Την αναστολή, τουλάχιστον για δύο χρόνια, της επιβολής του τέλους ταφής απορριμμάτων, την αλλαγή του νόμου ώστε εκτός από το αντικίνητρο του τέλους να δίνονται ως θετικά κίνητρα η επιτάχυνση των έργων επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων και η αύξηση της ανακύκλωσης καθώς και την αποκλειστική διαχείριση των χρημάτων του τέλους από την αυτοδιοίκηση πρόκειται να ζητήσει από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ). Αυτό αποφασίστηκε κατά την χθεσινή ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΚΜ για το συγκεκριμένο θέμα ενώ ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιγνάτιος Καϊτεζίδης χαρακτήρισε «καυτό» το ζήτημα και σημείωσε ότι είναι πρακτικά ανέφικτο να εισπραχθεί το τέλος ταφής για το 2022.
Στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου επισήμανε ότι παρότι το τέλος είναι μια ευρωπαϊκή πρακτική είναι άδικο να χρεώνεται στους δήμους καθώς δεν αποτελεί μόνο δική τους ευθύνη. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το 85% των καθυστερήσεων ή της εμπλοκής υλοποίησης σχετικών έργων αφορούν σε φορείς πέρα και πάνω από τους δήμους.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Νίκος Χιωτάκης διευκρίνισε ότι το τέλος ταφής θα το καταβάλλουν οι ΦΟΔΣΑ και οι δήμοι της χώρας, τον Οκτώβριο του 2022 και μέχρι τότε, όπως είπε, θα υπάρχει η δυνατότητα να υπολογιστούν τα ποσά με βάση το ποσοστό διαχείρισης σε κάθε ΦΟΔΣΑ όσον αφορά τους τόνους των απορριμμάτων και το αν γίνεται εξ ολοκλήρου ταφή. Πρόσθεσε ότι το σύνολο του ποσού αυτού θα γυρίσει στους ΦΟΔΣΑ και τους δήμους και γνωστοποίησε ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα εκδοθεί ΚΥΑ που θα ορίζει τα κριτήρια επιστροφής των χρημάτων, τους δικαιούχους και άλλα ζητήματα.
Ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί το τέλος ταφής σε υπόλειμμα 10% το οποίο αποδέχεται η ευρωπαϊκή οδηγία, ούτε πρέπει να εφαρμοστεί σε δήμους που διαθέτουν ΜΕΑ ή ΜΕΒΑ διότι το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει κατασκευάσει τις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης με δική του ευθύνη και όχι με ευθύνη των δήμων. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε ότι το τέλος για το Δήμο Θεσσαλονίκης, έναν από τους υψηλότερους δήμους στην ανακύκλωση με ποσοστό 26%, ανέρχεται σε 2.573.251, 60 ευρώ και έκανε λόγο για ένα τιμωρητικό μέτρο.
Την τροποποίηση του νόμου ζήτησε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης υπογραμμίζοντας την ανάγκη η αυτοδιοίκηση να έχει τον πρώτο λόγο και να γίνει αναλογικά η επιβολή του τέλους με κίνητρα όπως τα περιβαλλοντικά έργα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ