Ολοκληρώθηκαν, μετά από περίπου 7 ώρες, οι χθεσινές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας, με τις προσδοκίες για κατάπαυση του πυρός, πριν από τη συνάντηση, να είναι περιορισμένες.
Σύμφωνα με τα ρωσικά, όσο και ουκρανικά κρατικά ΜΜΕ, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών έγιναν στην περιοχή Γκόμελ της Λευκορωσίας.
Θα ακολουθήσει και νέος γύρος
Σύμφωνα με τον επικεφαλής σύμβουλο του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, οι δύο αντιπροσωπείες αναχώρησαν για τις πρωτεύουσές τους, προκειμένου να υπάρξουν διαβουλεύσεις και στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, οι δύο πλευρές προσδιόρισαν μια σειρά από θέματα που έχουν προτεραιότητα, ενώ έχουν καθορίσει και μια λίστα με πιθανές λύσεις.
Οι τέσσερις όροι που θέτει ο Πούτιν
για να σταματήσει τον πόλεμο
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, λίγη ώρα πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Ρωσίας με την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ, η επικοινωνία διήρκησε μιάμιση ώρα και όπως μεταδίδει το RT ο Πούτιν επανέλαβε τους τέσσερις όρους που θέτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να σταματήσει τον πόλεμο που μαίνεται για 5η μέρα.
Οι τέσσερις όροι είναι οι εξής:
Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους
Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας
Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να σταματήσουν τα πλήγματα εναντίον των αμάχων, να διαφυλαχθούν οι πολιτικές υποδομές και να διασφαλιστεί η πρόσβαση στους οδικούς άξονες στην Ουκρανία, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ελιζέ.
Και στα τρία αυτά σημεία ο Πούτιν «επιβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να δεσμευτεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο Μακρόν ζήτησε από τον Πούτιν να παραμείνουν σε επαφή τις επόμενες ημέρες, με τον ρώσο πρόεδρο να συμφωνεί.
Τις τελευταίες ώρες ο Μακρόν συνομίλησε επίσης «πολλές φορές» με τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο στόχος των διαβουλεύσεων
Νωρίτερα, η προεδρία της Ουκρανίας είχε υπογραμμίσει ότι οι συνομιλίες είχαν ως στόχο να επέλθει εκεχειρία και να πείσουν τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από το ουκρανικό έδαφος.
Ωστόσο, η Δύση παραμένει καχύποπτη για τα κίνητρα της Ρωσίας.
Ο επόμενος γύρος συνομιλιών θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας – επικαλούμενο τη ρωσική αντιπροσωπεία.
Κλείνει τα Στενά του Βοσπόρου η Τουρκία
Εν τω μεταξύ, το κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου ανακοίνωσε η Τουρκία με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, μια απόφαση που έρχεται μετά από πίεση της Δύσης στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνεχίζει να πατά σε δύο «βάρκες».
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Αγκυρα ενημέρωσε όλες τις παράκτιες και μη παράκτιες χώρες να μην κάνουν διέλευση των πολεμικών τους πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.
Από τη δήλωση Τσαβούσογλου προκύπτει πως το κλείσιμο αφορά τόσο τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας (π.χ. Ρωσία) όσο τα κράτη εκτός Μαύρης Θάλασσας (π.χ. ΗΠΑ), με την Αγκυρα να συνεχίζει ουσιαστικά να πατά σε δύο «βάρκες».
Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα έχει προφανείς επιπτώσεις για την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς εμποδίζει τη Ρωσία από το να ενισχύει τον στόλο της στον Εύξεινο Πόντο με τον (πολύ ισχυρότερο) στόλο από τη Βαλτική ή την Αρκτική. Επηρεάζεται, παράλληλα, και η δραστηριότητά της στη Συρία όπου διατηρεί ναυτική βάση.
(in.gr)