Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης
Με αφορμή τις επετειακές αναφορές για τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία, πέραν των ιστορικών προσώπων που πρωταγωνίστησαν στους απελευθερωτικούς αγώνες από την οθωμανική κυριαρχία, αναδείχθηκε και η προσφορά όλων εκείνων των αγωνιστών που έδωσαν την ζωή τους για την απελευθέρωση της πατρίδας.
Μεταξύ όλων αυτών περίβλεπτη θέση κατέχουν οι σύντροφοι του εθνεγέρτη Ρήγα Φεραίου που τον ακολούθησαν σε όλους τους αγώνες του αλλά και στον μαρτυρικό θάνατο. Εις ανάμνηση της σύλληψης του Ρήγα Φεραίου και των συντρόφων του από τις Αυστριακές Αρχές και την παράδοσή τους στους Τούρκους, με επακόλουθο την μαρτυρική τους θυσία, επικαιροποιείται παλαιότερη ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη.
Στην αναμνηστική εκδήλωση τιμήθηκαν οι σύντροφοι του Ρήγα, Ευστράτιος Αργέντης από τη Χίο, τα αδέρφια Ιωάννης και Παναγιώτης Εμμανουήλ από την Καστοριά, ο Αντώνιος Κορωνιός από τη Χίο, ο Θεοχάρης Τορούντζιος από τη Σιάτιστα, ο Ιωάννης Καρατζάς από την Κύπρο και ο Δημήτριος Νικολίδης από τη Ζίτσα Ιωαννίνων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κεντρική αίθουσα της Βιέννης κοντά στο ιστορικό ελληνικό καφενείο, το ελληνικό σχολείο και το σπίτι όπου διέμενε ο Ρήγας, με την παρουσία Ιατρικής Αντιπροσωπείας από την Ελλάδα στην οποία συμμετείχε ο Εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Αναστάσιος Βασιάδης Κεντρικός ομιλητής της διοργάνωσης ήταν ο διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Βιέννης και διεθνούς κύρους ιστορικός ερευνητής Πολυχρόνης Ενεπεκίδης ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Αναζητώντας στη Βιέννη τα ίχνη του Ρήγα και των συντρόφων του», αποδίδοντας ιδιαίτερη τιμή στους Ασκληπιάδες συντρόφους του Ρήγα, τον Ιατρό Δημήτριο Νικολίδη από την Ζίτσα και τον Καστοριανό φοιτητή Ιατρικής Ιωάννη Εμμανουήλ.
Με παρουσίαση εμπεριστατωμένων στοιχείων, προϊόν μακροχρόνιας έρευνας, με γλαφυρότητα και με την άνεση του πνευματικού ταγού, ο Πολυχρόνης Ενεπεκίδης πάντα εναργής παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, παρουσίασε το χρονικό της σύλληψης του Ρήγα και των συντρόφων του, ενώ αφιέρωσε σημαντικό μέρος της ομιλίας του στην Ελληνική Ιατρική Παράδοση της Βιέννης και τα παγκοσμίως αναγνωρισμένα επιστημονικά επιτεύγματα των Ελλήνων Ιατρών της Αυστριακής πρωτεύουσας.
Αναφερόμενος στο χρονικό της εποχής ο Πολυχρόνης Ενεπεκίδης μετέφερε το ακροατήριο στην Τεργέστη, όπου τον Δεκέμβριο του 1797 ο Ρήγας Φεραίος συνελήφθη από τις αυστριακές αρχές, με επαναστατικό υλικό στις αποσκευές του, ενώ ετοιμάζονταν να ταξιδέψει στην Ελλάδα και μεταφέρθηκε στην Βιέννη, όπου ήδη είχαν συλληφθεί οι σύντροφοί του. Μετά από συνεχείς ανακρίσεις και βασανιστήρια στα οποία υπέβαλλαν τους κρατουμένους, οι Αυστριακοί υπέκυψαν στις αξιώσεις του Σουλτάνου και παρέδωσαν τον Ρήγα και επτά συντρόφους του, στον καϊμακάμη του Βελιγραδίου.
Στις 24 Ιουνίου το 1798 ο Ρήγας και οι σύντροφοί του εγκλείστηκαν στον πύργο Νεμπόϊσα όπου εκτελέστηκαν με στραγγαλισμό και τα σώματά τους ρίχτηκαν στον Δούναβη. Ο ομιλητής αφιερώνοντας την ομιλία του στους Ασκληπιάδες συντρόφους του Ρήγα, Δημήτριο Νικολίδη και Ιωάννη Εμμανουήλ, περιέγραψε τις προσωπικότητές τους με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο.