Πριν λίγες ημέρες παρακολουθώντας στην tv ντοκιμαντέρ σχετικό με μια πόλη της Γερμανίας, την προσοχή μου τράβηξε ένας άγνωστος σε εμάς επαγγελματίας του δήμου της συγκεκριμένης πόλης. Ο επαγγελματίας ΠΕΡΠΑΤΗΤΗΣ, από το ρήμα περπατώ και όχι περιπατητή από το κάνω περίπατο για αναψυχή!
Και εξηγούμαι: Στην συγκεκριμένη γερμανική πόλη και στα πλαίσια της εύρυθμης λειτουργίας της, ο δήμος διαθέτει υπαλλήλους ειδικότητας…περπατητή! Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι(μάλλον λίγοι στον αριθμό) περπατούν-τριγυρνούν ολημερίς στις γειτονιές και στους δρόμους της πόλης και στόχος τους είναι να εντοπίσουν τυχόν παρατυπίες-προβλήματα και δυσλειτουργίες στην πόλη.
Αμέσως μετά τον εντοπισμό και αφού καταγράψουν το πρόβλημα(ώρα, ημέρα, σημείο) ο «περί ο λόγος υπάλληλος» τηλεφωνεί σε ειδική υπηρεσία του δήμου, η οποία επιλαμβάνεται του θέματος. Δεν αρκείται ο περπατητής μόνο στην μέχρι εκεί το σημείο διαδικασία, αφού ο ίδιος ή συνάδελφός του ξαναπερνά από το σημείο για να δει τι έγινε!
Σε κάποιες περιπτώσεις οι δημότες αναγνωρίζοντας τους «περπατητές» από την ειδική στολή που φορούν τους πλησιάζουν και τους υποδεικνύουν κάτι το «στραβό». Σκουπίδια έξω από κάδους, μπάζα από ανακαινίσεις, λακκούβες, «βουλωμένα» φρεάτια, «σβησμένες» διαβάσεις, σπασμένα πλακάκια, ξερά κλαδιά, διαρροές δικτύου ύδρευσης, εγκαταλειμμένα οχήματα, αλλά και «ξεχασμένες» πόρτες και παράθυρα, όπως και για μέρες ανοικτά γκαράζ χωρίς κίνηση στο σπίτι, είναι κάποια από τα θέματα που τραβούν την προσοχή των «περπατητών».
Εντυπωσιάστηκα από τον θεσμό του «περπατητή» και κυρίως από το αποτέλεσμα με την ταυτόχρονη καλαίσθητη όψη της πόλης και την υπευθυνότητα των πολιτών.
Ας μην περιμένουμε μόνο από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να περάσει από όλους τους δρόμους της πόλης για να εντοπίσει τα προβλήματα και να δώσει ταυτόχρονα λύσεις. Αν ακόμη δεν είναι ο δήμος μας έτοιμος να υιοθετήσει έναν τέτοιο θεσμό, ας ευαισθητοποιηθούμε ως άμισθοι περπατητές και αντί να προσπερνάμε τα προβλήματα, ας συμβάλλουμε στην επίλυσή τους ενημερώνοντας την αρμόδια αρχή.