Ως έναν αυτοκινητόδρομο χωρίς εξόδους, χαρακτήρισε την νεφρική νόσο ο ειδικός νεφρολόγος της μονάδας χρόνιας αιμοκάθαρσης «Ευαγγελισμός» της Βέροιας και υπεύθυνος ιατρός του Νεφρολογικού Ιατρείου «Ευαγγελισμός», κ. Χάρης Λουτράδης, μιλώντας στην εκπομπή «πρωινές σημειώσεις» της Σοφίας Γκαγκούση, στον ΑΚΟΥ 99,6, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νεφρού. Εννοώντας, ότι εάν μπεις, δεν υπάρχει έξοδος μέχρι να φτάσεις στο τέλος του δρόμου. Κι αυτό, διότι πρόκειται για μία «βουβή» ασθένεια που δεν σε προειδοποιεί και όπως, επί το γλαφυρότερο είπε ο κ. Λουτράδης, οι νεφρικές παθήσεις είναι ο «σιωπηλός δολοφόνος» καθώς στα πρώιμα στάδια τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια και σχεδόν δεν το καταλαβαίνει κάποιος. Και ξαφνικά επισκέπτεται ένα γιατρό και του ανακοινώνει ότι πάσχει από το νόσημα. Σύμφωνα με τον νεφρολόγο, κάποια συμπτώματα που εμφανίζονται σε πολύ προχωρημένο βαθμό είναι επίσης γενικά που μπορεί να αποδοθούν και σε άλλες παθήσεις.
Ωστόσο, εάν κάποιος ανήκει σε ομάδες ανθρώπων που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, τότε θα πρέπει να φροντίσει να έχει μία αξιολόγηση από νευρολόγο. Δηλαδή, όσοι έχουν αρτηριακή υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη, δύο νοσήματα που καλπάζουν στον δυτικό κόσμο και σχετίζονται άμεσα με τη νεφρική νόσο, οι παχύσαρκοι, όσοι έχουν οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οικογενειακό ιστορικό νεφροπάθειας αλλά και οι καπνιστές, αφού το κάπνισμα είναι πολύ βασικός αρνητικός παράγοντας στις νεφρικές παθήσεις.
Το 10% των ανθρώπων στη γη εμφανίζει κάποια τέτοια πάθηση και πάνω από οκτώ στους δέκα δεν γνωρίζει καν ότι έχει πρόβλημα με τους νεφρούς, πρόσθεσε ο κ. Λουτράδης, επισημαίνοντας ότι την Ελλάδα, περίπου 250 με 300 ασθενείς κάθε χρόνο καταλήγουν σε μονάδες για αιμοκάθαρση.
Κάτι, που είναι μεν αναγκαίο κακό για τον ασθενή, αλλά υπάρχουν πάντα τρόποι που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να μην φτάσει μέχρι εκεί…