Γράφει ο
Αναστάσιος
Βασιάδης
Ο πόλεμος που σοβεί στην Ουκρανία με τις συνέπειες του, είναι αναμενόμενο να κυριαρχεί στην καθημερινή ειδησεογραφία και να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, σε βαθμό ώστε να παραμερίζονται από την επικαιρότητα άλλα κρίσιμα ζητήματα, ακόμα και αυτό τις επιδημικής κρίσης του κορωνοϊού, της οποίας παρεμπιπτόντως προαναγγέλλεται η λήξη, παρά τα πολλαπλά νέα κρούσματα, τις νοσηλείες στις μονάδες εντατικής θεραπείας και τους θανάτους που ανακοινώνονται καθημερινά. Αναπόφευκτα σε δεύτερη μοίρα ενδιαφέροντος περνούν και τα καθημερινά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, όπως οι διαφαινόμενες νομοθετικές εξελίξεις στην Υγεία, η υπέρμετρη άνοδος του τιμαρίθμου που εξουθενώνει τα εισοδήματα των πολιτών, οι ακραίες εκδηλώσεις εγκληματικότητας, οι συνέπειες των έντονων καιρικών φαινομένων και βεβαίως η διαρκής κοινωνική απειλή της διακίνησης και χρήσης των ναρκωτικών ουσιών. Το ζήτημα των ναρκωτικών ουσιών επανέρχεται στην δημοσιότητα μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις, για κατασχέσεις ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών και σχετικών εξοπλισμών που ανευρίσκονται, καθώς και συλλήψεις προσώπων τα οποία φέρονται ως κάτοχοι και διακινητές.
Οι ανακοινώσεις διά αυτές τις συλλήψεις καθώς και οι κατασχέσεις των υλικών από τις διωκτικές αρχές, δείχνουν ότι το όλο φαινόμενο εξακολουθεί να βρίσκεται σε έξαρση παρά την μονοπώληση του γενικότερου ενδιαφέροντος από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις γενικότερες συνέπειες του. Οικογένειες που στα μέλη τους συμπεριλαμβάνονται χρήστες–ασθενείς εξακολουθούν να ανεβαίνουν σιωπηρά το δικό τους «Γολγοθά», καθώς αναζητούν με αγωνία κάποια δομή απεξάρτησης, που θα μπορούσε ίσως τους βοηθήσει.
Το γεγονός ότι η επιδημική κρίση έχει υποβαθμίσει πολλές από αυτές τις λειτουργίες, δείχνει και την δραματικότητα του ζητήματος, καθώς ο κορονοϊός πλήττει σκληρότερα τους χρήστες ναρκωτικών και τους εξαρτημένους από αυτά. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους είναι ότι η διάδοση των ναρκωτικών εξακολουθεί να αποτελεί κοινωνική απειλή, παρά την επιδημική κρίση και παρά την επικαιρότητα του πολέμου στην Ουκρανία που μονοπωλεί την επικαιρότητα.
Η πρόληψη αποτελεί προφανώς την πιο ασφαλή μέθοδο για τον περιορισμό του απειλητικού κοινωνικού φαινομένου. Η ενημέρωση σε επίπεδο οικογένειας, σχολείου και κοινωνικών φορέων, αποτελεί την ασφαλέστερη πρόληψη, η οποία επιβάλλεται να συστηματοποιηθεί και να αποτελέσει βασικό μέλημα εκπαίδευσης των νέων, ανεξάρτητα από τις συντρέχουσες καταστάσεις. Με την συστηματική και αποτελεσματική πρόληψη σίγουρα θα ελεγχθεί και θα περιοριστεί το απειλητικό φαινόμενο. Η επιδημική κρίση όμως που έχει οδηγήσει το Σύστημα Υγείας στα όρια του, αναδεικνύει και το πρόβλημα όσων ήδη ακολουθούν τον αδιέξοδο δρόμο των ναρκωτικών και δεν είναι λίγοι. Όπως συμβαίνει με όλους τους πάσχοντες από διάφορες ασθένειες, οι οποίοι υφίστανται τις συνέπειες της ουσιαστικής μετατροπής του χαρακτήρα των νοσηλευτηρίων λόγω της επιδημικής κρίσης, οι χρήστες των ναρκωτικών ουσιών είναι πρώτα από όλα ασθενείς και έχουν ανάγκη θεραπείας.
Αυτή η αναγκαιότητα έχει αναδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν και προβάλλει κάθε μέρα και επιτακτικότερα. Οι αρχές, οι παράγοντες του τόπου και οι φορείς οφείλουν να συντονίσουν ουσιαστικά τις δράσεις τους και να κινητοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Όσο και αν το Υγειονομικό Σύστημα εξακολουθεί να συμπιέζεται δραματικά συνεπεία της επιδημικής κρίσης, οι Δομές Υγείας εξακολουθούν να υφίστανται και να αποδίδουν, χάρις στην μέχρι αυτοθυσίας προσφορά των λειτουργών τους. Εις ότι αφορά όμως την πρόληψη και αποτροπή στη χρήση ναρκωτικών και την απεξάρτηση από αυτά, παραμένει εμφανές κενό, το οποίο θα αναδειχθεί περισσότερο όταν επανέλθει η κανονικότητα στις κοινωνίες. Μέχρι τότε επιβάλλεται να προωθηθεί το αναγκαίο νομοθετικό και οργανωτικό έργο, ώστε να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα και να εξαλειφθεί αυτό το απειλητικό κοινωνικό φαινόμενο.