Μέχρι τα μέσα του 2016 έχουν περιθώριο οι χώρες-μέλη της ΕΕ για να εφαρμόσουν τη νέα αντικαπνιστική Οδηγία που εγκρίθηκε την Τετάρτη από το Ευρωκοινοβούλιο και προβλέπει μεταξύ άλλων μεγαλύτερες προειδοποιήσεις στα πακέτα των τσιγάρων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και απωθητικές εικόνες.
Η αναθεωρημένη οδηγία (η προηγούμενη είχε ψηφιστεί το 2001) έχει στόχο να περιορίσει τον αριθμό των καπνιστών κατά 2,4 εκατομμύρια άτομα.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περίπου 700.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο λόγω του καπνίσματος.
Η νέα Οδηγία για τα Προϊόντα Καπνού προβλέπει:
Οι συσκευασίες με λιγότερο από 20 τσιγάρα θα απαγορευτούν, καθώς οι συσκευασίες πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες για να φιλοξενούν τις προειδοποιήσεις.
Για τον ίδιο λόγο οι συσκευασίες καπνού για στρίψιμο πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 30 γραμμάρια καπνού.
Οι προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις του καπνίσματος θα πρέπει να καταλαμβάνουν το 65% της εμπρόσθιας και οπίσθιας επιφάνειας όλων των συσκευασιών. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα προειδοποιητικά μηνύματα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% της μπροστινής επιφάνειας του πακέτου και το 40% της οπίσθιας.
Οι ίδιες προειδοποιήσεις θα υπάρχουν στις συσκευασίες καπνού
Ακόμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέβαλε για το 2020 την απαγόρευση των τσιγάρων με μενθόλη, τα οποία πιστεύεται ότι προσελκύουν τους νέους στο κάπνισμα. Απαγορεύει όμως άλλες γεύσεις και αρώματα στα τσιγάρα και τον καπνό, με εξαίρεση τον καπνό για ναργιλέ.
Απαγορεύονται παραπλανητικά διαφημιστικά μηνύματα όπως το «χωρίς πρόσθετα».
Για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν θα υποβάλλονται σε ελέγχους και κλινικές δοκιμές, παρά μόνο εάν ο κατασκευαστής τα διαφημίζει ως προϊόντα για τη διακοπή του καπνίσματος.
Λόγω της τοξικότητας της νικοτίνης, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν θα πρέπει να περιέχουν πάνω από 20mg/ml νικοτίνης και οι αμπούλες δεν πρέπει να ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο μέγεθος.
Οι αμπούλες θα πρέπει να προσφέρουν προστασία κατά των διαρροών και του ανοίγματος από παιδιά.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη δεν καλύπτονται από τη νέα οδηγία.
Η οδηγία, τέλος, αφήνει ελεύθερες τις χώρες-μέλη να επιβάλλουν ακόμα αυστηρότερα μέτρα αν το επιθυμούν, όπως για παράδειγμα απλές συσκευασίες στις οποίες δεν αναγράφεται εμπορική ονομασία.