Αυγή: Τίτλοι τέλους για το καθημερινό φύλλο της ιστορικής εφημερίδας - Κλείνει μετά από 70 χρόνια

Αυγή: Τίτλοι τέλους για το καθημερινό φύλλο της ιστορικής εφημερίδας - Κλείνει μετά από 70 χρόνια

Συνυφασμένη με την ιστορία της Ελλάδας τις τελευταίες επτά δεκαετίες είναι η εφημερίδα Αυγή. Τα αξεπέραστα – όπως φαίνεται – οικονομικά προβλήματα βάζουν ταφόπλακα στο παραδοσιακό έντυπο της ανανεωτικής Αριστεράς.

Η εφημερίδα Αυγή «γεννήθηκε» στην καρδιά της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Τα κομματικά πάθη δίχαζαν τη χώρα και οι ιδέες που πρέσβευαν οι κομμουνιστές έψαχναν μέσα έκφρασης.

Πέραν του παράνομου Ριζοσπάστη, επίσημου οργάνου του εκτός νόμου ΚΚΕ, τα έντυπα του ευρύτερου αριστερού χώρου ήταν στην πλειοψηφία τους βραχύβια.

Στη μετεμφυλιακή περίοδο ο Ριζοσπάστης εκδίδεται αραιά και ακανόνιστα και η έκδοση μειώνεται περισσότερο όταν το εργατικό κίνημα και το κόμμα απέκτησαν τρόπους νόμιμης έκφρασης μέσω της ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά).

Η εφημερίδα της θα είναι η Αυγή, η οποία πρωτοεκδόθηκε στην Αθήνα στις 24 Αυγούστου του 1952 και συνεχίζει να κυκλοφορεί επί 70 χρόνια, μέχρι σήμερα, που το καθημερινό της φύλλο σταματά.

Η ιστορική ημερήσια πρωινή εφημερίδα εκφράζει διαχρονικά θέσεις υπέρ της Αριστεράς και από το 1991 και έπειτα τις επίσημες απόψεις του Συνασπισμού και του διάδοχου σχήματος, του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Κυκλοφορία της εφημερίδας

Η Αυγή εκδόθηκε για πρώτη φορά πριν από ακριβώς 70 χρόνια ως όργανο της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ). Αρχικά ως εβδομαδιαία και κατόπιν ως ημερήσια. Στην περίοδο 1967 – 1974 η έκδοσή της απαγορεύτηκε από τη στρατιωτική χούντα.

Μετά τη μεταπολίτευση, το ΚΚΕ Εσωτερικού επανεκδίδει, στις 4 Αυγούστου του 1974, την Αυγή ως κομματικό του όργανο, ενώ στη συνέχεια υποστήριζε κυρίως τις θέσεις του Συνασπισμού.

Σήμερα, εκφράζει το χώρο της ανανεωτικής και της ριζοσπαστικής Αριστεράς και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα κατέχει το 40% των μετοχών και το υπόλοιπο είναι σε μικρούς μετόχους, δηλαδή αναγνώστες, εργαζομένους και ψηφοφόρους. Κανένας δεν έχει πάνω από 3%.

Ένθετα που έγραψαν ιστορία

Μέσα στην Αυγή, ο αναγνώστης είχε στα χέρια του πλούσια και άκρως ενδιαφέροντα ένθετα, όπως «Παιδεία και Κοινωνία», «Αναγνώσεις και Ενθέματα», «Πρίσμα», «Κόσμος» με μεταφρασμένα άρθρα από τη Libération, τους Financial Times, την Washington Post κ.ά. Από το 2013 έρχεται με την Αυγή και η ελληνική έκδοση της Le monde diplomatique.

Οι διευθυντές

της εφημερίδας

Πρώτος εκδότης και διευθυντής της Αυγής (1952 – 1956) ήταν ο Βασίλης Ευφραιμίδης, δημοσιογράφος, εκδότης και πολιτικός του ΚΚΕ.

Από τις 26 Απριλίου 2018 έως και πριν από λίγες ώρες, διευθυντής της εφημερίδας ήταν ο Άγγελος Τσέκερης, που διαδέχθηκε τους Κωστή Νικολακάκο και Νίκο Φίλη.

Η ανάρτηση της παραίτησης

του Διευθυντή Άγγελου Τσέκερη

Σε μια ανάρτησή του στο facebook, ο Άγγελος Τσέκερης αναφέρει πως απέτυχε ως διευθυντής να ανεβάσει την αναγνωσιμότητα και τους συνδρομητές της Αυγής.

Παράλληλα αναφέρει λίγο πολύ πως ούτε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν την εφημερίδα, καθώς από 60.000 μέλη δεν πλησιάστηκε καν ο στόχος για 5.000 συνδρομητές.

Ως εκ τούτου – όπως λέει – η Αυγή δεν είναι βιώσιμη, και γι αυτό το καθημερινό της φύλλο σταματά να κυκλοφορεί.

«Λίγο κάτι σαν απολογισμός για την υπόθεση της Αυγής. Στην Αυγή ανέλαβα ως διευθυντής στα τέλη Απριλίου του 2018.

Πίστευα ότι ανεξάρτητα από την γενικότερη κρίση του τύπου, η κυκλοφορία της εφημερίδας ήταν δραματικά υποτιμημένη. Επομένως αν δείχναμε ενδιαφέρον και φροντίδα για την εικόνα και το περιεχόμενο της, ο κόσμος θα ανταποκρινόταν.

Και ο χώρος θα αποκτούσε μια βιώσιμη, παρεμβατική και σοβαρή εφημεριδα όπως του αξίζει. Τα καταφέραμε; Όχι. Η αλήθεια είναι ότι στην πορεία από τότε ως εδώ, η εφημερίδα απέκτησε νέους αναγνώστες. Αλλά οι νέοι αναγνώστες δεν πάνε στο περίπτερο.

Θέλουν το pdf. Και για να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα της η εφημερίδα βασισμένη στο ηλεκτρονικό χρειάζονταν 5000 συνδρομητές. Θεωρούσα ότι σε μια δεξαμενή 60.000 μελών του κόμματος θα καταφέρναμε να συγκεντρώσουμε αυτόν τον κόσμο. Δεν καταφέραμε ούτε να το πλησιάσουμε.

Και η διεύθυνση αξιολογείται πάνω σε αυτό. Τους αναγνώστες τους κερδίζεις, δεν μπορείς να απαιτείς να σου τους φέρουν με το ζορι. Και δεν τους κερδίσαμε. Σήμερα η κατάσταση έχει ως εξης: Ελλείψει συνδρομητών, οι πόροι για να χρηματοδοτηθεί η καθημερινή έκδοση, απλά δεν υπάρχουν.

Τελεία. Αλλα και να υπήρχαν, είναι πολύ δύσκολο για μια συντακτική ομάδα να συνεδριάζει, να σχεδιάζει, να τσακώνεται, να δίνει τον καλύτερο εαυτό της, για ένα καθημερινό φύλλο που κυκλοφοριακά είναι τόσο προβληματικό. Είναι θέμα κύρους και αξιοπρέπειας.

Αυτή είναι η πραγματικοτητα. Η διεύθυνση αξιολογείται εξ του αποτελέσματος. Και το αποτέλεσμα σας το περιέγραψα. Σας ευχαριστώ για όλα. Και ειδικά στους ανθρωπους με τους οποιους δουλέψαμε μαζί τοσον καιρό, αλλά κυριως σε όσους και όσες αγαπούν πραγματικά την Αυγή, και το αποδεικνύουν καθημερινά εδώ, εκφράζω την ειλικρινή μου λύπη που δεν ως διευθυντης δεν κατάφερα κάτι καλύτερο. Αυτά»

Πηγή newsit.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών των ακινήτων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών των ακινήτων, σύμφωνα...

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η αύξηση των τιμών...

One Stop Liaison Office :  Ενημέρωση για τα Σχέδια Δράσης σχετικά με την ανάπτυξη  της Βιο-οικονομίας στην ΠΚΜ

One Stop Liaison Office : Ενημέρωση για τα Σχέδια Δράσης σχετικά...

 Σχετικά με τις στρατηγικές και τα σχέδια δράσης που...

80.000 έκαναν διακοπές  τον Ιούνιο με voucher  κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ

80.000 έκαναν διακοπές τον Ιούνιο με voucher κοινωνικού...

Συνολικά 79.977 επιταγές κοινωνικού τουρισμού 2023-2024 της...

Ένωση Περιφερειών Ελλάδας: Ξεκινάει η διαβούλευση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης

Ένωση Περιφερειών Ελλάδας: Ξεκινάει η διαβούλευση για...

Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου και...

ΕΣΕΕ: Παράταση απόσυρσης  ταμειακών μηχανισμών, διασύνδεσης ERP  λογισμικών με POS  και υποχρεωτικής αποδοχής άμεσων πληρωμών με το σύστημα IRIS

ΕΣΕΕ: Παράταση απόσυρσης ταμειακών μηχανισμών,...

Για τις  αποφάσεις της ΑΑΔΕ  ενημερώνει η ΕΣΕΕ τους...

Αλλαγή στο σύστημα εξαγοράς πλασματικού χρόνου ασφάλισης, με ένα όριο 5 ετών για όλους τους ασφαλισμένους

Αλλαγή στο σύστημα εξαγοράς πλασματικού χρόνου...

Νέο σύστημα εξαγοράς πλασματικού χρόνου ασφάλισης...

Εξελέγη το νέο  Διοικητικό  Συμβούλιο του ΣΗΠΕ - Η νέα γενιά εκδοτών στο προσκήνιο

Εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΗΠΕ - Η νέα...

Το Σάββατο 29/6/24 έγινε στην Αθήνα η 27η Τακτική...

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Στατιστικά στοιχεία  των βαθμολογιών και εκτιμήσεις για τις τάσεις των βάσεων

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Στατιστικά στοιχεία των...

 Ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 28 Ιουνίου, οι...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...