Γράφει ο Αντώνιος Λιόλιος
Παθολόγος -
Εντατικολόγος
Αγαπητοί φίλοι, είναι νομίζω καλό εν μέσω υγειονομικών και άλλων κρίσεων, να σταματάμε μερικές φορές για λίγο, να παίρνουμε μια ανάσα και να βλέπουμε το τι έχει επιτευχθεί ως τώρα σε κάποιους από τους χώρους της Δημόσιας Υγείας. Με αυτό το σκεπτικό, θα ήθελα να αναφερθώ στο τι έχει πετύχει συγκεκριμένα η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας μέσα στην εξαιρετικά δύσκολη χρονιά που μας πέρασε, το 2021.
Ένα επαρχιακό Νοσοκομείο λοιπόν, με μια Καρδιολογική Κλινική που θα περίμενε κανείς να μπορεί ν’ αντιμετωπίζει “βασικές” καρδιολογικές καταστάσεις διακομίζοντας τα “δύσκολα” περιστατικά σε άλλα τριτοβάθμια νοσοκομεία.
Πλην όμως, η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου μας, μας εκπλήσσει ευχάριστα. Κατ’ αρχάς διαθέτει τρία εξειδικευμένα εργαστήρια τα οποία αντιμετωπίζουν περιστατικά από ολόκληρη την κεντροδυτική Μακεδονία:
Το Αιμοδυναμικό εργαστήριο όπου γίνονται οι στεφανιογραφίες και οι τοποθετήσεις στεντ αν χρειαστεί, το Βηματοδοτικό κέντρο όπου τοποθετούνται οι βηματοδότες σε ασθενείς που τους χρειάζονται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας όπου μελετώνται οι ασθενείς με αρρυθμίες.
Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά: Μέσα στο 2021, το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο πραγματοποίησε 792 (!) σωτήριες στεφανιογραφίες, τοποθετήθηκαν ή αντικαταστάθηκαν 169 βηματοδότες, και νοσηλεύτηκαν στην Καρδιολογική Κλινική συνολικά 1.499 ασθενείς!
Η Καρδιολογική Κλινική δίνει πλήρη Καρδιολογική ειδικότητα και πολλοί εξαιρετικοί καρδιολόγοι που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν εξειδικευτεί εκεί.
Αλλά η Καρδιολογική Κλινική δεν “επαναπαύεται”. Ανάμεσα στα άλλα, καταβάλλονται προσπάθειες για την 24ωρη λειτουργία του Αιμοδυναμικού εργαστηρίου, ώστε να εξυπηρετούνται οι ασθενείς με έμφραγμα στην ευρύτερη περιοχή, σε 24ωρη βάση. Αν επιτευχθεί αυτό, θα μπουν η Βέροια και η Ημαθία γενικότερα ακόμα περισσότερο στην πρωτοπορία!
Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Επειδή θέλω να τονίσω ότι παρά τα προβλήματα, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας γίνονται συνεχείς προσπάθειες με εξαιρετικά αποτελέσματα. Αποτελέσματα βασισμένα κυρίως στην εργατικότητα, υπευθυνότητα και φιλότιμο των λειτουργών του. Και αυτοί οι λειτουργοί αξίζουν την αναγνώρισή μας και τον έπαινό μας.
Η αφορμή για το άρθρο αυτό είναι ένα διαδικτυακό συνέδριο με θέμα τον πόνο στο στήθος και το έμφραγμα μυοκαρδίου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με την αιγίδα μεταξύ άλλων και της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) και της Εταιρείας Ελλήνων Ιατρών της Νέας Υόρκης, με συμμετοχή του προέδρου της ΕΚΕ κ. Ιωάννη Κανακάκη και του καθηγητού καρδιολογίας στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης κ. Γεωργίου Ντάγκα (το λινκ μπορείτε να το βρείτε παρακάτω).
Το συνέδριο αυτό λοιπόν είχε πανελλήνια απήχηση και βασίστηκε επάξια σε τρεις ομιλητές: Στον κ. Ιωάννη Βογιατζή, στον κ. Αντώνη Σαμαρά και στον κ. Παύλο Ροδίτη. Και οι τρεις ιατροί του ΕΣΥ και μάλιστα οι δύο πρώτοι του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε επίσης να δείτε λεπτομερώς και τα εντυπωσιακά πεπραγμένα της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας.
https://medicalwebinars.blogspot.com/2022/01/emfragma-gia-ton-mi-kardiologo.html