμνηστος Νικόλαος Ι. Καλλιγάς, πριν από το θάνατό του, παρέδωσε στον ανιψιό του Γεράσιμο Γ. Καλλιγά άλλα τρία τετράδια (εκτός των δέκα πέντε πριν από 10 χρόνια) με περιεχόμενο σχετικό με την Κατοχή και τον Εμφύλιο, όπως του ζητήθηκε.
Το νέο βιβλίο που έχει εκδώσει ο Γεράσιμος Καλλιγάς με τον ανωτέρω τίτλο, εκτός από τα περιεχόμενα, το εισαγωγικό σημείωμα του εκδότη, τον πρόλογο του Γ.Χ. Χιονίδη, τον επίλογο και το ευρετήριο των κυρίων ονομάτων, περιέχει δέκα κεφάλαια (κάθε έτος και κεφάλαιο) με πολλές φωτογραφίες, σε σχήμα 17χ25 και σύνολο σελίδων 335.
Ο Γεράσιμος Γ. Καλλιγάς, μελετώντας τα τετράδια, διεπίστωσε πως έχει στα χέρια του έναν ιστορικό θησαυρό της Βέροιας που δεν έπρεπε να χαθεί.
Αυτόν τον ιστορικό θησαυρό τον έκανε πιο κατανοητό και ελκυστικό, προσθέτοντας στα κείμενα των τετραδίων φωτογραφίες (ορισμένες άγνωστες), προκηρύξεις, αποσπάσματα εφημερίδων και αυθεντικά κείμενα.
Με το ιδιαίτερο συγγραφικό του ταλέντο, μας προσφέρει ένα βιβλίο μοναδικό στο είδος του για τη Βέροια και την περιοχή της (Κατοχή – Εμφύλιος Πόλεμος) και όχι μόνο, στηριζόμενος στα κείμενα (τετράδια) του αξέχαστου Νικολάου Ι. Καλλιγά.
Είναι μοναδικό στο είδος του, γιατί, για πρώτη φορά παρουσιάζεται ολοκληρωμένη (στο μεγαλύτερο μέρος η ζωή στην κατεχόμενη Βέροια και ο Εμφύλιος πόλεμος σ’ αυτήν, με αξιόλογες πληροφορίες, χωρίς να παίρνει το μέρος της μιας ή τη άλλης παράταξης, υπερασπίζοντας την αξία της ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης.
Εκθέτει τα τρωτά των παρατάξεων και την αντιπαλότητά τους, χωρίς να παίρνει θέση κομματική.
Αφήνει τον αναγνώστη, διαβάζοντάς το, να σχηματίσει τη δική του γνώμη. Δεν γράφτηκε και δεν εκδόθηκε από καμιά πολιτική οπτική γωνία.
Διαβάζοντάς το, ιδιαίτερα τις σελίδες (283-284, 295-296, 299-300 και 326-328), τον πρόλογο του Γ.Χ. Χιονίδη και τον επίλογο του Νικολάου Ι. Καλλιγά, θα διαπιστώσει:
1. την αντικειμενικότητα του συγγραφέα
2. ότι εκθέτει τα γεγονότα της Κατοχής και του Εμφυλίου, όπως τα έζησε, τα άκουσε και τα διάβασε.
3. ότι προσθέτει ένα «λιθαράκι», «ένα κόκκο άμμου στο κτίσιμο του κάστρου που θα φυλάξει την ειρήνη», που θα βοηθήσει τους ιστορικούς του μέλλοντος.
4. οι προθέσεις και το μεγαλείο της ψυχής του, φαίνεται από τις δύο τελευταίες σειρές του επιλόγου του (σ. 332) «και εάν αδίκησα καμία παράταξη ζητώ να με συγχωρέσει». Ο Θεός να τον αναπαύσει σε χώρο ειρήνης.
Αγαπητέ Γεράσιμε,
Ο επίλογος είναι θαυμάσιος και διδακτικός. Από τις δύο σελίδες του, φαίνεται, γιατί γράφτηκαν τα τετράδια και γιατί εκδόθηκαν σε βιβλίο από τον Γεράσιμο Καλλιγά.
Η δική σου συμβολή υπήρξε άξια θαυμασμού και καθοριστική. Αξιοποίησες τα περιεχόμενα των τετραδίων κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Πρόσφερες νέες πληροφορίες σε άγνωστες πτυχές της Κατοχής και του Εμφυλίου. Έντυσες τα κείμενα (τετράδια) με μοναδικό φωτογραφικό υλικό, προκηρύξεις, αποσπάσματα εφημερίδων, αυθεντικά κείμενα και το νέο αυτό βιβλίο το πρόσφερες απλόχερα στους συμπολίτες σου και όχι μόνο, συμβάλλοντας στην αξιοποίηση και ανάπτυξη της ιστορίας του παρελθόντος της Βέροιας και το κυριότερο, τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα δοθούν σε ευαγή ιδρύματα και συλλόγους, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι ο Γεράσιμος Καλλιγάς είναι ένας φορέας οικονομικής, πολιτιστικής και πνευματικής ανάπτυξης της Βέροιας. Συγχαρητήρια.