Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης υπέγραψε σήμερα, Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, την έγκριση των οικονομικών προσφορών στο διαγωνισμό για την ανάδειξη φορέα εκτέλεσης του σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης των φρούτων στα σχολεία για το σχολικό έτος 2013-2014.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία το οποίο φέτος θα εφαρμοστεί στη χώρα μας με τη διανομή φρούτων, όπως μήλο, πορτοκάλι και φρουτοσαλάτα σε φυσικό χυμό (ροδάκινο, αχλάδι, βερίκοκο), τα οποία θα μοιραστούν στα δημοτικά σχολεία της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 3.114.745,76 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α., και για τις δύο ζώνες (Αττική και Θεσσαλονίκη), ο οποίος θα καλυφθεί από κοινοτική χρηματοδότηση και από τις πιστώσεις του Π/Υ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πιο αναλυτικά, η σχετική απόφαση προβλέπει την έγκριση της οικονομικής προσφοράς της εταιρείας ΕΟΥΡΙΚΟΜ ΕΛΛΑΣ Α.Ε , σε συνεργασία με τις εταιρείες «Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη - ΑΛ.Μ.ΜΕ ΑΕ.», «ΦΡΟΥΤΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣΗΣ ΑΕ» και την ΤEU AE, έναντι του αντισταθμίσματος για τη ζώνη Α (Αττική) ύψους 2.363.477,86 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και για τη ζώνη Β (Θεσσαλονίκη) 751.267,90 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι η εταιρεία «ΦΡΟΥΤΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣΗΣ» αποτελεί την πρώτη εταιρεία νωπών οπωροκηπευτικών στη Βόρεια Ελλάδα που πιστοποιήθηκε ως «Εγκεκριμένος Έμπορος», ένα σημαντικό «εργαλείο» που θεσμοθετήθηκε στο νέο νόμο του ΥπΑΑΤ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων.
Επισημαίνεται ότι στο πρώτο επί ελληνικής Προεδρίας Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες με Προεδρεύοντα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη συζητήθηκε η νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διανομή φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία.
Η Επιτροπή παρουσίασε στο Συμβούλιο την πρόταση της, η οποία στοχεύει στην ενδυνάμωση των καλών συνηθειών των μαθητών με την υγιεινή διατροφή, στην ενίσχυση των δεσμών τους με τον αγροτικό τομέα και στην ευαισθητοποίηση τους επί των ζητημάτων αειφορίας, περιβάλλοντος και σπατάλης τροφίμων.