«Παράνομο» χαρακτηρίζει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Στρατηγική Πυξίδα» η Τουρκία, κατηγορώντας μάλιστα σαν εμπνευστές της, την Ελλάδα και την Κύπρο.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε οργισμένη ανακοίνωση σχετικά με τη «Στρατηγική Πυξίδα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιλά χωρίς να τις κατονομάσει σε Ελλάδα και Κύπρο όταν αναφέρει συγκεκριμένα «Η Στρατηγική Πυξίδα για την Ανατολική Μεσόγειο και η αναφορά στη χώρα μας φαίνεται ότι καθοδηγήθηκε από δύο μέλη της Ε.Ε. που έχουν μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις στα θαλάσσια σύνορά τους, εις βάρος και με την επίμονη άρνηση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».
Μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως με αυτόν τον τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωσης γίνεται «μέρος του προβλήματος αντί για μέρος της λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο» αλλά και πως «είναι λυπηρό ότι η ΕΕ χάνει την αλήθεια και την πραγματικότητα, βλέποντας μια υποψήφια προς ένταξη χώρα και σύμμαχο του ΝΑΤΟ με μια τέτοια ρηχή προοπτική».
Τι ενόχλησε τόσο την Τουρκία
Το κείμενο της «Στρατηγικής Πυξίδας» μιλά για «μονομερείς ενέργειες σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων έναντι κρατών – μελών». Παράλληλα τονίζεται ότι οι δράσεις μπορούν να οδηγήσουν σε «κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή».
Η «Στρατηγική Πυξίδα» κάνει ακόμα λόγο για «εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού». Παράλληλα αναφέρεται ότι το σύνολο των ενεργειών αυτών «περιλαμβάνονται ρητώς μεταξύ των απειλών και των προκλήσεων οι οποίες επηρεάζουν την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών, τις κρίσιμες υποδομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ακεραιότητα των ευρωπαϊκών συνόρων».
Τι είναι η «Στρατηγική Πυξίδα»
«Στρατηγική Πυξίδα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ονομάζεται το πολυσέλιδο κείμενο που ενέκρινε το Συμβούλιο. Η «Πυξίδα» είναι ένα σχέδιο δράσης για ισχυρότερη πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2030.
Το κείμενο επισημαίνει την ανάγκη για «γρήγορη και στιβαρή δράση σε περιόδους κρίσεων» και χαρακτηρίζεται από το ενωτικό του πνεύμα. Στις 47 σελίδες του κείμενου αναφέρεται ότι «η ΕΕ πρέπει να έχει τα μέσα για να διασφαλίζει τόσο τα συμφέροντα της όσο και να προστατεύει τους πολίτες της».
Ταυτόχρονα τονίζεται η ανάγκη της συνεργασίας με τους εταίρους όπως το ΝΑΤΟ και δίνεται έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια.
Πηγή: Dikaiologitika.gr