Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) αποτελεί ημέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών, οι οποίες με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους έγραψαν ιστορία. Κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου.
Για πρώτη φορά θεσπίστηκε το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας. Η ιστορική διαδρομή της συγκεκριμένης εορτής, ωστόσο, δεν ξεκινά με την υιοθέτησή από τον ΟΗΕ το 1977.
Στην ουσία, πρωτογιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη, ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, κατόπιν εισήγησης της Τερέζα Μαλκίελ, σε ανάμνηση μιας μεγάλης διαδήλωσης έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι ημέρα ευαισθητοποίησης και αφύπνισης για τα δικαιώματα των γυναικών, την αναγνώριση της συνεισφοράς τους και την αφοσίωση στις προσπάθειες ενδυνάμωσής τους.
Ο ρόλος της γυναίκας πολλαπλός, σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη, επιστήμων, αγρότισσα, νοικοκυρά. Οι γυναίκες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να καταφέρουν πολλά, έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητες τους.
Το 2021, και δυστυχώς συνεχίζεται, ήταν μία χρονιά στην χώρα μας με πολλά αποτρόπαια εγκλήματα εις βάρος των γυναικών.
Οι γυναίκες είναι εύκολα θύματα, καταγγέλλουμε την έμφυλη βία κάθε μορφής, από όπου και αν προέρχεται και δυστυχώς δεν ξεχωρίζει κοινωνικό η μορφωτικό επίπεδο.
Δυστυχώς η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη χώρα μας στιγματίζεται από το χαμό 17 γυναικών, που μέσα στο 2021 έχασαν τη ζωή τους, καθώς υπήρξαν θύματα εγκληματικής ενέργειας από μέρους των συντρόφων τους, θύματα γυναικοκτονίας όπως συνηθίζεται να λέμε.
Οι γυναίκες εξακολουθούν να κάνουν τις δουλειές που κανείς δεν βλέπει. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να εστιάσει στην ισότητα των φύλων και στο πλήγμα που έχει δεχθεί λόγω της πανδημίας.
Ο εγκλεισμός στο σπίτι λόγω της πανδημίας και η τηλεργασία έχουν οδηγήσει σε συγκρούσεις μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Οι γυναίκες εξακολουθούν να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της μη αμειβόμενης εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων μελών της οικογένειας.
Το χάσμα μεταξύ των φύλων διευρύνθηκε λόγω της κρίσης του κορονοϊού και η δυσκολία εύρεσης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής έχει επιβαρύνει σημαντικά την ψυχική υγεία των γυναικών.
Οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται μεταξύ των χαμηλόμισθων στα περισσότερα κράτη μέλη και στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης, ο οποίος έχει υποστεί ιδιαίτερη πίεση.
Η κύρωση της σύμβασης 190 για έναν κόσμο εργασίας χωρίς βία και παρενόχληση ΔΥΣΤΥΧΩΣ έχει μείνει στη χαρτιά.
Με το βλέμμα στραμμένο στις γυναίκες της Ουκρανίας, που αυτήν την περίοδο δίνουν τη δική τους μάχη για να διασώσουν τις οικογένειές τους, είτε μένοντας στις εμπόλεμες ζώνες προστατεύοντας τα παιδιά τους στα καταφύγια, είτε φεύγοντας με αυτά αγκαλιά για κάποιο δύσκολο προσφυγικό ταξίδι, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα, αποκτά ακόμη μεγαλύτερο συμβολισμό και αναδεικνύει τον πολυδιάστατο ρόλο της σύγχρονης γυναίκας και τον αδιάκοπο αγώνα της σε μία κοινωνία που συνεχώς μεταβάλλεται.
Σήμερα τιμούμε τους διαχρονικούς αγώνες των γυναικών. Κι αυτό, θα αποκτήσει νόημα όταν θα σταματήσουμε να περιμένουμε ΜΟΝΟ λουλούδια.