Με αφορμή τη συμπλήρωση, στις 2 Φεβρουαρίου, 100 χρόνων ακριβώς από την ημέρα που κυκλοφόρησε -την ημέρα των γενεθλίων τού συγγραφέα του, Τζαίημς Τζόυς- το εμβληματικό μυθιστόρημα «Οδυσσέας», η «Future library» παρουσιάζει ένα Podcast, μία παραγωγή που υλοποιήθηκε με την τεχνική υποστήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας και του ηχολήπτη Αλέξη Σωτηριάδη, που επιμελήθηκε ο συγγραφέας Γιάννης Καισαρίδης.
Πρόκειται για ένα ηχητικό άρθρο στο οποίο διαβάζονται αποσπάσματα από τον Οδυσσέα του Τζαίημς Τζόυς σε μετάφραση Σωκράτη Καψάσκη, από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και επιμέλεια έκδοσης από τον Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο.
Στις 816 σελίδες του ο ήρωας του βιβλίου, ο εβραϊκής καταγωγής Λεοπόλδος Μπλουμ -ένας αδιάφορος μικροαστός μεσήλικας, πραγματικός αντιήρωας, ένας «Αντι-Οδυσσέας»-, αντιπαραβάλλεται με τον ομηρικό Οδυσσέα και το ταξίδι επιστροφής στην Ιθάκη: ο Λεοπόλδος Μπλουμ περιηγείται στο Δουβλίνο, ως άλλος περιπλανώμενος Ιουδαίος, από νωρίς το πρωί της 16ης Ιουνίου 1904 (ημέρας που πλέον έχει καθιερωθεί ανά τον κόσμο ως Bloomsday) μέχρι την επιστροφή στο σπίτι, το ξημέρωμα της επομένης. Οι κοινωνικές, επαγγελματικές και συναισθηματικές υποχρεώσεις τον αναγκάζουν να περάσει μέσα από μια αντιστοιχία περιπετειών ανάλογων με κείνες του Οδυσσέα.
Διαμέσου της τεχνικής τού «εσωτερικού μονολόγου» παρέχεται στον Τζόυς η δυνατότητα να σχολιάσει με λεπτομέρειες αφενός όλο το πλέγμα των σχέσεων των προσώπων που εμφανίζονται και, αφετέρου, να εκθέσει και να επανεξετάσει, μέσω των κεντρικών ηρώων του Λεοπόλδου Μπλουμ και του νεαρού Στίβεν Ντένταλους (το αντίστοιχο του ομηρικού Τηλέμαχου) ζητήματα ηθικής και πνευματικής πορείας του κόσμου μας. Ο Τζαίημς Τζόυς, χρησιμοποιώντας σχεδόν κάθε «όπλο» της δυτικής φιλοσοφίας, λογοτεχνίας, μυθολογίας και γλώσσας (κυρίως, της μεσαιωνικής Ιρλανδίας, της ιδιαίτερης πατρίδας του), στήνει ένα απαράμιλλης τεχνικής μυθιστόρημα. Επαναστατικό λογοτεχνικό στυλ, συνειρμική γραφή, ονειρικό περιεχόμενο, σαφώς επηρεασμένο από την θεωρία της ψυχανάλυσης. Πολυεπίπεδη αφήγηση, απίστευτη ποικιλία αποχρώσεων, ανεπανάληπτος τρόπος σύνθεσης.
Για την Οδυσσέα του Τζόυς έγραψαν:
«Έχω αναλάβει το «καθήκον» να γράψω ένα βιβλίο από δεκαοκτώ διαφορετικές οπτικές γωνίες και σε ισάριθμα στυλ, που προφανώς οι συνάδελφοι του σιναφιού μου ούτε γνωρίζουν ούτε έχουν ανακαλύψει»
Τζαίημς Τζόυς
«Ο Τζόυς έγραψε ένα αναθεματισμένα θαυμάσιο βιβλίο».
Έρνεστ Χέμινγουεϊ
«Aποτελεί τη σημαντικότερη έκφραση που θα μπορούσε να βρει η εποχή μας – πρόκειται για βιβλίο στο οποίο όλοι χρωστάμε κι από το οποίο κανένας μας δεν μπορεί να ξεφύγει»
Τ. Σ. Έλλιοτ