Λόγω των αυξήσεων-φωτιά στα καύσιμα… Κώδωνα κινδύνου κρούουν και οι βενζινοπώλες της Βέροιας

Λόγω των αυξήσεων-φωτιά στα καύσιμα… Κώδωνα κινδύνου κρούουν και οι βενζινοπώλες της Βέροιας

-Σε κατάσταση νευρικού κλονισμού η Αγορά και σε σύγχυση τα πρατήρια

Μια πραγματική κούρσα τιμών παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό με καθημερινές σχεδόν αυξήσεις – φωτιά στα καύσιμα, με την απλή αμόλυβδη να έχει ήδη ξεπεράσει τα δύο ευρώ, το diesel να κινείται περίπου στο 1,97 και το πετρέλαιο θέρμανσης να ξεπερνάει το 1,55 ευρώ, ως συνέπεια της ενεργειακής κρίσης αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία με όλα τα επακόλουθα.

Οι Πρατηριούχοι και έμποροι καυσίμων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας ότι ότι αν δεν γίνουν παρεμβάσεις, θα αρχίσουν να τραβάνε χειρόφρενο τα αυτοκίνητα.

Σε επικοινωνία με βενζινοπώλες της Βέροιας, ζητήσαμε να μας δώσουν, ενδεικτικά,  μια εικόνα της κατάστασης σε τοπικό επίπεδο, καθώς, τις επιπτώσεις καλούνται να «πληρώσουν» τόσο οι ίδιοι, όσο και οι πελάτες τους.

Η πρατηριούχος Κική Σιδηροπούλου, μας μίλησε για τις αυξήσεις στα καύσιμα που  αφορούν την παγκόσμια Αγορά και «έχουν φέρει την αγορά σε κατάσταση νευρικού κλονισμού και τα πρατήρια σε σύγχυση», όπως είπε. «Πουλάμε ακριβά γιατί αγοράζουμε ακριβά… Κι αυτό ο κόσμος μπορεί να το διαπιστώσει από τις τιμές ΔΕΠ στη σελίδα του υπουργείου που είναι προσβάσιμες καθημερινά σε όλους», τόνισε μεταφέροντας την εκτίμηση ότι από σήμερα θα αρχίσει να φαίνεται μία καθοδική τάση στις τιμές.

«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι όντως θα είναι έτσι. Ο κόσμος δεν θα πρέπει να παρεξηγεί τα ακριβά πρατήρια διότι είναι πρατήρια που δουλεύουν και αγοράζουν καθημερινά καύσιμα τα οποία προσπαθούν να προσαρμόσουν στην αγορά. Ο κόσμος θα πρέπει να υποψιάζεται τα φθηνά πρατήρια και να μην είναι ανυποψίαστος λόγω της χαμηλότερης τιμής. Σίγουρα ανάμεσα στο εμπόριο και την πώληση υπάρχει κι ένα κέρδος… Το υπόλοιπο είναι αθέμιτο, όπως είναι αθέμιτος ανταγωνισμός το να πουλάω και πολύ ακριβά, όχι μόνο πολύ φθηνά», πρόσθεσε. Εάν λοιπόν έχουν πτωτικές τάσεις οι τιμές των καυσίμων, τα υγιή πρατήρια θα αρχίσουν να κατεβάζουν κι αυτά τις τιμές τους, λέει. Απαντώντας στην ερώτηση, γιατί την ημέρα που καταγράφεται πτώση της τιμής, αυτή δεν μειώνεται στα πρατήρια, εξήγησε πως όλοι οι πρατηριούχοι αγοράζουν με τιμή προηγούμενης ημέρας και πουλάνε με την «χθεσινή» τιμή αγοράς.  «Εάν όμως  αγοράσουν με την σημερινή τιμή και σε δυο μέρες κατέβει και δεν μειωθεί η τιμή στο βενζινάδικο, τότε ο κόσμος μπορεί να παραπονεθεί», σημειώνει. Η κα Σιδηροπούλου επεσήμανε επίσης ως είδηση για την περιοχή, το γεγονός ότι εγκρίθηκε με την συμβολή και του ημαθιώτη υφυπουργού η πρόταση προς την  ΔΕΠΑ, να γίνει το πρατήριο σημείο φυσικού αερίου, λόγω και της  κομβικής του θέσης.

Ο κ. Στ. Αθανασιάδης χαρακτήρισε τρομερές τις αυξήσεις, τη στιγμή που η αμόλυβδη ξεπέρασε τα 2 ευρώ και το πετρέλαιο το 1,960. «Από σήμερα, μαθαίνουμε ότι αναμένεται  μία ελάχιστη πτώση στην τιμή και από Δευτέρα θα έχουμε καλύτερη εξέλιξη και καθοδική πορεία των τιμών. Πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή αυτό το ράλι προς τα πάνω…», λέει  υπογραμμίζοντας την αισθητή μείωση της κίνησης στα πρατήρια. Ο κόσμος φουλάρει; ρωτήσαμε και απάντησε χαμογελώντας,  ότι είναι συχνό πλέον το φαινόμενο να βάζει για 5 ή 10 ευρώ βενζίνη. Υπήρξαν περιπτώσεις που ζητούσαν να τους βάλουν μέχρι και 2 ή 3 ευρώ, ίσα να κάνουν ένα χιλιόμετρο για να πάνε μέχρι τη δουλειά τους. «Αν συνεχιστεί αυτό θα βλέπουμε παρατημένα αυτοκίνητα στο δρόμο, τι να κάνει ο κόσμος να ταΐσει την οικογένειά του να βάλει βενζίνη;» προσθέτει.

Η πρατηριούχος κα Καραβασιλειάδου, απάντησε με ερώτηση, στην ερώτηση των υψηλών τιμών: «Τι να σας πρωτοπώ; Έχουμε εμφανή πτώση πωλήσεων και συρρίκνωση της αγοράς. Ο κόσμος ακολουθεί μια κούρσα καυσίμων, όπου η μέση τιμή έχει φύγει πάνω και από 2 ευρώ και ο κόσμος τα έχει χαμένα. Δεν φουλάρει πλέον, βάζει λιγότερη βενζίνη και ισχύει όντως  αυτό το γνωστό, 20 ευρώ έβαζα 20 θα βάλω». Τονίζει τέλος ότι  αυτό που θα μπορούσε να διευκολύνει τον κλάδο τους και κατ΄ επέκταση τους καταναλωτές, είναι η μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα και του  ειδικού φόρου κατανάλωσης. «Και τα δύο είναι πολύ σημαντικά για μας», καταλήγει.

Σοβαρό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων…

Εν τω μεταξύ, ανοικτό άφησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά υψηλών τιμών στα καύσιμα. «Έχουμε επίγνωση της πραγματικότητας, έχουμε εικόνα του πόσο επιβαρύνονται τα νοικοκυριά και προσπαθούμε να βρούμε και να εξαντλήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο και πιθανότατα να υπάρχουν και άλλα μέτρα, άλλες παρεμβάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ, σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης ως προς την λήψη μέτρων για τα καύσιμα. 

Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις  για τους 27 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τους 27 Βρεφονηπιακούς...

Συνεχίζεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης σε ηλικία 87...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Τετάρτη 3 Ιουλίου...

Πέντε Νέοι Πτυχιούχοι του Δημοτικού Ωδείου Νάουσας

Πέντε Νέοι Πτυχιούχοι του Δημοτικού Ωδείου Νάουσας

Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκαν στην Εστία...

"Έφυγε" ο Χρήστος Παπαδόπουλος στα 95

Ένας από τους γνωστούς επαγγελματίες της Βέροιας, ο...

Ξεκίνησε η Α’ Περίοδος της «Φιλοξενίας Δοβρά 2024»

Ξεκίνησε η Α’ Περίοδος της «Φιλοξενίας Δοβρά 2024»

Την Τρίτη 2 Ιουλίου το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος...

Τάσος Μπαρτζώκας:  Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση στους αγρότες για ζημιές  σε θερμοκήπια και φωτοβολταϊκά  από φυσικές καταστροφές

Τάσος Μπαρτζώκας: Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση...

Από το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Τάσου...

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 3/7 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 3/7 του Δημοτικού Συμβουλίου...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας,...

Θανάσιμος τραυματισμός 85χρονου από  Τροχαίο στην Αλεξάνδρεια

Θανάσιμος τραυματισμός 85χρονου από Τροχαίο στην...

Την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 και ώρα 11:05 περίπου, στην...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...