Άραγε μπορούσε να φανταστεί κάποιος εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ’60, ότι η εκδοτική προσπάθεια που ξεκίνησε ο συνταξιούχος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας Ζήσης Χρ. Πατσίκας με τους γιους του, θα έφτανε να μετρά σήμερα 57 χρόνια ζωής και παρουσίας στην ενημέρωση της Ημαθίας;
Ήταν ανήμερα του πολιούχου Αγ. Αντωνίου(17 Ιανουαρίου), όταν μια ομάδα εξαιρετικών συνεργατών δούλεψε με ενθουσιασμό και μεράκι για να κυκλοφορήσει στις 18 Ιανουαρίου 1965 το υπ’ αριθμ. 1 φύλλο του τότε εβδομαδιαίου ΛΑΟΥ!
Διαβάζοντας το «καρεδάκι» στο πρωτοσέλιδο επάνω αριστερά, εκδότες Χρήστος και Μιχάλης Πατσίκας, με διευθυντή τον πρώτο, του οποίου η συνέντευξη με τον τότε δήμαρχο Ευθύμιο Τσελέπογλου είναι το πρώτο κύριο θέμα της εφημερίδας. Διευθυντής σύνταξης ο Γιώργος Χιονίδης, το δικηγορικό γραφείο του οποίου στην οδό Κεντρικής 11 λειτούργησε προσωρινά και ως γραφείο του ΛΑΟΥ. Τα ιδιαίτερα γράμματα του τίτλου «ΛΑΟΣ», όπως και άλλες μακέτες τις δημιούργησε ο ζωγράφος Θωμάς Βαφείδης. Ο τετραψήφιος αριθμός τηλεφώνου (2532) και η τιμή φύλλου δρχ. 1,50 είναι στοιχεία που φαίνονται εξωπραγματικά σήμερα.
Φυσικά η μεγάλη δύναμη του ΛΑΟΥ διαχρονικά είναι η δυνατή συντακτική ομάδα και οι συνεργάτες του, με τον Γιώργο Χιονίδη να γράφει άρθρο του με τίτλο «Σκοποί και αρχαί», αναφερόμενος στις αρχές που διέπουν την έκδοση του ΛΑΟΥ και τους σκοπούς που θα υπηρετήσει. Το χρονογράφημα του Ορέστη Σιδηρόπουλου με τίτλο «Στη χώρα που…δεν αρματώθηκε» ήταν η αρχή για μια συμπόρευση δεκαετιών, αφού ο Ορέστης δεν σταμάτησε να γράφει στον ΛΑΟ μέχρι και τις τελευταίες ημέρες ζωής του. Ιδιαίτερη θέση στο πρωτοσέλιδο για την «αρχαιότερη» στήλη, «Η φωνή του λαού», που συνεχίζει μέχρι και σήμερα.
Παρά τα δύσκολα χρόνια που ήρθαν, ειδικά για τον έντυπο Τύπο, ο ΛΑΟΣ εξακολουθεί να διατηρεί την στήριξη και την αναγνώριση του αναγνωστικού κοινού, ενώ η ενδεικτική φράση που μας φορτώνει με επιπλέον ευθύνη είναι όταν οι αναγνώστες για να δηλώσουν την βεβαιότητα μιας είδησης λένε χαρακτηριστικά: «Το έγραψε ο ΛΑΟΣ!!!»
Χρόνια Πολλά!!!
Ζήσης Μιχ. Πατσίκας