-ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Η τιμή του ρεύματος πέφτει, επειδή αυξήθηκαν οι λιγνίτες
-Μόνο ως στρατηγική εφεδρεία η λειτουργία τους, τονίζει το Υπουργείο
Έντονη είναι η ανησυχία για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ευρώπη αλλά και στη στη χώρα μας η οποία έχει πληγεί ακόμα περισσότερο από τη διεθνή αύξηση των τιμών της ενέργειας, αφού σύμφωνα με διεθνή στοιχεία η Ελλάδα έχει τις ακριβότερες τιμές ρεύματος χονδρικής στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα.
Η κυβέρνηση δέχεται κριτική για το θέμα αυτό, καταλογίζοντάς της βεβιασμένες κινήσεις σε σχέση με την απολιγνιτοποίηση της χώρας και έλλειψη καλού σχεδιασμού, ως προς τις συνέπειες από την διακοπή των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη στη Δ. Μακεδονία, χωρίς προηγουμένως να εξασφαλιστεί η αντικατάσταση της χαμένης ενέργειας από λιγνίτη, με ενέργεια προερχόμενη από Ανανεώσιμες Πηγές, όπως τα αιολικά πάρκα.
«Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ όμως, η οποία συνέβη ακριβώς τη χειρότερη στιγμή, έδωσε το τελειωτικό κτύπημα, ανοίγοντας τον δρόμο για το ράλι της ανόδου των τιμών, παρά τις διαβεβαιώσεις περί φτηνότερων τιμών ρεύματος, τις οποίες «διέψευσε» η παρούσα ενεργειακή κρίση.
ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Κατά πολύ φθηνότερες
οι λιγνιτικές μονάδες από
αυτές του Φυσικού Αερίου
Ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, με ανάρτησή του πριν από δυο ημέρες στο Facebook έκανε γνωστό ότι πέφτει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα επειδή αυξήθηκαν -επιτέλους- οι λιγνίτες στο ενεργειακό μείγμα. Αναφέρει συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:
«Επειδή υπάρχουν ακόμη δύσπιστοι, καχύποπτοι, αρνητές αλλά και διαστροφείς της πραγματικότητας, γι’ αυτούς όλους η αντικειμενικότητα των στοιχείων παραμένει πάντα απηνής. Σήμερα στις 14.00 μ.μ. η Οριακή Τιμή Συστήματος, δηλαδή η τιμή χονδρικής με την οποία αγοράζουν οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι 99,21 €/MWh. Η τιμή αυτή είναι η μικρότερη που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό γιατί τη συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας οι μονάδες Φυσικού Αερίου έχουν την ελάχιστη παραγωγή ενέργειας ενώ οι λιγνίτες που το προηγούμενο χρονικό διάστημα συμμετείχαν στο ενεργειακό μείγμα με ποσοστά κάτω του 10% τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν ανέβει πάνω από 20% ενώ σήμερα αγγίζουν το 30%.
Επομένως η τιμή ουσιαστικά διαμορφώνεται από τους λιγνίτες και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πέφτει κάτω από 100 €/MWh όταν η συμμετοχή του εισαγόμενου φυσικού αερίου μειώνεται και η παραγωγή ενέργειας από ελληνικό λιγνίτη αυξάνεται. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα και μάλιστα με όρους αγοράς ότι οι λιγνιτικές μονάδες είναι κατά πολύ φθηνότερες από τις μονάδες Φυσικού Αερίου. Αν μάλιστα η συγκυρία που ζούμε κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα το κέρδος από την λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων θα είναι αμύθητο για τον ελληνικό λαό. Με τη σημαντική αύξηση της συμμετοχής των ελληνικών λιγνιτικών μονάδων μετά από πολύ καιρό είμαστε οι φθηνότεροι στην Ευρώπη εξαιρουμένης της Πολωνίας (λόγω λιγνιτών) και των Σκανδιναβικών Χωρών. Για μια ακόμη φορά λέμε: Είναι εθνική επιταγή η Πτολεμαΐδα V να μπει σύντομα στο σύστημα ως μονάδα καύσης λιγνίτη. Θα είναι έγκλημα να μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου».
Αδ. Γεωργιάδης: Δουλεύουν
στο φουλ οι λιγνιτικές μονάδες
Την ίδια στιγμή από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση της ιστορίας και πρόσθεσε ότι αυτή η κατάσταση των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, δεν αντιμετωπίζεται από ένα κράτος μόνο του και χαρακτήρισε λαϊκισμό τους ισχυρισμούς πως η τιμή στην ενέργεια αυξήθηκε στη χώρα μας γιατί έχουν κλείσει οι λιγνιτικές μονάδες. Εξήγησε ότι εκτός από μια μονάδα στην Καρδιά Αμυνταίου που έκλεισε το 2018, όλες οι άλλες λιγνιτικές μονάδες, δουλεύουν στο φουλ.
Ο ίδιος τόνισε ότι η απόφαση Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση αφορά το κλείσιμό τους το 2023 και δεν μπορεί κάτι που είναι να γίνει τότε, να επηρεάζει την τιμή τον Μάρτιο του 2022.
Σκρέκας: Αυτή είναι η αιτία, που «δεν δουλεύουν φουλ
οι λιγνιτικές μονάδες
της ΔΕΗ»
Η κυβέρνηση παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην πράσινη μετάβαση η οποία είναι η μόνη λύση για αυτό που βιώνουμε σήμερα, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας χθες σε εκδήλωση του ΣΕΒ. «Αν είχε υλοποιηθεί μερικά χρόνια πριν, αν οι ΑΠΕ συμμετείχαν σήμερα κατά 60 – 70% στην ηλεκτροπαραγωγή που είναι ο στόχος για το 2030, σήμερα θα είχαμε πολύ χαμηλότερες τιμές ενέργειας», τόνισε ο υπουργός.
Απέναντι στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε και έκλεισε τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ» απάντησε λέγοντας ότι «κατά τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ από λιγνίτη μειώθηκε κατά 50%. Από 19.000 ΜWh το 2015 μειώθηκε στις 10.000 MWh. Τα οκτώ από τα δώδεκα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ αποσύρθηκαν πριν από το 2019» και ότι επενδύθηκαν 60 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση και βελτίωση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ενώ τα τρία χρόνια της κυβέρνησης της ΝΔ έχουν επενδυθεί 80 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία και των τελευταίων λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ ώστε να μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια».
Παρατήρησε πως ακόμα και σήμερα που η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτιναχθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, το μεταβλητό κόστος για τις τρεις από τις έξι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ έφτανε μέχρι τα 215 ευρώ/ΜWh, όταν τα καινούρια εργοστάσια φυσικού αερίου της ΔΕΗ και οι υπόλοιπες αποδοτικές μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών και κάποιες ημέρες και ώρες της ημέρας έχουν μεταβλητό κόστος που προσεγγίζει τα 153 ευρώ/ MWh.
Αυτή είναι και η αιτία, εξήγησε, που «δεν δουλεύουν φουλ οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και προτιμώνται άλλες μονάδες όπως αυτές του φυσικού αερίου ή των ΑΠΕ που, ειδικά αυτές, έχουν πέντε φορές μικρότερο κόστος».
Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις;
Από τις δηλώσεις Γεωργιάδη και Σκρέκα διαφαίνονται δυο διαφορετικές προσεγγίσεις για τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, ενώ «για διαστρέβλωση της πραγματικότητας με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων αναφορικά με το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη από την Αξιωματική Αντιπολίτευση» κάνει λόγο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργου Αδαμίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι η αύξηση της χρήσης του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα (από 10% στο 30%) είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στα 99,1 ευρώ/MWh στις 8 Μαρτίου.
Υπουργείο: «Στρατηγική εφεδρεία
οι λιγνιτικές μονάδες …»
«Οι λιγνιτικές μονάδες που έχουν απομείνει, χρειάστηκε να επιστρατευθούν προκειμένου να αντιμετωπισθούν βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι μείωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας, σε συνέχεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της γενικότερης κρίσης που αυτή προκάλεσε. Συγκεκριμένα, κατόπιν σχετικής απόφασης της ελληνικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, αποφασίστηκε η λειτουργία όλων των διαθέσιμων λιγνιτικών εργοστασίων το τριήμερο 5-7 Μαρτίου, έως ότου αφιχθούν στη Ρεβυθούσα στις 7 Μαρτίου τρία προγραμματισμένα φορτία LNG για αναπλήρωση των μειωμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου. Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι οι λιγνιτικές μονάδες λειτούργησαν προσωρινά και εκτάκτως έπειτα από εντολή των αρμόδιων φορέων, ως στρατηγική εφεδρεία για τη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας του ενεργειακού συστήματος και όχι για οικονομικούς λόγους. Η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων ως στρατηγική εφεδρεία, επιβεβαιώνει την πάγια θέση και τα σχετικά αιτήματα της ΔΕΗ προς τους αρμόδιους Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς φορείς ότι οι λιγνιτικές μονάδες μπορούν να συνεισφέρουν στην ασφάλεια εφοδιασμού σε μια σύντομη μεταβατική περίοδο», καταλήγει το Υπουργείο.