-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, Αποστολίδης
Μία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και άλλων πυρηνόκαρπων, μπαίνει στην ατζέντα των εμπλεκόμενων φορέων, επαγγελματιών και αγροτών σε Ημαθία, Πέλλα και άλλους νομούς της Μακεδονίας, προκαλώντας αβεβαιότητα και ερωτηματικά για την φετινή χρονιά.
ΕΚΕ: Επιστροφές φορτίων και ανησυχία πληρωμών
Για δύο ειδών συνέπειες, άμεσες και έμμεσες που αναμένονται στη συνέχεια, έκανε λόγο μιλώντας στο «Λαό», ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Κώστας Αποστόλου. «Οι άμεσες αφορούν στο ότι έχουν πλέον σταματήσει οι φορτώσεις ενώ κάποια φορτία που είχαμε στους δρόμους, πάνω από 10-15, τα επιστρέφουν, διότι, όπως καταλαβαίνετε, στην Ουκρανία με τον πόλεμο είναι αδύνατον να παραληφθούν και στη Ρωσία υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις πληρωμές. Έχουμε μεγάλη ανησυχία για τα εμπορεύματα που ήδη έχουν παραληφθεί στη Ρωσία, τα οποία όμως πρέπει να δούμε πώς θα πληρωθούν καθώς το τραπεζικό σύστημα με το swift έχει πέσει και την ίδια ώρα η υποτίμηση στο ρούβλι προφανώς καθιστά πολύ δύσκολες έως αδύνατες τις πληρωμές από τους πελάτες. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολα θα μαζευτούν τα χρήματα…», επισημαίνει ο κ. Αποστόλου.
Δεν είναι όμως μόνο αυτά. «Υπαρκτός ο φόβος, μακροπρόθεσμα αλλά ουσιαστικά, μήπως λόγω του πολέμου η Ρωσία διευρύνει το εμπάργκο και στα δικά μας προϊόντα μεταποίησης που δεν ήταν μέσα μέχρι στιγμής και από την άλλη, έτσι κι αλλιώς λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες στην Ουκρανία, στη Λευκορωσία και στη Ρωσία, βλέπουμε να ελαχιστοποιούνται οι εξαγωγές, ακόμα κι αν ομαλοποιηθεί η κατάσταση» προσθέτει ο πρόεδρος της ΕΚΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, αυτό αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την κομπόστα, διότι όπως εξηγεί «αυτές οι χώρες παίρνουν περίπου 5.000 τόνους κομπόστας, που μπορεί να μην είναι τεράστιο το νούμερο, αλλά είναι πολύ σημαντικό στον συμπυκνωμένο χυμό που παίρνουν και που ξεπερνά ετησίως σε ποσότητα τους 10.000 τόνους μέσο όρο, από τους 25.000 – 30.000 που είναι το σύνολο των εξαγωγών. Μιλάμε δηλαδή για το 1/3 της παραγωγής. Και ότι παίρνουν από μας σε χυμό και σε κομπόστα, προέρχεται από 40.000 περίπου πρώτης ύλης που μεταποιούμε. Δεδομένου οτι συνήθως μεταποιούμε περίπου 400.000 τόνους ροδάκινο, οι 40.000 τόνοι αποτελούν το 1/10, που είναι ένα σημαντικό ποσοστό».
«Η Ουκρανία ήταν ένας από τους μεγάλους προορισμούς»
Με μελανά χρώματα παρουσιάζει τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία για την περιοχή μας, ο κ. Στέφανος Αποστολίδης, ιδιοκτήτης μονάδας μεταποίησης και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας. Όπως αναφέρει, η Ουκρανία ήταν ένας από τους μεγάλους προορισμούς, το καλοκαίρι, για ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα, αφού έπαιρνε περίπου 50.000 τόνους από την Ημαθία και την Πέλλα. Επιπρόσθετα «έφευγαν» από τους δύο νομούς, 67.000 περίπου τόνοι (μετά το εμπάργκο στη Λευκορωσία) και σε αρκετές περιοχές της νότιας και ανατολικής Πολωνίας, τα οποία μεταπωλούνταν σε Ουκρανία και Ρωσία. «Ωστόσο, μετά τις τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις με τον πόλεμο, θα έχουμε τεράστιες επιπτώσεις», τονίζει ο κ. Αποστολίδης.
Αρνητικό διαφαίνεται το πρόσημο για το 2022
Μιλώντας με αριθμούς και στοιχεία, (βλ. πίνακα) σχετικά με τις εξαγωγές και τις Αγορές στην Ουκρανία ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Πυρηνοκάρπων, Χρήστος Γιαννακάκης, βάζει ένα αρνητικό πρόσημο στο 2022 συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, καθώς δεν υπάρχει πλέον Αγορά λόγω του πολέμου, για να διατεθούν και να καταναλωθούν τα προϊόντα.
Οι άνθρωποι εκεί έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο, τι ελπίδες να υπάρχουν για το καλοκαίρι; Που θα πάνε τα προϊόντα, αναρωτιέται, εκτιμώντας πως και οι προβλέψεις έχουν ένα στοιχείο αβεβαιότητας, ακόμα και για την τοπική παραγωγή που «τρέμει» τους (ήδη εμφανιζόμενους σε κάποιες πρώιμες ποικιλίες) παγετούς του Μαρτίου, αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων χρόνων που μειώνουν την ποσότητα της παραγωγής. Από την άλλη, τίθεται και η παράμετρος ότι οι συνεχείς ζημίες στην αγροτική παραγωγή, μειώνουν και τα χρηματικά διαθέσιμα του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται άλλου είδους κίνδυνοι.
Αναμένονται μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και αγροτικό τομέα
Το θέμα απασχόλησε μεταξύ άλλων και την σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο Επιμελητήριο Ημαθίας, παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλου, βουλευτών Ημαθίας-Πέλλας, συνεταιριστών και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης των δύο νομών.
Μάλιστα, εντός των ημερών αναμένονται ανακοινώσεις με μέτρα στήριξης και ευνοϊκές ρυθμίσεις – διατάξεις, για τον αγροτικό τομέα.
Σοφία Γκαγκούση