Είναι καλό και ενθαρρυντικό που η Βέροια για άλλη μια φορά κινήθηκε να γνωρίσει το παρελθόν και την ιστορία της.
Η μετάφραση των κωδικών του Ιεροδικείου θα φέρει στο φως στοιχεία για την κοινωνική και οικονομική ζωή των κατοίκων του Κάζα Βέροια.
Θα φέρει στοιχεία για την απονομή της δικαιοσύνης στις συνθήκες εκείνες, θα μας δώσει στοιχεία ίσως για το κτηματολόγιο της εποχής εκείνης, το οποίο είχε συνταχθεί κατά το γαλλικό πρότυπο, στα βιβλία των πρακτικών , των Γιουκλαμά κλπ
Ανατρέχουμε πολλές φορές σε άλλες πηγές για κάποιες υποθέσεις ενώ οι κώδικες ήταν στα χέρια μας και ίσως έκρυβαν τη λύση.
Η μετάφραση των κωδίκων θα δώσει στοιχεία μεγάλης σημασίας για τους ιστορικούς, για τους νομικούς, θα γνωρίσουμε τη ζωή της πόλης μας, θα ξαναζωντανέψει η Βέροια, θαρρείς και θα ξυπνήσει από λήθαργο αιώνων.
Η μετάφραση του βιβλίου του τούρκου περιηγητή του 17ου αιώνα Εβλεγιά Τσελεμπή, έφερε στο φως τόσα οικονομικά όσα και γεωγραφικά, τοπωνύμια, κλιματολογικά, αναφέρει κάπου «όταν οι άπιστοι είχαν τη γιορτή των κόκκινων αυγών(δηλαδή του Πάσχα) η χιονοθύελλα και το χιόνι σκέπαζε……»(κλιματολογικά στοιχεία).
Φανταστείτε πόσο σημαντικά θα είναι τα όσα αναφέρονται και περιλαμβάνονται στους κώδικες ενός Ιεροδικείου.
Όλοι οι παλαιοί κώδικες τόσο του Ιεροδικείου όσο και οι κώδικες της Μητροπόλεως κρύβουν ανεκτίμητο θησαυρό.
Όταν πριν χρόνια, ερευνώντας για τους τίτλους κυριότητας της Μονής Προδρόμου μου έδωσε την άδεια ο μακαριστός μητροπολίτης μας κ. Παύλος να ψάξω στους κώδικες της μητροπόλεως μας και ανακάλυψα την διαθήκη για το σχολείο νυν Δημαρχείο της Βέροιας, ας αναλογιστεί κανείς τι έκπληξη μπορεί να μας περιμένει και τι μπορεί να ανακαλύψουμε στους κώδικες του Ιεροδικείου, που να αφορά όχι μόνο την ιστορία και τους ιστορικούς αλλά και τη ζωή μας στο σήμερα.
Με τη μετάφραση των κωδικών θα γυρίσουμε πίσω στη ζωή της πόλης μας, στο παρελθόν της, κοιτάζοντας προς το μέλλον και διαφυλάττοντας τα νεότερα ιστορικά στοιχεία.
Διότι η ιστορία συνεχίζεται, είναι οι ρίζες μας.
Πρέπει να γνωρίζουμε από πού ερχόμαστε, και να πορευόμαστε διορθώνοντας τα λάθη μας.
Η ιστορία δεν είναι λήθη.
Είναι αυτή που μας οδηγεί στο Σήμερα.
Αγγελική Πολυμέρη Ζησέκα
Νομικός